Újabb csúcstechnikás trágyatározóját mutatta be a Stallprofi Abádszalókon

Agro Napló
A kiforrott mûszaki megoldásairól ismert Stallprofi Magyarország Kft. 2007. április 13-án, nagy érdeklõdés mellett mutatta be újabb, 4 × 10 000 m3-es hígtrágya tározó rendszerét az abádszalóki Meta Kft. telephelyén.  

Mint ahogy azt Nagy József , a Meta Kft. ügyvezetője bevezetőjében elmondta, 2003 óta foglalkoznak intenzíven a 880 kocás telep hígtrágya elhelyezési problémájának megoldásán. A vezetőség hamar belátta, hogy a 35 dolgozót foglalkoztató, tisztán a sertéstenyésztésből élő vállalkozásnak akkor van jövője, ha megfelel a környezetvédelmi előírásoknak. A mûszaki megoldás kiválasztásánál különleges figyelmet kellett fordítani arra a „kedvezőtlen” helyzetre, hogy a sertéstelep a Hortobágyi Nemzeti Park területén helyezkedik el.

Folytatva beszédét, Nagy József elmondta, hogy a 2005-ben megindított versenytárgyalások lezárásával a projektet a Stallprofi dupla szigetelésû, szivárgásfigyelővel ellátott trágyatárolási rendszere nyerte el, amely az engedélyezési hatóságoknál is nagy szimpátiát váltott ki.

A szónoki stafétát Streitmann György, a kivitelezést végző Stallprofi Kft. ügyvezetője vette át, aki rávilágított arra, hogy a jó minőségû sertés, vagy marha hígtrágya m3-e 10–12 kg N-P-K-t tartalmaz. Megtudhattuk, hogy egy 500-as tehenészet, vagy 500 kocás sertéstelep kb. 300 ha területet tud hatékonyan trágyázni, megtakarítva ezzel évente akár 8 millió Ft mûtrágya költséget. Az előadó hangsúlyozta, hogy a „Profiknál a hígtrágya profit”, de ehhez átgondolt technológiára van szükség.

Ezt követően a projekt bemutatására került sor. A trágyatározó bélelése két rétegben történt, ún. lágy polietilén fóliával (LDPE). Az alsó 0,8 mm-es biztonsági fólia és a 2 mm-es, trágyával érintkező réteg közé 10 mm-es polipropilén filcet helyeztek el, amely szivárgás esetén az ellenőrző csőhöz vezeti a folyadékot. A 25 éves múltra visszatekintő német Ceno Tec technológia Nyugat-Európában a legrangosabb mûszaki megoldásnak számít a trágyatározás területén. A Ceno Tec által kifejlesztett LDPE fólia kifejezetten elasztikus, ellenáll fagynak, UV-nak, savas és lúgos közegnek. A biztonságos kialakítás miatt a hatóságok nem írják elő megfigyelő kutak építését!

A töltőcsőhálózat szintén a biztonság és a hatóanyag megőrzésének jegyében épült meg. Míg nyáron a tófenéken történik a bepumpálás, addig télen a tófelszínre.

A Stallprofi Kft. kifejezett javaslata a hígtrágya szeparálásmentes bejuttatása a tározóba. Ezzel nem elhanyagolható beruházási és üzemeltetési költséget lehet megtakarítani. A kijuttatás is leegyszerûsödik, mert csak egy gépparkot kell fenntartani. Ezt figyelembe véve Abádszalókon nagy teljesítményû villamos keverőket építettek be, robosztus kiszolgáló stégekre szerelve. A hatásbemutatón a vendégek meggyőződhettek róla, hogy a biogáz üzemekben jól ismert U.T.S. keverőkkel 5–8000 m3 trágyalé néhány perc alatt mozgásba hozható.




 

A gazdaságos szivattyúzást a Stallprofi mérnökei úgy tervezték meg, hogy a sarkaival összeforgatott 4 tározót, tolózárak segítségével egy közös központi aknába lehessen üríteni. Az ide beépített, hazai forgalmazók között egyedülálló kialakítású U.T.S. szivattyú percenként 5 m3-t fejt át a tartálykocsikba.


 

A szakmai nap első felét Streitmann György fontos hírrel zárta. A Stallprofi Magyarország Kft. és az U.T.S. Umwelt-Technik-Süd GmbH. megalapította közös vállalatát. Az U.T.S. Hungary Kft. egyesítve a német U.T.S. 15 éves biogázos tapasztalatát és a Stallprofi állattartás és hígtrágya technológiában szerzett jártasságát, mezőgazdasági alapanyagokkal mûködő biogáz üzemeket épít magyarországi megrendelők számára.






Az előadást követően, a helyszíni bejárás során a látogatók hosszasan szemlélték a beruházás kompakt kivitelét, a gépi eszközök meggyőző mûködését. Senkiben nem maradt kétség, a most rendelkezésre álló támogatásokból üzembiztos, kiforrott megoldást kell megvalósítani. A Stallprofi partnerei már biztosak benne, hogy a profiknál a hígtrágya valóban profit.



Stallprofi Magyarország Kft.

Telefon: 28/514-485 • Fax: 28/514-486

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trágyakijuttatás Annaburgerrel

Trágyakijuttatás Annaburgerrel

A megfelelő eszköz kiválasztása a trágyakijuttatásra összetett kérdés. A gazdaság mérete mellett figyelemmel kell lennünk az éves szinten kiszórandó t...

Gazdálkodás nitrátérzékeny területen

Gazdálkodás nitrátérzékeny területen

A nitrogén létszükséglet a növények számára, azonban annak túlzott mennyisége a talajban káros lehet a környezetre és az emberek egészségére is. Ezért...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!