Aktuális támogatások

Agro Napló
Az esztendõ vége felé haladva kijelenthetjük, ez nem volt egy könnyû év.

A kormányzat a problémák enyhítésére tesz kísérletet a közelmúltban megjelent rendeleteivel, amelyben a tavaszi fagykár következtében kialakult árbevétel kiesésének kompenzálására kedvezményes hitel felvételét teszi lehetővé, valamint az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjét határozza meg. A jövő évre vonatkozik az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Natura 2000 gyepterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás.

Megengedett a típusmódosítás a gépbeszerzési támogatásoknál

A mezőgazdasági gépbeszerzési támogatással kapcsolatban több alkalommal kérdésként merült fel a kérelmezők részéről, hogy mi a teendőjük, ha az eredetileg megvásárolni kívánt gép, vagy berendezés tekintetében típusmódosítást szeretnének. Szükséges-e azt külön kérelmezni? A támogatási döntéseket a vonatkozó jogszabályban előírt gépkatalógus alapján gyártmány és típusszám szerint meghatározott gépre hozza meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), ám a támogatás kifizetésének feltételeit most módosította, rugalmasabbá tette. Ez azt jelenti, hogy a kedvezményezett akkor is jogosult a támogatásra, és benyújtható a számla, ha a támogatási döntésben rögzített helyett más gyártmányú, de azzal azonos célú, azzal egyenértékû olyan gépet, vagy technológia berendezést vásárol. További követelmény, hogy a gép, vagy berendezés ún. korszerûségi mutatója azonos, vagy jobb legyen, mint a támogatási kérelemben megnevezetté.

Ha az új gép olcsóbb, mint az eredetileg tervezett, akkor a támogatás arányosan csökken, ellenkező esetben azonban nem haladhatja meg támogatási döntéssel jóváhagyott, az „eredeti” gép, illetve berendezés után elszámolható kiadások alapján meghatározott összeget. A típusmódosítást tehát nem kell külön kérvényezni, az MVH utólag jóváhagyóan tudomásul veszi, ha a támogatás kifizetési kérelemhez a fentiek szerinti követelményeknek megfelelő számlát csatolja a kedvezményezett.

A közelmúltban jelent meg az 53/2007. FVM rendelet, amely az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjét határozza meg.

A támogatás célja az állatállományokat veszélyeztető egyes állatbetegségek „elszámolása” figyelemmel kísérése, valamint egyes állatról emberre terjedő betegségek megelőzése. Fontos tudnivaló, hogy a szolgáltatást igénybe vevő állattartónak:

• rendelkezni kell mûködésengedéllyel, vagy a telephely szerint illetékes állat-egészségügyi hatóság szakhatósági hozzájárulásával és/vagy nyilvántartásba vételi igazolásával;

• regisztrációs számmal; tevékenysége során teljesítenie kell a hazai és közösségi állat-egészségügyi és állatjóléti jogszabályok által előírt feltételeket, és a jóváhagyási kérelemhez mellékelnie kell a hatósági állatorvos erről szóló igazolását.

• Nyilatkoznia kell arról, hogy: valamennyi állat-egészségügyi nyilvántartásba vételi kötelezettségének eleget tett;

• mentesítési programok esetében nem tér el az állat-egészségügyi hatóság által jóváhagyott mentesítési programtól;

• az állat-egészségügyi szolgáltatást arra engedéllyel és/vagy akkreditációval, valamint ügyfélregisztrációs számmal, rendelkező személlyel, szervvel, illetve intézménnyel végezteti el;

• nem áll csőd-, felszámolási vagy végelszámolási, valamint végrehajtási eljárás alatt;

• nincs lejárt adó-, vám-, egészség-, nyugdíj-, társadalombiztosítási járuléktartozása;

• költségvetési támogatás jogosulatlan igénybe vétele miatt megállapított köztartozással nem rendelkezik. A kedvezményezettek meghatározott támogatási jogcímenként, támogatott állatfajonként vissza nem térítendő forrást vehetnek igénybe a rendeletben meghatározott mértékben.



A 125/2007, (X.25.) FVM rendelet a 2007. évi tavaszi fagykár következtében kialakult árbevétel kiesés kompenzálására az egyes kereskedelmi vállalkozások által igénybe vehető kedvezményes hitelről.E rendelet alapján kedvezményes hitelt vehet igénybe az a kereskedelmi vállalkozás, aki/amely 2007. évi árbevétele a tavaszi fagykár miatt elmarad a tervezett árbevételétől.

A hitelkérelemhez csatolni kell a hosszú távú szerződések másolatát, illetve a szerződésekről készített összesítőt is, amely tartalmazza a 2006. és 2007. évre vonatkozó felvásárlási adatokat. A kedvezményes hitelt a kereskedelmi vállalkozás a termelés anyag- és eszközszükségletének fedezetére és egyéb kötelezettségeinek megfizetésére használhatja.

