A biológia és a kémia együttmûködésének felhasználása az amerikai kukoricabogár elleni integrált védekezési programban

Agro Napló
A kukoricabogár lárvája ellen ma már közel 200000 ha-on védekeznek Magyarországon. Ugyanakkor a többi kártevõ ellen (drótféreg, barkó, mocskos pajor) a védekezés kb. 20–25000 ha-t foglal el.

Mára elmondható, hogy a komoly gazdasági veszteséget okozó amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera) lárvakártétel elérte az ország északi részét (Komárom-Esztergom-, Hajdú- és Borsod megyék jó kukoricatermő övezeteit) is. Bár az elmúlt csapadékosabb két évben a kártétel nem érte el a száraz évjáratokban tapasztalt mértéket, a kukoricabogár ellen továbbra is programszerûen kell védekezni, kombinálva azokat a biológiai és kémiai lehetőségeket, melyek egymást felerősítve növelik a védekezés hatékonyságát.

A biológiai alapokat, tehát a kukoricahibrideket úgy kell kiválasztani, hogy azok morfológiai és növényélettani szempontból is a legalkalmasabbak legyenek az integrált védekezési programra. A DEKALB® kukoricahibridek egyedülálló morfológiai előnye, hogy a nemesítési programunkban, a szelekció során, rendkívül nagy figyelmet fordítottunk az erős és nagy gyökérzetre, mely gyorsan tud regenerálódni. Az új generációs DEKALB® hibridek tehát jobban állják az amerikai kukoricabogár lárva kártételét, mert kémiai védekezés mellett a nagyobb gyökérzet a lárvakárosítás hatására nem csökken le olyan méretûre, hogy emiatt a növény kidőljön, ráadásul ezeknek a hibrideknek a gyökérregenerációs képessége is kiváló, tehát a gyökér a kártétel után jól regenerálódik, ezért a kukorica nagy valószínûséggel állva tud maradni. Ezeket a morfológiai előnyöket lehet erősíteni az okszerû mûtrágyázással, különösen a magas foszfortartalmú mûtrágyák starterként való kijuttatásával csökkenthetjük a kukoricabogár lárvakártételét. A megfelelő foszforellátás hatására ugyanis nagyobb gyökértömeg fejlődik, és a gyökérfejlődés üteme is gyorsabb lesz. Így az esetleges lárvakártétel esetén nagyobb esély van arra, hogy elegendő aktív gyökere marad a kukoricának és túléli a kukoricabogár „támadását”. A Kemira GrowHow® a Power 16–27–7 és a Power 8–20–30-as mûtrágyáját ajánlja erre a célra, 150–200 kg/ha-os adagban.

Nagyon fontos morfológiai szempont a növény súlypont eloszlása, mely a DEKALB® hibrideknél lényegesen alacsonyabban van más hibridekhez képest, mert egyrészt a DEKALB® kukoricák alacsonyabbak, másrészt a csőkocsány és a szár ízesülése is alacsonyabban helyezkedik el.

A következő DEKALB® hibridek rendelkeznek a nagyobb gyökérzet és alacsonyabb súlyponteloszlás morfológiai előnyökkel: DK 391, DKC 3511, DKC 4005, DK 440, DKC 4626, DKC 4860, DKC 4664, DKC 4964, DKC 5143.

A növényélettani előnyök közül a koraiságot is az integrált védekezés szolgálatába lehet állítani, hiszen a korai DEKALB®-ok egyedülálló termőképességgel rendelkeznek, korán betakaríthatóak, és utánuk őszi búza vethető. A vetésváltás ezért, mint az integrált védekezés fontos eleme, megvalósítható árbevétel kompromisszumok nélkül. Ilyen hibridek például a DK 391, DKC 3511, DKC 4005 és a déli országrészben a DK 440.

A biológiai előnyöket kémiai megoldásokkal lehet bebiztosítani, illetve fokozni, az egyik leghatékonyabb eszköz a Poncho®-val végzett inszekticides csávázás:

• Kevesebb hatóanyaggal lehet elérni a védő hatást. A kevesebb hatóanyag kisebb csomagolási, raktározási, szállítási költséggel jár.

• A talaj felett károsító rovarok ellen a legtöbb talajfertőtlenítő szer alig, vagy egyáltalán nem hatékony.

• A széles hatásspektrum a Poncho®-nál nem jár együtt a hasznos élő szervezetek elpusztításával.

• Nem kell kijuttató berendezés, hogy a szert a nővény gyökérzetéhez juttassuk, de minden egyes növény azonos védelemben részesül.

• A védelem azonnal elkezdődik, amint elvetettük a kukoricát és nagyon sokáig tart.

• A vetést nem hátráltatja a csávázott vetőmag használata. Nem kell korlátozni az alkalmazható gyomirtó szereket a csávázott állományban.

• Hektárköltségeket és járulékos ráfordításokat összehasonlítva a Poncho®-s csávázás kevesebbe kerül, mint a talajfertőtlenítő szerek alkalmazása.



A kukorica terménye a következő években folyamatosan és nagy mennyiségben keresett árucikk lesz a hazai és az európai gabonapiacokon, emiatt az ára kedvezően alakulhat. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a legnagyobb területen termelt növényünk jövedelmezősége magas szinten maradjon. A megoldás a terméshozam bebiztosítása a legmodernebb és legjobb technológiai elemek kombinációjával, ilyen lehetőség a DEKALB® genetikai előnyök, a Bayer inszekticid csávázás és a Kemira mûtrágyák egymást erősítő hatásának hasznosítása a gyakorlatban.



Ha ésszerûsítünk, akkor a termelési biztonságunk és hatékonyságunk is javul!

A cikk szerzője: Szeidl Balázs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 12:14