2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

VI. Quadris Borverseny

Agro Napló
A Syngenta Kft. mindig nagy figyelmet szentel a szereit felhasználók széles körû tájékoztatására, felkészítésére.

Ebből a gondoskodásból született meg hat évvel ezelőtt a borverseny gondolata, majd évenkénti ismétlése is.



A VI. Quadris Borversenyen először alkalmaztak 100 pontos bírálati rendszert. Ez szélesebb bírálati szempontok alapján teszi lehetővé a bor megítélését. A 282 minta bortípus szerinti megoszlása tükrözte a bortermelési adottságokat, vagyis a minták fele fehérbor volt, 35%-a vörös, 10% rosé, sajnos a siller és a tokaji Aszú nagyon kevés volt.

A fajta szerinti megoszlást természetesen a vörösborok közül a Cabernet Sauvignon vezeti, ezt követi a fehér Chardonnay, mindketten jelentős világfajták, de itthon is átvették a szőlőterületekben a vezető szerepet. Harmadik helyen egy jelentős hazai fajta az Olasz Rizling áll, aminek csak örülni lehet, hiszen reduktív borként, de késői szürettel oxidatív borként is kiváló minőséget ad, majdnem minden évjáratban és borvidéken. Az élmezőnyben még a Kékfrankost lehet megemlíteni.

A sorban következő fajták már jelentős mintaszám csökkenéssel jelentek meg a versenyen: Cserszegi fûszeres, Tramini, Szürkebarát, Furmint, Rajnai Rizling, Zweigelt. Nagyon sajnálatos, de tény, hogy a markáns magyar fajták – az Ezerjó, Kadarka, Juhfark csupán 3–5 mintával jelentek meg a versenyen.

A minősítés százalékos megoszlása a következő: 11,7% oklevelet kapott, míg, 32,6% bronz, 30,8% ezüst, és 21,28% arany minősítésben részesült.

A fenti százalékos megoszlás a borok minőségére világít rá, vagyis majdnem 90%-ban jó és ezen belül 60%-ban kiváló minőségû borral rendelkeztek a versenyzők.

A 10 nagy aranyérmes bor (94,0 feletti pontszám esetén éri el ezt a dicséretes minősítést) közül a három legmagasabb pontot elérő részesülhetett a Quadris díjban, illetve az eredeti szabályzat értelmében egy tokaji, egy fehér- és egy vörösbor kapja meg. A verseny eredményei évek óta nemcsak a Quadris-t forgalmazó cégnek jelentenek visszaigazolást a szer jóságáról, hanem a bortermelők részére is támpontot nyújtanak munkájuk eredményességéről.

A versenyt követő ünnepélyes eredményhirdetésen lehetőség volt valamennyi bort megkóstolni. Meggyőződhettek a bírálók értékítéletéről, igaz a hét bíráló bizottság összeállításánál ügyeltek arra, hogy lehetőleg különböző borvidékről érkezetteket tegyenek egy-egy bizottságba. Ez azért fontos, mert teljesen természetes emberi tulajdonság, hogy az általa kedvelt, megszokott bortípust részesíti előnyben, ha értékelnie kell. A szokásjogot, a részleges szubjektivitást sajnos nem lehet teljesen kiküszöbölni egy ilyen versenyen, de a világversenyeken sem.

A Syngenta hagyományt teremtő szándéka, és megvalósítása követésre méltó lehet a más gyártókat képviselő növényvédelmi szert forgalmazó cégek számára is. Egy-egy versenyen és az eredményhirdetésen összehozza a termelőket, akik a borpiacon potenciális ellenfelek, de eredményes konzultációikkal egymás fejlődését segíthetik elő.

A QUADRIS díj listája: http://www.agronaplo.hu/index.php?oldal=hirekteljes&hir=23





A cikk szerzője: Dr. Panyik Gáborné

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Medallon Premium 2020.

Medallon Premium 2020.

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszan...

Medallon Premium 2020.

Medallon Premium 2020.

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszan...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!