2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Informatika a növénytermesztésben - megtérülõ befektetés

Agro Napló

A bizonylatok, nyomtatványok kitöltése nem csupán kötelezettség, hanem a gazdaságos termelés feltétele is egyben. A korrektül vezetett nyilvántartások (táblatörzskönyv) a szakemberek számára mindig is elengedhetetlenek voltak, azonban az elmúlt években a mezőgazdasági támogatások feltételeként zsebbevágó kérdéssé is váltak. A nagyüzemek számára a hagyományos könyvelés és adminisztráció mellett ugyanakkor nélkülözhetetlen információt jelenthet a táblaszintû költségelemzés. Az adatkezelésre fordított idő minimalizálása mellett ezek azok a szempontok, ami alapján célszerû számítástechnikai megoldásokat választani, növénytermesztési szoftvert vásárolni.

Az informatika már évekkel ezelőtt megjelent a mezőgazdasági felhasználók számára is, (könyvelőprogramok, bérelszámolás) azonban a termeléshez szorosabban kapcsolódó adatkezelés kb. 10 éve kezdett elszakadni a hagyományos papíralapú nyilvántartásoktól.

A mai szoftver-piaci kínálat egyaránt tartalmazza a külföldről származó, de magyar nyelvû és teljes egészében magyar fejlesztésû növénytermesztési programokat. Ezek a termékek mind árban, mind az adatkezelés összetettségében jelentősen eltérnek egymástól.

A Landasin Agrogazda saját fejlesztésû növénytermesztési szoftvere a 4G AgroSystem sokféle szempont figyelembevételével, több éves fejlesztői munka eredményeként került a piacra, melyeket röviden a következőkben lehet összefoglalni.

• A lehető legtöbb adat egyidejû kezelése könnyen áttekinthető, szerkeszthető kezelői felületen. Az adatbázis magában foglalja mezőgazdasági munkafolyamatok, vegyszer- és mûtrágya-kijuttatások tábla szintû rögzítését, a ráfordítások és megtérülés parcellához rendelt kiértékelését, a bérleti szerződések és földhasználat adatait, valamint grafikai felületet a GPS rendszerekből, területmérő készülékekből származó adatok, táblahatárok, térképek megjelenítéséhez. Mindez azt a célt szolgálja, hogy lehetőleg a leggyorsabban lehessen a szükséges információkat rendezni, táblázatokat, kiértékeléseket készíteni.

• Kapcsolódási lehetőséget biztosítunk a programon belül a már meglévő külső adatsorokhoz, pl. bizonyos információk automatikusan beemelhetők. Így (pl. az IKR szaktanácsadásból származó) talajvizsgálati, tápanyag-kijuttatási és hozameredmények rögtön megjeleníthetők a parcellához tartozó adatok között. Ezen kívül lehetőség van a mezőgazdasági gépekre kifejlesztett, úgynevezett flottakövető rendszer adatainak fogadására, amely a munkagépekre szerelt érzékelők, GPS pontokhoz rendelt információinak kezelését teszi lehetővé. A naponta elvégzett munkamûveletek, a ténylegesen megmûvelt terület adatai a papírmunka elkerülésével kerülhetnek ilyen módon közvetlen rögzítésre.

• Ugyanakkor szükséges a megfelelő formátumban papír alapú nyomtatványok kitöltése, vagy esetleg elektronikus úton történő adatszolgáltatás is, mint erre már volt példa az idén a területalapú támogatások beadása során. Az adatexportálás és a nyomtatási funkció lehetőséget biztosítanak ezeknek a feladatoknak a megoldására is.

• A rugalmasság a fejlesztőmunka fontos szempontja, mely egyrészt jelenti a piaci igényekhez való alkalmazkodást, az eltérő tulajdonviszonyokhoz való igazodást a családi gazdálkodóktól a közepes- és nagyüzemekig. Ennek érdekében összetett de kisebb egységekből (modulokból) felépíthető komplett rendszert kínálunk, mely a szükségleteknek megfelelő programrészeket tartalmazza, de mindezt a bővítés lehetőségével. A rugalmasság jelenti másrészt a jelenleg még változóban lévő törvényi, szakhatósági előírásokhoz, a nyomtatványokhoz való igazodást. Jó példa erre a Gazdálkodási Napló, melynek évente változó táblázatainak kitöltését a 4G AgroSystem használatával igyekszünk segíteni. A rugalmasság egyben a folytonos fejlesztést is jelenti, hiszen a jövő útja az elektronikus bevallás, amely jövőre talán a Gazdálkodási Napló esetében is megvalósulhat. A 4G AgroSystem készen áll a megoldásra!

Landasin Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.

8000 Székesfehérvár, Takarodó u. 2.

Telefon/fax: +36-22/322-650 • Mobil: +36-70/342-3887

www.agrogazda.hu

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!