2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Hatékonyan az õszibarack levélfodrosódás ellen

Agro Napló
Hazánk éghajlata és az érzékeny fajták hosszú sora gyakran nyújt kedvezõ életfeltételeket az õszibarack levélfodrosodás kórokozója számára.

Őszibarackfáink egyik legsúlyosabb betegségéről van szó, hiszen a közismerten aggasztó méreteket öltő gutaütésszerû pusztulások, részleges faelhalások kórokozóival szinte együtt emlegethető. E tipikus tüneteket előidéző károsító (Taphrina deformans Berk.) a dérgombákhoz tartozik.



A levélfodrosodás régóta tekinthető jelentősebb őszibarack károsítónak, hiszen neves szakíróink szinte minden munkájukban megemlítik. Ma is közismert, hogy közvetlen terméscsökkenést kiváltó tényező és a kialakuló fertőzés az év eredményességét alapvetően meghatározza. Hûvös és csapadékos tavaszokon fakadást követően rendkívül súlyos károkat okozhat. A közvetlen veszteségen kívül azonban közvetve is veszélyeztet, hiszen az erősen fertőzött fák hajtásai nem érnek be, egész ágrészek száradhatnak el, s az évenként ismétlődő kórfolyamat legyengülést, sőt pusztulást eredményezhet!

A gomba megtámadja a fiatal leveleket, a levélnyelet, melyek megduzzadnak, torzulnak és piros színárnyalatot kapnak. A virágzat is megbetegedhet, sőt a nyárelejei fertőzések következtében a gyümölcsök is károsodhatnak. A növényfejlettséget és időjárást vizsgálva a fertőzés leggyakrabban a virágzás előtt, ill. alatt következik be 4°C-tól 14°C-ig terjedő napi átlaghőmérséklet mellett, nedves, csapadékos körülmények hatására. A járványos fellépésre kedvező az 5–8°C-os hőmérséklet tartós nedvesség borítottságnál. A tapasztalatok arra mutatnak, hogy a jelzett 5–8°C-os átlaghőmérsékleti jellemzők mellett a fertőzés már 16 órás levélnedvesség borítottságánál kialakulhat. A fák alattomos megbetegedését eredményezheti fenti hőmérsékleti körülmények között a légköri kondenzáció, amikor a nedvességgel telített levegő lehûlésével csapadékhullás nélkül is folyamatos a nedvesség borítottság!

Hangsúlyozni szükséges, hogy jelzett időszakon belül a járvány kialakulását alapvetően az őszibarack rügyfakadása körüli időjárás határozza meg. Meleg és száraz tavaszokon a fertőzés elmaradhat, ugyanis a hajtások fejlődése, a levelek kibontakozása ilyenkor felgyorsul, s a betegség veszélyessége lényegesen csökken.

A kórokozó biológiájával kapcsolatos időszerû megállapítások szerint a gomba nemcsak a lehullott levelekkel telel át, hanem a fák kérgén, ágain, rügypikkelyeiben és hajtásain jelenlévő fertőző anyagok tömege révén is. Ezek a gombaképletek évekig fertőzőképesek maradnak, fejlődésük csak meleg nyarakon, ill. hideg teleken áll le. Ha azonban a korábban vázolt időjárási körülmények kialakulnak, a fiatal zöld növényi részeket megtámadva megjelennek a jellegzetes tünetek.

Fontos kérdés a termesztett fajta érzékenysége is. Legérzékenyebbek a sárgahúsú közép- vagy kései érésû fajták, illetve nektarinok. A fehérhúsúak sokkal jobban ellenállnak a levélfodrosodásnak, s ha fertőződnek is, a betegség csak ritkán okoz hajtáselhalást, vagy nagyobb lombveszteséget. A közelmúltban jellemző gyakoribb tafrinás fertőzésekkel összefügg, hogy ma már elvétve találunk fehérhúsú fajtákat, míg a sárgahúsúak és nektarinok aránya megnőtt. A fajtaösszetétel ilyen irányú változása a levélfodrosodás elleni hatékonyabb védelem szükségességét hangsúlyozza!



A védelem szemszögéből tehát különösen fontos az eredményes lehetőségek áttekintése, mely komplex szemléletet követel. Mindenesetre a kórokozó környezeti tényezőinek szerepét, fertőzésének sajátosságait, biológiáját és a fajtaérzékenység jellemzőit ismerve megfogalmazható olyan növényvédelmi eljárás, mely a tafrinás levélfodrosodás ellen sikerrel alkalmazható.



Lemosó permetezések

A gomba biológiájával kapcsolatos időszerü megállapításoknál szó volt arról, hogy a kórokozó fertőzőképletei a fák kérgén, ágain, rügypikkelyeken és hajtásain tartósan fertőzőképesek maradhatnak. Tulajdonképpen ez a felismerés magyarázza a lemosó permetezéseknél használt réz- és kéntartalmú készítmények jelentőségét. Ha a tafrinás levélfodrosodás elleni védekezés hatékonyságára gondolunk, bátran kijelenthetjük, hogy a lemosó kezelések az eredményességet alapvetően meghatározzák, sőt egyéb károsítók visszaszorításában is kulcsszerepük van.

