2024. május 8. szerda Mihály

Talajlakó kártevők elleni védekezés a neonikotinoidok kivonása után

Agro Napló
A tömeges megjelenésük a szakemberek számára nem volt meglepő, előre lehetett számolni a kártétel növekedésével. A neonikotinoid hatóanyagok kivonásával ugyanez a drótféreg-felszaporodás történt Nyugat-Európában is 2008 után. Emellett az ország egyes részein, egyes kukoricatáblákon jelentős volt a kukoricabogár kártétele is.

A pattanóbogarak kedvelik a bolygatatlan, nedves talajú területeket. Az utóbbi évek zöldítőnövényei, gyomos tarlói kedvező körülményeket teremtettek a peterakáshoz. A leggyakoribb faj a mezei pattanó nyár közepén rajzik, a zöldítésnek vetett növények, gyepek, pillangósok ideális tojásrakó helyként szolgálnak számára.

 

Rovarölő szeres védekezés

Csávázással vagy talajfertőtlenítő szerrel tudjuk védeni a kelő növényünket a drótférgektől.

Csávázásra jelenleg a Force 20 CS csávázószer áll rendelkezésre. A Force 20 CS egy piretroid típusú csávázószer, de nem tipikus piretroid, mert jelentős gázhatással rendelkezik. A Force 20 CS-el csávázott mag a teflutrin gázhatása miatt egy körülbelül 3 cm-es védőburkot képez a vetett mag körül. Ezen belül a kártevők nem károsítanak, a növény védett. Kukoricában erős fertőzéskor ez nem elegendő. Erre egy talajfertőtlenítő granulátumos kezelés lehet alkalmas. A Force 1,5G hatásos drótférgek ellen is, a megfelelő hatékonyság feltétele, hogy a kártevő és a hatóanyag találkozzanak egymással. Ráadásul drótféreg ellen a dózis alacsonyabb, mint kukoricabogár ellen, 8–10 kg/ha.

A Force 1,5G-t vetéssel egy menetben juttatjuk ki a talajba. A mai granulátumszóró adapterekkel kétféleképpen szórhatunk ki granulátumot:

1.) csak a barázda aljába vagy
2.) sávosan a barázda aljára és falaira.

Ezt az utóbbit nevezik diffúzoros vagy sávos kijuttatásnak. Drótférgek ellen mindenképpen a második megoldást kell használni! Ha sávosan juttatjuk ki a barázdába a Force 1,5G-t a kelő növény ezen a védett talajrétegen keresztül csírázik és föld alatti szárrésze védett a drótférgek kártételétől.

Védekezés a kukoricabogár lárvái ellen

Kukoricabogár ellen a Force 1,5G az egyetlen megfelelő hatékonyságú és tartamhatású készítmény, ami az elmúlt másfél évtizedben minden időjárási körülmények között bizonyított. A Force 1,5G minden évben képes volt leszorítani a gyökérkártételt a kártételi küszöbérték alá, megakadályozva ezzel a megdőlést. Az elmúlt 15 év kísérleteinek átlagában a Force 1,5G 1,6 tonna termést mentett meg hektáronként. Ott, ahol kukorica kukoricát követ mindenképpen használjunk Force 1,5G talajfertőtlenítő szert vetéssel egy menetben. A kukoricabogár lárva elleni dózisa 13–15 kg/ha.

Horváth András
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Horváth András

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Drótféreg – az alattomos kártevő

Drótféreg – az alattomos kártevő

Az elmúlt években egyre több termelő tapasztalja meg a drótféreg kártételét a kapás kultúrákban. Mi lehet ennek az oka? Mint minden problémának, ennek...

Drótféreg – az alattomos kártevő

Drótféreg – az alattomos kártevő

Az elmúlt években egyre több termelő tapasztalja meg a drótféreg kártételét a kapás kultúrákban. Mi lehet ennek az oka? Mint minden problémának, ennek...

Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?