A kedvezményes hitelprogram keretében felvett hitelekhez kezességvállaló intézmény által nyújtott, legfeljebb 80% mértékû kezességvállalás az általános de minimis rendelet alapján kapcsolható. Kamattámogatásban olyan hitel részesíthető, amelynek futamideje legfeljebb öt év, legfeljebb egy éves tőketörlesztési türelmi idő biztosításával; kamata nem haladja meg a mindenkori kamat megállapítás időpontjában érvényes háromhavi BUBOR plusz legfeljebb két százalékpontot; a kamaton kívül a pénzügyi intézmény a hitelszerződés megkötését követően az üzletszabályzatának megfelelő mértékû rendelkezésre-

tartási jutalékot, késedelmi kamatot és a követelés érvényesítésével kapcsolatos költségeket valamint szerződésmódosítási díjat számol fel.

A kamathoz a kamatmegállapítás időpontjában érvényes háromhavi BUBOR 50%-ának megfelelő összegû kamattámogatás vehető igénybe. A hitelkérelmet 2007. december 3l-ig folyamatosan lehet benyújtani a pénzügyi intézményekhez.

A kamattámogatást a kereskedelmi vállalkozás negyedévente igényelheti az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól (a továbbiakban: APEH).

A kamattámogatás igényléséhez a kereskedelmi vállalkozásnak mellékelnie kell a pénzügyi intézmény kamatmegfizetéséről szóló igazolását, valamint első igényléskor a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) támogatástartalom meghatározásáról szóló határozatát, a záradékkal ellátott hitelkérelmet és a hitelszerződést.

A támogatás igénybevételének feltétele, hogy a kereskedelmi vállalkozás nyilatkozzon támogatási kérelem benyújtásakor az általa bármely három pénzügyi év időszakában igénybe vett csekély összegû támogatás összegéről.

Minden egyes csekély összegû támogatás odaítélésekor bármely három pénzügyi év időszakában, bármely jogcímen odaítélt csekély összegû támogatás teljes összegét figyelembe kell venni.A 128/2007. (X.31.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Natura 2000 gyepterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás részletes szabályairól.



A támogatás célja

A támogatás célja, hogy a Natura 2000 gyepterületek fenntartásának földhasználati szabályairól szóló 269/2007. (X. 18.) Korm. rendelet (a továbbiakban: földhasználati rendelet) szerinti földhasználati előírások betartását elősegítse, valamint, hogy a Natura 2000 gyep hasznosítású területeken (a továbbiakban: Natura 2000 gyepterületek) elősegítse a természetes élőhelyek, a vadon élő állatok és növények kedvező természetvédelmi helyzetének fenntartását, illetve az e területek kijelölésének alapjául szolgáló természeti állapot megőrzését, valamint biztosítsa az azt létrehozó, illetve fenntartó gazdálkodás feltételeit.



A támogatás jellege

E rendelet alapján Natura 2000 gyepterületeken folytatott mezőgazdasági tevékenység után területalapú, vissza nem térítendő kompenzációs támogatás vehető igénybe.



Támogatás mértéke

A támogatás mértéke évente 38 euró/hektár.



Kérelem benyújtása

A kérelmet egy példányban, minden évben az egységes területalapú támogatás iránti kérelemmel együtt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) honlapján közzétett formanyomtatványon lehet benyújtani a mezőgazdasági termelő lakhelye, illetve székhelye szerint illetékes megyei MVH kirendeltséghez.Egy mezőgazdasági termelő egy adott kérelem benyújtási időszakban csak egy kérelmet nyújthat be. A kérelemhez mellékelni kell a blokktérkép eredeti példányát, melyen be kell jelölni, hogy mely mezőgazdasági parcella után igénylik a kompenzációs támogatást, valamint a területen található idős, méretes fák elhelyezkedését.A gazdálkodó szervezetek esetében a kérelemhez mellékelni kell a hatályos társasági szerződés hiteles másolatát vagy 30 napnál nem régebbi, eredeti vagy hiteles másolati példányú cégkivonatot.Ez a rendelet 2007. november 1-jén lép hatályba azzal, hogy, az első kérelmet 2008-ban lehet benyújtani.

Szeretném felhívni a figyelmet a közeljövőben következő pályázati felhívásokra:

 


 







Az NVT intézkedésekben részesülő gazdálkodók számára a gazdálkodási napló leadásának határideje 2007. december 31., amelynek keretében a gazdálkodónak el kell küldeni a gazdálkodási napló egy példányát az MGSZH Növény és Talajvédelmi Igazgatóságára.

 

Berta Dávid MVH FÖPEKI Kérelemkezelési szakreferens

–Hegedûs Szilvia NYME-MÉK Ph.D hallgató

–Matus László MVH FÖPEKI Kérelemkezelési szakreferens

Forrás: www.fvm.hu, www.mvh.gov.hu 

Bedő Péter: Fiatal gazdák induló támogatása, Kistermelők Lapja 2007. 09. szám

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!