1. A lombhullás időszakában a fertőző képletek pusztitására új, nagy hatékonyságú rézkészítmények (Astra, Vitra, Cupertine F és Cupertine M) állnak rendelkezésre, melyek a citospórás és baktériumos ágelhalás, illetve korai pusztulás kórokozói ellen is hatékonyak! Újabb vizsgálatok szerint ebben az időszakban a TIURAM Granuflow gombaölő szer hatékonysága is igazolt, ugyanis a készítmény levélfodrosodás elleni hatása mellett a citospórás ágelhalás ellen szintén eredményes. Mivel a lombhullás körüli időszakban már számítanunk kell az őszi, ill. tél elejei csapadék lemosó hatására, a megengedhető felső dózisokkal dolgozzunk és tapadószert is alkalmazzunk.

2. Február végén, vagy március elején – amikor erre egy fagymentes periódus lehetőséget nyújt – kéntartalmú, pl. Vektafid S (poliszulfidkén + vazelinolaj ) engedélyezett dózisával permetezzünk.

3. A metszési munkák időszakában – az Astra és Vitra, ill. Cupertine réztartalmú készítmények valamelyikével – ismét lemosó jellegû permetezést adjunk! Ez szintén kulcsfontosságú kezelés, hiszen a fás részeket pusztító kórokozók és a levélfodrosodást okozó dérgomba ellen egyaránt hatékony. Ez az időszak pirosbimbós állapotnál, ill. közvetlenül előtte van.

4. Pirosbimbós fejlettségtől – a metszés befejezésével is számolva – olyan, még mindig emelt lémennyiségû permetezés javasolható, mely mind a tafrinás, mind a citospórás (gutaütésszerü) fertőzések ellen eredményes. A kis lombfelület miatt erre a célra elsősorban kontakt (felületaktív) és széles hatásspektrumú gombaölő szerek alkalmasak. Fenti elvárásoknak vizsgálatokkal igazolva kiemelten a Tiuram Granuflow készítmények felelnek meg, melyek ily módon, metszést követően kijuttatva az apró sebeket is kezelik s különösen jól tapadnak! A metszési munkák kapcsán feltétlenül megjegyzendő, hogy az eredményes védekezéshez – főleg nektarinoknál – hozzátartozik a szálvesszők visszacsípése is!



A lombozat védelme

A lemosó permetezések kétség kívül megalapozzák a levélfodrosodás elleni védelem hatékonyságát, de jelenleg kevesen valósítják meg. Ezért a levélfodrosodás széllel és esővel terjedő spórái rosszul kezelt vagy nem védett helyekről fertőzhetik a többi ültetvényt. Így – különösen hûvös és csapadékos évjáratokban – fontos a fakadás utáni rendszeres, sokszor 7–10 naponként végrehajtott megelőző permetezés is. Erre a célra a kontakt (pl. Tiuram Granuflow) szerek kiemelten javasolhatóak, sőt sziromhullás végétől széles hatásspektrumuk miatt további használatuk szintén gyümölcsöző lehet.



A gombaölő szerek alkalmazásával kapcsolatban elvként a következőket fogadhatjuk el:

• A levélfodrosodás elleni védelem csak akkor hatásos, ha a lemosópermetezéseket (Astra és Vitra, ill. Cupertine F, Cupertine M) követően a megelőzés továbbra is következetesen biztosított.

• Minél közelebb vagyunk a fakadáshoz, annál kevésbé hatékonyak a felszívódó szerek a kis lombfelület miatt. Ezért az őszibarack védelménél a kontakt készítmények helyezhetők előtérbe, s különösen azok a gombaölő szerek, melyeknek a citospórás fertőzések elleni hatása is igazolt (pl. Tiuram Granuflow)!



A tafrinás levélfodrosodás elleni hatékony védelem meghatározója eleve a fertőzést befolyásoló tényezők figyelemmel kísérése. A gomba számára tartósan kedvező ökológiai körülmények – főként a fakadást követő időszakban – programszerû permetezési fordulókat indokolnak, melynek legkritikusabb időszakában a kontakt készítmények (pl. Tiuram Granuflow) a meghatározóak!



Mándoki András

növényvédelmi szaktanácsadó

Summit-Agro Hungaria Kft • www.summit-agro.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
BKT and CSR: we are all responsible

BKT and CSR: we are all responsible

In a special episode on its TV platform, BKT tells the story of its most important experiences over the last two years in the social field. From proje...

Sport is good for BKT

Sport is good for BKT

Two years on from signing its first Title Sponsorship agreement with French football, BKT takes stock. Surveys reveal that the Group's brand awareness...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!