Pioneer stúdiumok

Agro Napló
Gondolkodjunk együtt – a termelõ és a Pioneer – a termelésrõl, hónapról hónapra!  

A PIONEER stúdiumok nyári sorozatában a gazdaságos repcetermesztéssel kapcsolatban szeretnénk segítséget nyújtani a termelőnek.

 


Gazdaságos repcetermesztés Pioneer hibridekkel

A repcével bevetett terület Európa-szerte folyamatosan növekszik. Ez a rendkívül dinamikus fejlődés elsősorban a biodízel ipar által támasztott, fokozott keresletnek tudható be. A pozitív tendencia bizonyosan folytatódik a jövőben. Hazánkban a növény vetésterülete immár közel van az ökológiailag indokolt nagyságrendhez, kérdés, mekkora lehetőség van még itt a növekedésre. Tény, hogy a repcetermesztés színvonala az utóbbi néhány évben jelentősen emelkedett: az egyre korszerûbb hibridek és fajták, a precízebb talajmûvelő eszközök, a modern vetőgépek és a professzionális növényvédelmi technológiák segítségével az ökológiai szempontból megfogalmazható kockázatok szintje mindenképpen csökkenthető. Az idei termésátlagok vélhetően elmaradnak a tavalyi szinttől, ami csökkentheti a repcetermesztési kedvet, de ezt ellensúlyozza majd a repcemag iránti fokozott igény és kereslet.

A Pioneer repcekutatás köztudottan a hibridek mellett tette le a voksát. Meggyőződésünk, hogy a hibridizáció sokkal több lehetőséget kínál egyfelől a nemesítőnek, új, változatos genetikák létrehozásában, másfelől pedig a termelőnek, e hibridek kínálta előnyök kihasználásában (jobb alkalmazkodóképesség, erőteljesebb gyökérzet, jobb télállóság stb.).

Hibridrepcéink közül a legnagyobb érdeklődésre a MAXIMUSTM család számíthat, amelyből a PR45D01-est próbálhatták ki először az európai repcetermesztők. Ez az első, úgynevezett féltörpe Pioneer hibridrepce.

A féltörpe kifejezés a legtöbb országban nem hangzik túl jól, hisz ezeket a növényeket gyakran az alacsony növésû és egyben alacsony termőképességû repcékkel azonosítják. A Pioneer féltörpe repcéi azonban a hagyományos hibridek szintjének megfelelő termőképességgel rendelkeznek. Az 1995 óta folyó kutatómunka eredményeként, ez a termékcsalád – elsősorban lényegesen magasabb termőképességével és olajtartalmával – annyira kitûnik a versenytárs féltörpe repcék közül, hogy mára a Pioneer vezető pozícióba került a féltörpe repcék piacán. A MAXIMUSTM márka arra született, hogy a Pioneer megkülönböztesse saját féltörpe repcéit más vállalatok hasonló termékeitől.


A MAXIMUSTM hibridrepcék számos technikai-gazdaságossági előnyt kínálnak a termelő számára:

• tág vetési intervallumok alkalmazhatók mind vetésidőben, mind pedig tőszámban,

• potenciálisan csökkenthetők az input anyagok,

• egyszerûbb, és könnyebb a növényvédelmi kezeléseket elvégezni az alacsonyabb növényállományban,

• a rendkívüli állóképesség miatt megdőlésre nem hajlamosak,

• könnyebb, gyorsabb és olcsóbb betakarítás lehetőségét kínálják!

 

 


Termékfejlesztésünkben a MAXIMUSTM hibridek kiemelt jelentőséggel bírnak, ennek megfelelően a közeljövőben további hibridekkel számolhatunk. Idén a PR45D03-as második generációs MAXIMUSTM hibridrepcénket vezetjük be, amely 4–5%-kal magasabb termőképességet, és 1–1,5%-kal magasabb olajtartalmat produkál a D01-hez képest.

A repcék glükozinolát tartalmával sokat foglalkozik a szakma, talán többet is a kelleténél. Akinek emiatt kritikával illetik a termékeit, nyilván kényelmetlen helyzetben érzi magát, akinek pedig ezen a téren dicsekvésre van oka, az él is ezzel, holott a repcemag-felvásárlás valójában nem is foglalkozik a glükozinolát kérdéssel. A Pioneer mindenesetre megelőzte már a kérdés felvetését is: komoly energiákat fektetett a glükozinolát tartalom jelentős csökkentésébe. Így valamennyi hibridünk glükozinolát tartalma messze a 25 mól/g-os határérték alatt van (11–16,9 mól/g), ezzel a köztermesztésben elérhető hibridek között a Pioneer termékei a legjobbak között szerepelnek. Az első generációs PR46W31 is messze a standard határérték alatt szerepel (15–17 mól/g), az idén bevezetendő újabb generációs PR46W09, illetve valamennyi MAXIMUSTM hibridrepce, valamint a 2008-ban piacra kerülő W14, W15-ös hibridek már a 10–13 mól/g-os rendkívül alacsony glükozinolát tartalmú sávba tartoznak. Annak ellenére tehát, hogy termékei az általában magasabb glükozinolát tartalmat mutató OGU-INRA hibridek köréből kerülnek ki, a Pioneer egyszer s mindenkorra megoldotta a glükozinolát problémát!

Az elmúlt évben bevezetett 3 Pioneer repcét (PR45D01, PR46W31, PR45W04) tehát egy további hagyományos hibridrepce, a PR46W09-es és egy új MAXIMUSTM, a PR45D03-as egészíti ki 2007-ben. Hagyományos hibridjeink jól megfogalmazható Pioneer-értékeket közvetítenek a termelők számára: stabil termőképességet, magas olajtartalmat, kiváló állóképességet. Ezek mellett új, innovatív termékek a MAXIMUSTM hibridek, amelyek a gazdaságos, költségkímélő termesztés lehetőségét kínálják a repcetermesztők számára.






Dr. Piukovics László

Olajnövények termékmenedzsere, Kelet-Európa









MAXIMUS

Technológia, mellyel sikert arat!®

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Végre testközelben az újdonságok

Végre testközelben az újdonságok

A Corteva AgriscienceTM, mint innovatív cég meghatározó termékkörökkel, bővülő hibridkínálattal, új hatóanyagokkal, illetve a rezisztenciamenedzsmentb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!