Kiemelt támogatások a kertészetben

Agro Napló
E cikk keretein belül szeretnénk felhívni minden termelõ figyelmét két rendeletmódosításra, az elsõ az 1/2008.(I.4.) FVM rendelet a történelmi bázis jogosultságról, amely minden termelõt érint, a második a 3/2008.(I.11.) FVM rendelet a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és -átállítására vonatkozó szabályozásról szól.  

 

A 2008-as évben a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a kertészeti ágazat fejlesztését kiemelt jelentőségû célként kezeli. Az erről szóló rendeletek várhatóan 2008 második negyedévében jelennek meg. Az FVM a kertészet fejlesztésére összesen 40–50 milliárd forintot szán, amelynek révén 100 milliárdnyi, részben termelésnövelő beruházás valósulhat meg.

A támogatásra több területen lesz lehetőség:

• a kertészeti termelő tevékenységet szolgáló létesítmények építésére, korszerûsítésére, és a kapcsolódó telepen belüli infrastrukturális beruházásokra;

• a kertészeti ágazatot szolgáló új tároló, válogató és osztályozó létesítmények építésére és a kapcsolódó telepen belüli infrastrukturális beruházások megvalósítására;

• a létesítmények energiaellátására;

• kertészeti gépekre, technológiai berendezésekre is támogatást írnak ki. Cél a kertészeti ágazat technológiai színvonalának javítása, környezetbarát, energiatakarékos gépek és technológiai berendezések beszerzése révén. A támogatás mértéke az összes elszámolható kiadás 35%-a.



Várható támogatási konstrukciók

A 2008-as év első negyedévében kerül várhatóan meghirdetésre az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belül, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap finanszírozásában az „Öntözés, melioráció, területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztése”. Ez évben folytatódik a gépbeszerzések támogatása. A támogatások elsősorban az állattenyésztés és a kertészeti ágazatok eszköz beszerzéseit kívánják segíteni. Az év első hónapjaiban a vízgazdálkodás korszerûsítésére, a szárítók környezetvédelmi követelményeknek megfelelő megújítására és a mezőgazdasági termékek értéknövelő (élelmiszeripari feldolgozás) fejlesztésére írnak ki pályázatokat. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv (ÚMVP) környezet és vidékfejlesztési tengelyébe tartozó környezetgazdálkodási és Natura pályázatok is folytatódnak, erre az évre tolódott át a vidéki élet minősége és a vidéki gazdaság diverzifikálása, valamint a IV. LEADER pályázatok megjelenése is.



1/2008. (I. 4.) FVM rendelet

A történelmi bázis jogosultságról szóló 106/2007. (IX. 24.) FVM rendelet helyébe a következő rendelkezés lép:

A történelmi bázis jogosultság jogosultjának személyében bekövetkezett változás esetén a nyilvántartásban történő – a vonatkozó szerződésen alapuló – átírás iránti kérelmet átruházás, illetve ideiglenes átengedés esetén a feleknek közösen, kizárólag a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által, erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtania az ügyfél lakhelye szerint illetékes MVH Megyei Kirendeltségre. A történelmi bázis jogosultság jogosultjának személyében öröklés, illetve jogutódlás miatt bekövetkezett változás átvezetése iránti kérelmet az örökös, illetve a jogutód az MVH által erre rendszeresített formanyomtatványon is benyújthatja. Az átvevőnek a történelmi bázis jogosultság átírási kérelmen nyilatkoznia kell arról, hogy az átruházott vagy ideiglenesen átengedett történelmi bázis jogosultságban szereplő tevékenységet az átruházással vagy ideiglenes átengedéssel érintett mértékben legalább 2008. december 31-ig fenntartja. Az MVH a nyilatkozat tartalmának betartását ellenőrizheti. A nyilatkozat tartalmának be nem tartása a vonatkozó átruházott vagy ideiglenesen átengedett bázis jogosultságok utáni kifizetés megvonásával jár.

Az átírási kérelemhez mellékelni kell a kérelmet alátámasztó teljes bizonyító erejû magánokiratok eredeti példányát vagy hitelesített másolatát.

