Új technológiai ajánlat a kukorica gyomirtására...hogy a gyomok ne takarják el a lényeget!

Agro Napló
A kukorica gyomirtásában a gyomirtás költségét alapvetõen meghatározza, hogy a területen milyen egyszikû gyomok találhatók.

A kölessel és évelő fenyércirokkal nem fertőzött területeken nem éri meg a posztemergens egyszikû irtók használata, hiszen a kakaslábfû és más könnyen irtható egyszikû gyom ellen jóval olcsóbban is lehet eredményesen védekezni.



Az évelő egyszikû gyomokkal nem fertőzött területeken vetés után, kelés előtt (preemergensen) érdemes permetezni az egyszikû gyomok (kakaslábfû, muharfélék, magról kelő fenyércirok), és a kukorica 4–6 leveles állapotában a kétszikû gyomok (például csattanó maszlag, parlagfû, selyemmályva, szerbtövis, mezei acat) ellen. Ezeken a területeken olcsó és hatékony megoldás a Trophy* alkalmazása 2,5 l/ha dózisban preemergensen (vagy korai posztemergensen a kukorica 1-2 leveles állapotában) a magról kelő egyszikû gyomok ellen és a Mustang* SE permetezése 0,8 l/ha dózisban a kukorica 3–5 leveles állapotában, a nehezen irtható kétszikû gyomok ellen.

A technológia előnye, hogy az évelő és a mélyről csírázó kétszikû gyomnövények ellen (mezei acat, szulák félék, napraforgó árvakelés, szerbtövis stb.) hathatós megoldást nyújt, a magról kelő egyszikû gyomokat pedig költségtakarékosan irtja. Az így megtakarított költség akár 3–4 ezer forint is lehet hektáronként. (A szolnoki gyomirtási kísérlet adatait tartalmazza a grafikon.)






 

A Mustang és a Trophy az agrár-környezetgazdálkodási programban használható készítmények.



Takács Attila Dow AgroSciences, 30/351-3363

* a Dow AgroSciences LLC védjegye

A Monsoon, a Merlin a Bayer márkanevei. A Clio és a Dash a BASF márkanevei.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!