Megint siker volt a lajosmizsei AXIÁL-napok

Agro Napló
Mint a magyarországi mezõgazdasági mûszaki (gép, alkatrész, szerviz) háttér elsõ számú szereplõje, kiemelt feladatunknak tartjuk a partnereinkkel való napi kapcsolattartást, a folyamatos tájékoztatást, tanácsadást – mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetõje az immár hagyományosan a lajosmizsei Gerébi Kúriában tartott 6. AXIÁL Szakmai Napok nyitónapjának sajtótájékoztatóján.

A mezőgazdasági és ma már az építőgépek piacán is érdekelt családi vállalkozás tulajdonosa arról is szólt, hogy a gazdálkodók számára fontos volna, hogy a többmilliárd eurós támogatáshoz minél előbb hozzájussanak. Abban reménykednek, hogy az idén 35–40 milliárd forintra rúghat a gépvásárlási támogatás. Szerinte a magyar mezőgazdaságban az idén 110–115 milliárdos gépberuházás valósulhat meg, célunk, hogy ebből minden negyedik forinthoz közük legyen.

Az elmúlt évben az AXIÁL – három igen jelentős márkát képviselve – 25,1 százalékban részesedett a hazai traktoreladásokból. A kombájnpiac tavaly igen gyenge volt, mindössze 189 arató-cséplő gépet adtak el a hazai kereskedők (három éve még valamivel több mint 700 fogyott), ebből a kft. azonban 49%-ban részesedett. Minden darab számít, s Harsányi Zsolt úgy reméli, hogy a piac évi 450 kombájn értékesítése körül áll be a következő években. Ami a mezőgazdasági teleszkópos rakodógép piacukat illeti, elégedettek vele, hogy az országban minden második ilyen eszközt ők forgalmazzák. Fejlesztéseikről, az AXIÁL kereskedelmi hálózatának bővüléséről a tulajdonos elmondta: a néhány hónapja átadott bajai Alkatrész Logisztikai Központ a teljes körû birtokbevételt követően beváltani látszik a hozzá fûzött reményeket, a létesítmény amellett, hogy nagymértékben segíti az ott dolgozók munkáját, a cég logisztikai ellátásához is szilárd támaszt nyújt. A tervezés stádiumában van budapesti telephelyük, azon dolgoznak, hogy mielőbb sor kerülhessen az alapkőletételre is. A Szombathelyi Agroker Kft. telephelyét cégük vásárolta meg, így már az AXIÁL Kft. égisze alatt folyik az értékesítés a környékbeli gazdák által egyébként jól ismert telephelyen. Magyarországon ez a cég 14. telephelye. Emellett Kecskeméten keresnek egy telephely kialakításra alkalmas ingatlant. A cég forgalma 2006-ban megközelítette a 30 milliárd forintot, ennek egyharmada az alkatrészforgalomból adódott.

A forgalom lendülete a külföldi leányvállalatainknál is jellemző – mondta az igazgató, így vált ott is szükségessé több új telephely kialakítása. Romániában Craiova-n, Nagyváradon és Vaslui-on, Szlovákiában Rimaszombaton bővítettek, Ukrajnában Zaporozsén vásároltak új telket.

Az újdonságokról Pintér Zsolt ügyvezető szólt, aki elmondta, hogy új márkaként idén a Michael Horsch nevével fémjelzett, mára már Európa jelentős részén piacvezetővé vált talajmûvelő eszközök és vetőgépek színesítik az Axiál Kft. által forgalmazott gépek listáját. A gyártó a 23 évvel ezelőtti kezdettől a mai napig elkötelezett híve a talajkímélő, forgatás nélküli mulcshagyó mûvelésnek.

 

A cikk szerzője: Fehér István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Horsch újdonságok

Horsch újdonságok

A nyár közepén a magyar újságíróknak – köztük az Agro Napló munkatársának is – és a nemzetközi sajtó más képviselőinek is bemutatták a Horsch Agritech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!