2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A tarlót gondozni kell, ehhez pedig korszerû eszközök kellenek!

Agro Napló
A svéd gyártó a tarlómunkákhoz, majd az azt követõ alapmûveléshez munkagépek széles választékát kínálja.  

CARRIER tárcsás talajmûvelő

A Carrier munkagépcsalád gyártását 2000-ben kezdte meg a svéd gyártó, s mára több, mint ötezer darab dolgozik Európa számos országában. Az értékesítés fő piacának Anglia, Németország és Franciaország számít, ahol ezidáig országonként 600–800 egységet helyeztek üzembe. Hazánkban is kétszáz tárcsás talajmûvelő dolgozik már, a 3 méteres függesztett kiviteltől kezdve a 12 méteres vontatott típusig a család minden tagja képviselteti magát.

A Carrier nagy napi tejesítménnyel, alacsony üzemanyag-felhasználással üzemeltethető, és akár egyetlen menetben is vetésre tökéletesen alkalmas magágyat hagy vissza. A tárcsák a kis átmérőnek köszönhetően nagyobb kerületi sebességgel forognak, mint a hagyományos nehéz tárcsás boronák, így tökéletesen felaprítják és bekeverik a szármaradványokat. A bedolgozás mélysége maximum 13–15 cm, ezzel biztosított az, hogy a szármaradványok elbomlásához minden szükséges feltétel adott legyen. Az egyenletesen visszazárt felszín megtartja a nedvességet, a gyomok és az árvakelés gyors csírázásnak indulnak, így garantált a tarlóápolás során végzett mechanikai gyomirtás sikere. Talán nincs is még egy hasonlóan sokoldalú talajmûvelő gép a mezőgéppiacon. Legyen szó tarlóhántásról, szántáselmunkálásról, magágykészítésről vagy akár normál hengerezésről, a Carrier mindig a megfelelő választás. Ez az a gép, mely az év során keveset áll. 2007 év újdonságai közül meg kell említeni, hogy már kaphatók a „kis” Carrier-ek vontatott típusai is, melyek szállítás közben a gumifelületû hengeregységen gördülnek. A szélesebb vontatott típusok közül a 420, az 500 és a 650 változatok rendelhetők Crossboard simítóval integrált tárcsás rendszerrel is.




 

CULTUS kultivátorok

2005-ben a Väderstad egy megújúlt talajmûvelő gépet mutatott be, mely annak a Cultus Quattro kultivátornak a továbbfejlesztett változata volt, aminek gyártását másfél évvel korábban felfüggesztette a gyár. Az ok elég prózai volt. A kultivátor nem zárta le tökéletesen a bolygatott felszínt. A kitartó fejlesztői munka és a kultivátorgyártásban szerzett húszévnyi tapasztalat meghozta gyümölcsét. Az újgenerációs Cultus kultivátorok iránt óriási a kereslet. A fülkéből állítható munkamélység, a munkamélység precizitását szabályzó mellső mankós kerék csak néhány azon elvárások közül, amit a gazdálkodók jeleztek a gyártó felé. A Cultus Cobra merev, rugóbiztosítású kapákkal van szerelve. A munkagép 3 méteres merev, valamint 4,2, 5, és 6,2 m-es felhajtható vázzal készül. A bolygatott felszín lezárását 800 mm-es gumihenger vagy pedig 600 mm-es acél hengersor (kivétel 6,2 m típus) végzi. A gumihenger egyben szállító egységenként is szolgál, hiszen ezen gördül a gép. Tesztelése során 6000 kilométert tettek meg közúton probléma nélkül. A kapák 4 sorban, 20 cm osztással vannak szerelve, és 5 különböző késtípussal rendelhetők. A gép hasmagassága 85 cm, súlya pedig 1400 kg/m, mellyel a legnehezebb kultivátornak számít a piacon. Vonóerőigénye 50–70 LE/m, szállítási szélessége 3 m (kivéve a 3,8 méteres, merev vázú típus).


TOPDOWN multikultivátor

A Väderstad új talajmûvelő eszköze, a TopDown multikultivátor a talajmûvelési lehetőségek széles választékát kínálja. A forgatás nélküli talajelőkészítés alapgépe, mely lehetőséget ad arra, hogy a tarlóhántástól a – szántás elkerülésével – szükség szerinti sekélyebb-mélyebb alapmûvelésen keresztül a magágykészítésig, egyetlen munkagép használatával tökéletes talajelőkészítést végezzünk a vetést megelőzően. A gép óriási előnye a sokoldalúságában rejlik, azaz a gépkombináció 2–3 másik munkagépet helyettesíthet a gazdaságban.

Munkamélység 5–35 cm között állítható fokozatmentesen. A kapák és tárcsák egymástól független mélységállítása lehetővé teszi, hogy a munkagépet a legkülönfélébb talajtípusokhoz igazítsuk. A tömörítés mértéke több fokozatban állítható egészen addig, míg végül a munkagép teljes súlya a hengeregységen fut. A mellső egységet két sor kúpos, 43 cm átmérőjû tárcsából álló rendszer alkotja, mely tökéletesen aprítja és keveri be a tarlómaradványt, munkamélységük 2–13 cm között álllítható fokozatmetesen. A tárcsás rendszert három sorban, 27 cm osztással szerelt merev kapákból álló egység követi, mely lehetővé teszi a kemény talajok feltörését és a szármaradvány mélyebb bedolgozását egyaránt. A gép hátsó egysége a lemezhenger, mely kialakításánál fogva nedvesebb időjárási körülmények között is kiválóan dolgozik.

Nehéz a TopDown-nál sokoldalúbb talajmûvelő eszközt találni!


BIODRILL aprómagvető

A talaj a legfontosabb erőforrásunk. A jövőbeni versenyképesség fenntartása és fokozása érdekében elengedhetetlen olyan növények termesztése, melyek fokozzák a talaj termékenységét, megtartják a tápanyagokat és csökkentik a tömörödést és az eróziót.

A Väderstad kifejlesztette az aprómagvú növények költséghatékony vetésének technológiáját. Ezen növények termesztésük célja szerint lehetnek: zöldtrágya, tápanyagmegkötő (catch crop), talajszerkezet és vetésforgó javító növények, vagy éppen vadélőhely teremtő növények.

Az eszköz neve: BioDrill, mely lehetővé teszi a talajmûveléssel (tarlóhántás, szántáselmunkálás, hengerezés) egy menetben történő vetést. A BioDrill felszerelhető a Carrier és a Rexius munkagépekre. Magadagoló egysége a Rapid vetőgépeken használt, precizitásáról méltán híres Fenix-rendszer, magtartálya 360 liter. Magszóró lemezek juttatják ki a vetőmagot a tárcsák és a henger közé (Carrier).


 

ROLLEX /REXIUS rögtörő hengerek

A Väderstad rögtörő hengerei kiküszöbölhetik a hagyományos nehéztárcsák tarlóhántás során okozott hibáit (felrögösítés), pótolhatják hiányosságait (lezárás, tömörítés). A Rollex és Rexius hengerek hazánk legkedveltebb típusai. Kétféle gyûrûtípussal és Crossboard hidraulikusan állítható simítóval szerelhetők.


RAPID vetőgépcsalád

A Rapid magágykészítő vetőgépek képesek a legkülönfélébb vetéstechnikák kivitelezésére a szántáson alapuló talajmûvelési technológiától kiindulva a minimum mûvelésen keresztül egészen a direktvetésig. A Rapid nem tipikus direktvetőgép, de a 110 kg-os csoroszlyaterhelésnek köszönhetően alkalmas tarlóvetésre.


 


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!