Egy 225 éves mezõgépgyárban

Agro Napló
Célkeresztben a nagyüzemek és a bérmunkavállalók  

Várakozással teli érzésekkel ültem újságírók társaságában azon a repülőgépen, amely egy németországi mezőgépgyár meghívására egy ígéretesnek tûnő gépbemutatóra tartott Hamburg irányába. A meghívás egy neves németországi gépgyártó cégtől érkezett, aki rendszeresen ilyen módon ad számot legújabb fejlesztési eredményeiről a nemzetközi újságíró társadalom számára. Azt tudtuk, hogy a meghívót küldő LEMKEN GmbH & Co KG. egy régi patinás cég, aki korábban Magyarországon főleg talajmûvelő gépeiről, azok között is elsősorban ekéiről és kiváló magágykészítő eszközeiről volt ismert, de az utóbbi években az általa gyártott portfolió vetőgépekkel és permetezőkkel is kibővült. Az is tudtuk, hogy a LEMKEN – mert a mindennapi szóhasználat csak így említi – egy 227 éves, kizárólag családi tulajdonban lévő cég. A várakozás tehát elsősorban annak szólt, hogy a mai globalizálódó világunkban milyen módon tud egy vállalkozás önmaga erejéből a kor kihívásainak megfelelni? Továbbá hogyan képes a felhasználók kegyeiért folytatott „gyilkos” küzdelemben a világpiacon helytállni, illetve a nagy multinacionális vállalkozásokkal szemben a versenyt felvenni, olyan kínálatot nyújtva, amely árban értékarányos, minőségben kimagasló, illetve kiszolgálásban is elsőrangú, és éppen ezért hosszú távon is képes garantálni termékeik iránti kereslet folyamatos növekedését.

Ilyen és ehhez hasonló gondolatok kavarogtak bennem, amint Hamburgból az onnan mintegy 200 km-re fekvő bájos észak-német településre, Kettenkamp-ba, a bemutató színhelyére autóztunk. Itt mûködik a LEMKEN céggel szoros üzleti kapcsolatban álló Dettmer Agrarservice, amely nemcsak egy nagygazdaság, hanem bérmunkát és szállítást is végző szolgáltató nagyüzem, negyven állandó, illetve 80 főt szezonálisan foglalkoztató alkalmazottal, raktárakkal, hûtőházzal, burgonyaválogató gépsorral, sőt még egy biogáz előállító létesítménnyel is. Itt fogadták és látták vendégül a világ 22 országából, többek között Kanadából, Kínából, Oroszországból és Európa számos országaiból, köztük a kelet-európai régióból is meghívott 80 szakújságírót, és itt is került sor a gépek munkáját kéz-közelből látható bemutató megszervezésére.

A bemutatón látottak, illetve a rövid gyárlátogatás során tapasztaltak aztán tökéletesen meggyőztek, hogy céltudatossággal, elkötelezettséggel és nem utolsó sorban jó szakértelemmel, amelyekkel Victor Lemken, a még ma is aktív 67 éves tulajdonos vezérigazgató és leánya Nicola Lemken vezérigazgató helyettes, valamint vezető munkatársaik rendelkeznek, meg lehet felelni a mai kor kihívásainak.

A bemutató elsődleges célja a fejlesztés legújabb eredményeinek megismertetése volt, de szûkre szabott idő ellenére a szervezők lehetővé tették a meghívottak számára az Alpenben alapított törzsgyár, illetve a Meppen-i gyár mûködésébe való rövid bepillantást is. Mindenesetre figyelmet érdemel és jelzésértékû, hogy a végrehajtott és az alábbiakban röviden bemutatásra kerülő fejlesztések mindegyike elsősorban a professzionális termelők igényeit célozza, még a kivételnek látszó új „Hydromatic” túlterhelés elleni ekefej biztosítás is, mivel az ilyen „extra” megoldások megfizetésére csak az extraprofitot is termelni képes gazdaságokban lehet számítani.





HELIODOR rövidtárcsa 12 m munkaszélességû GIGANT változata

A LEMKEN a talajmûvelőgép gyártók között talán az egyetlen, akinek programjában két rövidtárcsa is szerepel: az egyik a Rubin, a LEMKEN sikermodellje, amelynek nagyobb átmérőjû tárcsái tökéletesen aprítják és keverik be a tarlómaradványokat, illetve zöldtrágyát a talajba, a másik a Heliodor, amely kisebb tárcsáival jól használható tarlóhántásra repce és gabona után, vagy szántás utáni magágykészítésre.

A LEMKEN most kifejlesztette a Heliodor rövidtárcsa (munkaszélessége 6,0 m, traktor teljesítmény igény 96 kW/130LE) 12,0 m munkaszélességû GIGANT változatát. Mint az eredeti HELIODOR, ez a nagy munkaszélességû változat is elsősorban könnyû, illetve középkötött talajok mûvelésére szolgál, ahol mind tarlóhántás, mind szántás elmunkálás esetén jó minőségû, eltömődés-mentes munkavégzésre képes. A gép nagy méretéből, nagy területteljesítményéből és nagyobb vonóerő igényéből adódóan használatát azonban a nagyobb táblákkal rendelkező nagyüzemek számára javasolják.

