Új DEKALB napraforgó korszak - vezetõ genetika a napraforgóban is!"

Agro Napló
Az elmúlt években a világpiaci trendeket figyelemmel kísérve jelentõs átrendezõdésnek lehetünk tanúi.

Az olajos növények hagyományos felhasználási céljai mellett jelentősen megemelkedett a környezetvédelmi célkitûzések teljesítése miatt is egyre fontosabbá váló bioüzemanyag – jelen esetben biodízel – előállítás volumene, amely minden valószínûség szerint az EU tagállamain belül is folyamatos termelésnövekedést fog mutatni. Ennek a megnövekedett biodízel gyártásnak egyértelmûen hatása van az olajosnövények árupiaci mozgására mind alapanyag elérhetőség, mind pedig a felvásárlási árak tekintetében. A biodízel előállítása jelentős repce volumeneket köt le, és az így keletkező, főként az élelmiszercélú növényolaj-gyártás esetleges alapanyag-ellátási problémáinak megoldása a napraforgó lesz.





A világ napraforgó-termelési volumene a FAPRI előrejelzése szerint a jelenlegi 26 millió hektárról 2014-re 30 millió hektárra nő, amely igen jelentős, 15,4%-os növekedés. Az Európai Unióban a megnövekedett keresletet elsősorban a kelet- és közép-európai országok tudják majd kielégíteni, ahol az ehhez szükséges növekedési potenciál leginkább realizálható, de ezzel együtt is az EU jelentős növényolaj-importőr a világpiacon, tehát az igény még mindig nagyobb, mint amennyit előállít. Ennek természetesen hatása van és minden bizonnyal hatása is lesz a felvásárlási árakra.

Éppen ezért vált a napraforgó stratégiai fontosságú növénnyé számunkra is. Magyarország kiváló földrajzi elhelyezkedése, ökológiai adottságai és meghatározó termelési potenciálja miatt az egyik legfontosabb beszállítója lehet ennek a keresleti piacnak.

A gyártókapacitások folyamatos üzemeltetése rendkívül fontos a növényolaj-előállítóknak is, legyen az bioüzemanyag vagy étolaj, hiszen a gyártástechnológiába fektetett eszközök megtérülése és kihasználtsági foka termelékenységük és üzleti sikerük egyik alappillére. Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, mekkora jelentőséggel bír az üzemek számára a folyamatos, ebből a szempontból lehetőleg minél alacsonyabb kockázatot jelentő, megbízható beszállítók köre, akikre lehet tervezni.

A helyzetet nehezíti, hogy napjainkban a napraforgó termesztőknek fokozódó kihívásokkal kell szembenéznie, egyre gyakoribbak a termesztés eredményét, annak biztonságát negatívan befolyásoló időjárási szélsőségek.

Mindezen okok miatt egyre jobban felértékelődnek a termés megbízhatóságát elősegítő tulajdonságok: a kiváló alkalmazkodóképesség, betegségellenálló képesség, és a csapadék kiszámíthatatlansága miatt a rugalmas gyomirtás lehetősége.

Szükséges továbbá megemlíteni, hogy a piacon új, speciális területként jelent meg az élelmiszercélú felhasználás szempontjából lényegesen kedvezőbb beltartalmi értékekkel rendelkező, ún. magas olajsav-tartalmú – „HO” – napraforgó fajták iránti igény.

A piaci trendek és a termesztők számára kihívást jelentő éghajlati változások ismeretében a MONSANTO új generációs napraforgó hibrideket fejlesztett ki, amelyek célzott, professzionális nemesítői munka eredményei, hogy a lehető legjobb genetikai képességeket ötvözve a biztonságos megoldást nyújtsák a termelőknek a sikeres napraforgó termesztéshez és az új piaci igényeknek való megfeleléshez. A DEKALB napraforgók legnagyobb előnye a biztonság, amely versenyképes és kiegyenlített teljesítményt jelent különböző termőhelyeken és eltérő évjáratokban is.



I. Hagyományos, nagy teljesítményû hibridek

PIKASOL:

A nagy termőképesség, az alkalmazkodóképesség és a betegség ellenállóság ötvözete.

Kiknek javasoljuk:

azoknak a termelőknek, akik az élvonalbeli teljesítmény és megbízhatóság harmonikus kombinációját megtestesítő hibridet keresik.

*A 2007–2008-as szezonban felár nélküli exkluzív technológiai csomagban kapható!



FLOYD:

A legkoraibb DEKALB napraforgó.

Termésben felveszi a versenyt a korai hibridekkel, olajtartalomban a legjobbak egyike, a 2007-es nagyüzemi kísérletek olajtartalom rekordere!

Kiknek javasoljuk:

azoknak a termelőknek, akik állományszárítás nélkül is korán betakarítható, igen korai, jó minőségû hibridet akarnak termelni.



RUMBASOL:

Élvonalbeli kaszattermés, kiemelkedő olajtartalom és betegség-ellenállóság jellemzi, melyet már évek óta bizonyít kiváló eredményeivel.

Kiknek javasoljuk:

elsősorban azoknak a termelőknek, akik maximális termésre és a biztos pozitív olaj-bonifikációra terveznek, és ehhez az átlagosnál kedvezőbb termesztési körülmények állnak rendelkezésre.



II. Gyomirtási rugalmasság – herbicid-rezisztens napraforgó hibrid

FLEXISOL CL

A rugalmasság biztonsága

A MONSANTO megoldása a rugalmasabb és hatékonyabb napraforgó gyomirtáshoz.



Kiknek javasoljuk:

a FLEXISOL CL hibridet minden napraforgó termelőnek javasoljuk, mert használata esetén nagymértékben megnövekszik a termelési biztonsága a gyomirtási lehetőségek kibővülésének és rugalmasságának köszönhetően, mindezt versenyképes teljesítmény mellett.

Termesztése abban az esetben is ajánlott, ha a termelő a preemergens gyomirtási technológiát részesíti előnyben, mert amennyiben szükséges, a FLEXISOL CL herbicid-rezisztenciájának köszönhetően még lehetőség van egy Pulsar 40 SL-lel elvégzett postemergens beavatkozásra. Ezt a rugalmasságot biztosítja az FLEXISOL CL hibrid, nagymértékben megnövelve a napraforgó termelés biztonságát.



III. „HO” – Magas olajsavas hibridek – válaszul a napjainkban jelentkező új olajminőségi igényekre.

ULTRASOL

A nagy kaszattermés, a kívánalmaknak megfelelő magas olajsavtartalom és az ellenállóképesség kiváló harmóniája.



Kiknek javasoljuk:

azoknak a termelőknek, akiknek a speciális piaci igények kielégítése mellett a megbízható teljesítmény is elsődleges szempont.

*A 2007–2008-as szezonban felár nélküli exkluzív technológiai csomagban kapható!



AURASOL

Évek óta megbízható teljesítmény és magas olajsavtartalom jellemzi.

Az elmúlt 4 év franciaországi tapasztalatai – még 2007-ben is a szegmens vezető hibridje volt Franciaoországban! – kiváló referenciát és biztonságot kínál a hazai termelők számára is.



Kiknek javasoljuk: azoknak a termelőknek, akik minőségben és mennyiségben is a biztonságot tekintik elsődlegesnek!



Kiss Istvánné dr. fejlesztőmérnök

–Wágner József olajosnövény és üzletfejlesztési menedzser

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

A magyarországi rizstermesztés egyik kiindulópontja a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepe, ahol hosszú ideje folyik a magyar rizsfajták nemesítése. A...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03