Azon átírási kérelmeket, melyeket adott év szeptember 30-ig, 2007. évben október 31-ig igazolható módon postára adnak, az MVH a (tárgy) támogatási évre vonatkozóan bírálja el. Ezen kérelmekben kért történelmi bázis jogosultságok, az adott évre vonatkozóan kerülnek átírásra. Az ezt követően postára adott kérelmeket, jóváhagyás esetén az MVH a következő támogatási évre veszi figyelembe. A történelmi bázisról történő lemondás esetén a kérelmet az MVH a kérelem benyújtásának évére vonatkozóan bírálja el.



3/2008. (I. 11.) FVM rendelet

A szőlőtermelési potenciálra, a szőlőültetvények szerkezetátalakítására és – átállítására vonatkozó szabályozásról szóló 7/2007. (I. 30.) FVM rendelet módosításáról.

A rendelet alkotója definíció pontosításokat tesz, mint: fajtaváltás, tőkepótlás, átadó, átvevő és az ültetvény támrendszerének korszerûsítése.

Az újratelepítési joggal rendelkező természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet az újratelepítési jogát Magyarországon bárhol, a használatában vagy tulajdonában lévő szőlőültetvény telepítésére alkalmas földrészleten felhasználhatja, vagy másra átruházhatja.

Az újratelepítési jog átruházásáról szóló szerződés eredeti példányát – a megkötéstől számított tizenöt napon belül – az átvevőnek meg kell küldenie az MVH részére jóváhagyás céljából. Az újratelepítési jog átruházásáról szóló szerződést teljes bizonyító erejû magánokiratba kell foglalni, aminek tartalmaznia kell az átadó és az átvevő nevét, címét, az újratelepítési jog nagyságát négyzetméterben kifejezve, valamint az átadó és az átvevő aláírását. Az újratelepítési jog átruházására irányuló szerződés benyújtásával egyidejûleg be kell nyújtani a hegybíró által, külön jogszabályban meghatározottak szerint az átadó kérelmére kiállított, a szerződés megkötésének dátumától 30 napnál nem régebbi határozatát arról, hogy az átadó rendelkezik az átruházni kívánt újratelepítési joggal.

Ha az újratelepítési jogot más hegyközség területén használják fel, mint ahol azt nyilvántartják, a felhasználás területe szerint illetékes hegyközség hegybírója által vezetett ültetvénykataszterben az újratelepítési jogot a felhasználás tényleges megtörténtéig, vagy a felhasználás meghiúsulásáig ideiglenesen át kell vezetni.

Ültetvény áttelepítése intézkedés keretében áttelepíteni az I. termőhelyi kataszteri osztályú területen belül korlátozás nélkül, egyéb esetben csak magasabb termőhelyi kataszteri pontértékû területre lehet.

Ültetvény támrendszerének létesítése és ültetvény támrendsze-rének korszerûsítése intézkedések esetében a Borvidéki tervnek tartalmaznia kell azokat a mûvelésmódokat, amelyek a szerkezetátalakítás keretében kialakíthatók.

A támogatás igénybevételéhez a Borvidéki terv alapján Egyéni tervet kell készíteni, amelynek tartalmaznia kell a termelő nevét, ügyfél-regisztrációs számát, a támogatásba bevonandó ültetvény helyét és nagyságát, a támogatás keretében megvalósítandó intézkedések típusát, a megvalósítás kezdetének és végének tervezett időpontját.



Berta Dávid MVH-FOPEKI Kérelemkezelési szakreferens

–Hegedûs Szilvia NYME-MÉK PHD hallgató

–Matus László MVH-FOPEKI Kérelemkezelési szakreferens



Forrás: Kistermelők lapja, 2008.01., www.fvm.hu, www.mvh.gov.hu

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
DraftNow from Dairymaster

DraftNow from Dairymaster

Herd sizes have significantly grown in recent years and there is a huge shortage of labour, meaning automation can make farm work much easier and safe...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?