Az új gép lényegében két 6,0 m-es Heliodor rövidtárcsa kombinációja, amelyek egymással párhuzamosan egy közös gerendelyen keresztül hárompont felfüggesztés útján csatlakoznak a két gumiabroncsozású járókeréken gördülő vonókerethez, mely utóbbi a traktor vonófejéhez kapcsolódik (IMG_0616.jpg kép). A függesztőszerkezetek paralel felfüggesztése (1. kép) lehetővé teszi a két rövidtárcsa hidraulikus úton talajra való terhelésének növelését is, amely különösen nehezebb talajviszonyok esetén lehet indokolt.

A közös gerendely hidraulikus munkahengerrel mozgathatóan csuklósan csatlakozik a vonókerethez, mely által biztosítható munkaeszközök együttes kiemelése, illetve munkahelyzetbe állítása.

Szállítási helyzetben a háromtagú gerendely a munkaeszközökkel együtt először hidraulikus úton felhajtható, majd ezt követően a két szélső szárny előre hajtható, biztosítva a 3,0 m megengedett maximális szállítási szélességet (2. kép).



Új GIGANT 12: tarlómûvelés 12 m munkaszélességben

A GIGANT 12 kifejlesztésével a LEMKEN tarlómûvelő, illetve magágykészítő eszközeinek 12 m munkaszélességre való növelését oldotta meg, amelyeknek üzemeltetésére mostantól a nagyteljesítményû szántótraktorok (≥ 400 LE) is igénybe vehetők.

Az új konstrukciójú GIGANT 12 – a fent bemutatott Heliodor GIGANT változatához hasonlóan lényegében egy vontatható hordozókeret, amely lehetővé teszi a keretre hidraulikus kapcsolóberendezés útján felfüggesztett két tarlómûvelő eszköz egymással párhuzamos üzemeltetését.

Annak következtében, hogy a hordozókeretre függesztett munkagépek, elöl a két széles (600, vagy 800 mm), alacsony nyomású gumiabroncsozású járókerekekre (talajkímélet!), illetve hátul az egész munkaszélesség mentén a talajra felfekvő lezáró hengersorokra támaszkodnak, a teljes munkaszélesség mentén egyenletes, eltömődés-mentes munkavégzést, és jó talajegyengető hatást biztosítanak.

Az új GIGANT 12 (3. kép) azonban annyiban is több a Heliodor GIGANT változathoz képest, hogy a vonókerethez egy a munkagépek felett átnyúló, hidraulikus úton mûködtethető karos mechanizmus csatlakozik, a végén önbeálló támasztókerékkel (farkerék) ellátva. A farkerék révén a gép szállítási helyzetében, illetve táblavégi fordulókban mérsékelhető a függesztőszerkezetek terhelése, illetve a traktor tengelyterhelése.

Szállítási helyzetben a gép szélessége az alkalmazott munkagépektől függően 3,5, illetve 4,0 m-re, a farkerék révén pedig a tengelyterhelés is 10 t alá csökkenthető (4. kép).

Az új konstrukciójú GIGANT 12 hordozóeszközzel lehetőség nyílik különféle LEMKEN talajmûvelő eszközök így a RUBIN rövidtárcsa, a SYSTEM-KOMPAKTOR magágykészítő, illetve a LEMKEN SMARAGD szántóföldi kultivátor üzemeltetésre. Ezzel a konstrukcióval a LEMKEN elsősorban a professzionális nagyüzemek számára kínál megoldást a tarlómûvelés teljesítményének növelésére. A gépcsoport akár óránként 16 ha terület megmûvelésére is képes.



„Hydromatic” új túlterhelés elleni ekefej biztosítás

Először mutatta be a LEMKEN a VariTansanit váltvaforgató ekéjén a „Hydromatic” új automatikus, hidraulikus rendszerû ekefej-biztosítási megoldását (5. kép). Az új fejlesztésû „Hydromatik” túlterhelés gátlónak köszönhetően az eketest akadály esetén képes oldalirányba 20 cm-rel, felfelé 38 cm-rel kitérni, majd az akadály kikerülése után üzemi helyzetbe visszaállni. A kioldási erő ráadásul a traktorülésből a mindenkori talajviszonyoknak megfelelően szabályozható. A rendszer további előnye, hogy nem igényel karbantartást, így ezen a szerkezeti egységen zsírzófejek sem találhatók.

A „Hydromatic” új ekefej biztosítással szerelt ekék előrendelésre 2008. évi szezontól állnak a felhasználók rendelkezésére.



Új LEMKEN Compact-Solitair 9 mostantól starter mûtrágya kijuttatásra is.

