Kukorica gyomirtási lehetõségek

Agro Napló

Most nem a szokatlanul meleg télre, vagy ha úgy tetszik a túl korai tavaszra gondolok, sokkal inkább arra a széles kukorica gyomirtó szer palettára, ami idén utoljára még a termelők rendelkezésre áll. Az atrazin hatóanyag tartalmú szerek 2007 december 31-ig még felhasználhatóak, de a piac már számtalan új lehetőséget kínál az atrazinmentes kombinációk területén is. Ez viszont azt jelenti, hogy a választék bőséges és ilyenkor általában felmerül a kérdés, hogy „Mit is válasszunk?”. A választás alapját az adott terület gyomviszonyai kell, elsősorban hogy meghatározzák. A gyomosodási viszonyok ismeretében a következőkben leírtak alapján már könnyen kiválasztható, hogy melyik készítmény az, amivel leghatékonyabban tudjuk megoldani kukoricánk gyomirtását.


Egyszikû fenológia a Lumax kijuttatásakor

A legfontosabb magról kelő egyszikû és a nehezen irtható kétszikû gyomok ellen alapkezelésre – preemergensen és korai posztemergensen – a Lumax készítmény, állománykezelésre pedig a Callisto Megaprim eredményesen használható.

A Lumax-ot (37,5 g/l mezotrion, 375 g/l S-metolaklór, 125 g/l

terbutilazin) vetés után–kelés előtt kijuttatva használjuk a szokványos kukoricagyomokkal – kakaslábfû, muhar, libatop, disznóparéj – fertőzött területeken, vagy ha gépkapacitási vagy munkaszervezési gondok miatt a korai posztemergens kezelés nem oldható meg.

Kelés után korai posztemergensen használjuk száraz tavaszi időjárás esetén, ill. az elhúzódó kelésû, nehezen irtható kétszikûekkel – szerbtövis, selyemmályva, csattanó maszlag, árvakelésû napraforgó fajokkal vagy kölessel fertőzött területeken. A kezelést ebben az esetben a magról kelő egyszikû – kakaslábfû, muhar fajok, vadköles – gyomok tömeges kelésekor, legkésőbb azok 1–3 leveles fejlettségekor kell elvégezni.

A Lumax dózisa pre- és posztemergensen 4,5 l/ha. Magas – 3% feletti – szervesanyag-tartalmú kötött talajokon a preemergens kezelésre 5 l/ha dózis kijuttatása javasolt.

A Callisto Megaprim gyûjtőcsomag (3 x 1 l Callisto 4 SC és 4 x 5 l Gesaprim 500 FW + 0,5 l Extravon koncentrátum) nagyfokú szelektivitásának köszönhetően a kukorica fejlettségétől függetlenül a magról kelő kétszikûek 4–6, illetve a kakaslábfû és ujjasmuhar fajok 3–5 leveles fejlettségéig alkalmazható. Kiváló hatékonyságú a nehezen irtható kétszikûek ellen, a parlagfüvet 6 levelesnél fejlettebb korában is irtja. Talajon keresztüli hosszú tartamhatással bír a később kelő kétszikû gyomok ellen is. A Lumax és a Callisto Megaprim takarmány és csemege kukoricában valamint vetőmag-előállításban is használható.

Fenyércirokkal valamint magról kelő egy és nehezen irtható kétszikû gyomokkal fertőzött területeken gazdálkodók számára nyújt biztos megoldást a CalliMo gyûjtőcsomag (3 l Callisto 4 SC és 10 l Milagro 040 SC + 1 l Extravon koncentrátum) ami 10 ha kukorica gyomirtására elegendő.

Amíg a Milagroban lévő nikoszulfuron tökéletes gyomirtó hatást biztosít a rizómás fenyércirok, a kakaslábfû, a muhar és köles fajok ellen addig a Callisto hatóanyaga a nehezen irtható kétszikû gyomok – selyemmályva, szerbtövis fajok, parlagfû, csattanó maszlag és az atrazin rezisztens biotípusok – ellen nyújt megbízható védelmet.

Posztemergens hatása mellett a talajon keresztüli tartamhatásával is véd a később kelő gyomok ellen. A kezelés időpontja a kukorica 3–7 leveles állapotában az intenzíven rizómáról növekedő fenyércirok 10–20 cm-es magasságakor, illetve a magról kelő egyszikûek 1–3 leveles állapotakor.

Fenyércirokkal valamint magról kelő és évelő kétszikû gyomokkal fertőzött területeken a Milagro + Banvel kombináció használatát javasoljuk. A Milagro tarackbúza, kakaslábfû, fenyércirok, elleni hatását kiválóan egészíti ki a Banvel szulák, mezei acat elleni aktivitása. A gyomirtó hatás 3-4 kg/ha ammon-nitrát hozzáadásával tovább fokozható.

A gyomnövények tömeges kelése esetén 1 l/ha Milagro 040 SC+ 0,5 l/ha Banvel egyszeri kijuttatását javaslunk. A gyomok kelésének elhúzódása esetén célszerû osztott kezelést alkalmazni, ahol az első kezelést 0,75 l/ha Milagro 040 SC + 0,5 l/ha Banvel + 0,1 l/ha Extravon a második kezelést (8-10 napos eltéréssel) 0,5 l/ha Milagro 040 SC+ 0,1 l/ha Extravon adagjával javasoljuk kijuttatni.


CaliMoval kezelt cirkos kukorica

A cikk szerzője: Radvány Béla

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?