A LEMKEN Compact-Solitair kombinált magágykészítő vetőgépének új változatát mutatta be, amellyel a magágykészítéssel és vetéssel egyidejûleg az indító (starter) mûtrágyák is kijuttathatók (6. kép). A géppel mind a hagyományos, mind a konzerváló talajmûvelés után elsősorban a rövidebb tenyészidejû növények, pl. tavaszi vetésû gabonafélék folyamatos tápanyagellátása biztosítható a vegetáció során. A gép 3,0, illetve 4,0 m munkaszélességû változatban készül.

A 3500 l-es tartály két részre osztott, amelyeknek mindegyikében 1750 kg vetőmag, illetve mûtrágya helyezhető el. A tartályok töltőcsigával, vagy nagyzsákokból egyaránt feltölthetők. Az adagoló tengelyek meghajtását egymástól függetlenül elektromotorok végzik, amelyekkel a kijuttatható magmennyiség hektáronként 1,5-300 kg, a mûtrágya 50-400 kg között fokozatmentes szabályozható. Minden mozgó rész rozsdamentes kivitelben készül. Az adagolás beállítására, ellenőrzésére és szabályozására a traktor vezetőfülkéjében elhelyezett „Solitronic” fedélzeti számítógép szolgál.

Az új vetőegységgel kombinált Compact-Solitair 9 3,0, illetve 4,0 m munkaszélességû változatban 2008 tavasztól áll a felhasználók rendelkezésre és ára kerek 15%-kal haladja meg a „standard” kivitel árát.



Új , 6,0 m munkaszélességû LEMKEN Compact-Soliltair kombinált talajmûvelő-vetőgép

Az elmúlt szezonban nagy sikerrel debütált, 3,0, illetve 4,0 m munkaszélességû Compact-Solitair 9 kombinált talajmûvelő-vetőgép kombináció a 2008. évi szezontól 6,0 m munkaszélességû-, és a szállíthatási helyzetben összecsukható kivitelben is rendelkezésre áll. Ezzel a megoldással a LEMKEN elsősorban a professzionális gazdálkodást folytató nagyüzemek számára kíván univerzális magágykészítő vetőgép kombinációt kínálni, amely akár hagyományos, akár ún. „konzerváló” (szántás nélküli) talajmûvelés után is alkalmazható (7. kép).

Szállítási helyzetben a gép rövid és kompakt jelzőkkel illethető: a paralelogramma felfüggesztésû tartály önmagával párhuzamosan előre billenthető, helyet adva a gumiabroncsozású, 1070 mm átmérőjû tömörítő keréksor két szélső, szállítási helyzetben felcsukódó szárnyának. (8. kép) Ugyancsak felhajtható a tartály alatt elhelyezkedő kétsoros tárcsás talajmûvelő egység két szélső szárnya, valamint hátul a vetőegység is, lecsökkentve ezzel a szállítási szélességet 3,0 m-re.



LEMKEN Solitair 9 a CLAAS Xerion Trac VC eszközhordozó nagytraktorhoz

A Solitair 9 magágykészítő-vetőgép kombináció mostantól a CLAAS Xerion Trac VC eszközhordozó nagytraktorhoz is rendelkezésre áll 6,0 m munkaszélességû kivitelben .

A XERION traktor lehetőséget nyújt a Solitair 9 magágykészítő-vetőgép szerkezeti egységeinek osztott elrendezésére, ezzel kedvezőbb tömegelosztás megvalósítására. A 2300 liter ûrtartalmú tartály ebben az esetben nem a munkagépen, hanem a traktoron a fülke mögött helyezhető el, míg a LEMKEN forgóborona és a vetőegység a hátsó függesztőberendezéshez csatlakoztatható. Ha indokolt, közvetlen szántás után a mellső függesztőszerkezetre szerelt gyûrûs hengersorral a magágykészítést és vetést megelőző szántáselmunkálására is lehetőség nyílik. A sorbevető gép helyett pedig akár szemenkénti vetőgép is alkalmazható, lehetővé téve a gépkombinációt például kukoricatermesztésben is.

Szállítási helyzetben a mûvelő egységek szélső szárnyainak hidraulikus úton történő felhajtásával a gép szélessége 3,0 m-re csökkenthető.

A gépkombinációval 15 km/h munkasebesség és 8 ha/h területteljesítmény érhető el. Gazdaságos alkalmazása megfelelő gépkihasználást feltételez, amelyre a nagy területekkel/táblákkal rendelkező mezőgazdasági nagyüzemekben, illetve bérmunkavállalóknál nyílik lehetőség.

 

Képek





Dr. Demes György

Agrofórum, 2007. augusztusi szám



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelkedő árak a gabonapiacon

Emelkedő árak a gabonapiacon

Jól jártak azok a termelők, akik tartalékolni tudták a búzájukat, a terményre ugyanis nagy a belföldi és az exportkereslet is, az aratás óta jelentőse...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!