A Valtrát tartom a legjobb választásnak

Agro Napló
Szabó Loránd 38 éves hajdúszoboszlói gazdálkodó 70 ha saját tulajdonú földdel rendelkezik, emellett mintegy 300 ha-on végez gépi szolgáltatást.

A fiatal termelő – aki mára 2 leány- és 1 fiúgyermekkel is büszkélkedhet – 1996-ban kezdett mezőgazdasági termeléssel foglalkozni, rajta kívül jelenleg a felesége és egy állandó alkalmazott dolgozik a gazdaságban.



– Milyen növényeket termesztenek, illetve milyen termésátlagok születnek az itteni körülmények között?

– Takarmánykukorica 9–13 tonna közötti mennyiségben terem meg egy hektáron – kezdte válaszát Szabó Loránd. Szintén fontos növényünk az őszi búza, amelynél 4,5–5,5 t-val számolhatunk sok év átlagában. Repcével is foglalkozunk, ez a növény a mi viszonyaink között 2,4–3,5 t-át terem, és ugyanilyen fontos a vetésszerkezetben az olajnapraforgó, amelynél 3–3,5 t/ha-os átlagot érünk el rendes körülmények között.



– Milyen gépekkel kezdte a gazdálkodást? Hogyan fejlődött a gazdaság, és milyen koncepció alapján történt a géppark korszerûsítése?

– Egy Valmet 6800-as erőgép, 3 fejes váltva forgató eke, 5,5 m-es kombinátor, 3,5 m-es tárcsa alkotta kezdetben a gépállományt. Később vásároltam Valmet 8550-es traktoromat, és a hozzá illeszkedő ekét. A mai mezőgazdasági termelésben kiemelkedően fontos az üzembiztonság, a szezonmunkák idején nem engedhető meg a géphiba miatti megállás. Az olcsóbb gépek nem megfelelő mûködéséből, meghibásodásából adódóan kieső termés mennyisége manapság nagyon jelentős árbevétel-csökkenést eredményez. Ezért fontos számomra az, hogy a gépeim mûködjenek akkor, amikor szükség van a munkájukra. A megfelelő termésátlagok eléréséhez nélkülözhetetlenek a megbízható gépek.



– Mikor vásárolta az első Valmet traktorját?

– 1997 elején; a most is az udvaron álló 6800-as típust. Ettől a traktortól még jó ideig nem válok meg, ugyanis hihetetlenül strapabíró, rendkívül jó súlyelosztású, univerzális erőgép. Igen kevés alkatrészét kell cserélni, és a fogyasztásával is elégedett vagyok, így elmondható, hogy a traktorüzemeltetés költségeit alacsony szinten tudom tartani.

 

– Milyen érvek szóltak a Valtra traktor megvásárlása mellett? Mi valósult meg mindezek közül a gyakorlati munkák során?

– A traktorpiacon megtalálható márkákat egyre inkább a globalizáció jellemzi. A traktorok közül a Valtra típusnak van a legkevesebb külföldi beszállítója; finnországi a motor; ezek a gépek saját váltóval és hátsó híddal szereltek, és az elektronikus rendszer is Finnországban készül. Minőségbiztosítási rendszerük egyedülálló. Minden egyes legyártott traktor minden egyes funkcióját letesztelik az összeszerelés után. A gyárban dolgozó szerelők személyesen vállalják a felelősséget munkájuk minőségéért, és a traktorok alvázszáma alapján visszakereshető a gépet összeszerelők személye, sőt, még a nevük is felkerül a motorra. Ez a rendszer teremti meg az alapját a hosszú távon is megbízhatóan mûködő traktorok minőségének. Az évek folyamán én magam személyesen is meggyőződtem arról, hogy a Valtra traktorok minősége a legeslegjobbakkal vetekszik.

A Valkon 2007. Kft. pedig ugyan egy fiatal cég, viszont rövid idő alatt megteremtették a márka hátterét. Közeli szervizzel és teljes körû alkatrészháttérrel rendelkeznek.



– Hogyan jellemezné általánosságban a jelenlegi Valtra traktorokat?

– Indokoltan robosztus gépek, amelyeknél nem a beépített anyagok túlméretezésével, hanem a legjobb minőségû anyagok csúcstechnológiájú megmunkálásával növelik a hajtáslánc erőátviteli képességét. Így az erőátviteli veszteség minimálisra csökken, ami kedvezően befolyásolja a gép fogyasztását.



– Hogyan ítéli meg gépparkja jelenlegi állapotát? Milyen fejlesztéseket tervez a közeli jövőben?

– 2007 év végén jelentős fejlesztés ment végbe nálam: több munkagép mellett egy Valtra N 121 Advance és egy T191 Advance típusú traktort vásároltam. A géppark fejlesztését nem mennyiségi, hanem minőségi irányban szeretném továbbvinni. Az Advance felszereltségû Valtrák sokkal könnyebb és gyorsabb munkavégzést tesznek lehetővé, munkájukkal jobb minőségben tudom mûvelni területeimet. A mûvelések menetszámát kívánom csökkenteni, ezért is vásároltam fronthidraulikás traktorokat és direktvetőgépet.



– Miben látja a következő évek nehézségeit? Hogyan mérsékelhetőek a kedvezőtlen jelenségek hatásai?

– Aggasztó gyorsasággal szaporodnak a globális klímaváltozás jelei. Az időjárás-változás káros hatásait kell minél inkább mérsékelni a talaj nedvességének és szerkezetének megőrzésével. A talajmûvelés során korszerû és előremutató technológiákat kívánok bevezetni. A magas mûtrágya- és vegyszerárak, illetve a környezet védelme érdekében a kijuttatott kemikáliák mennyiségét a lehető legkisebb szintre kell csökkenteni. Ez csak korszerû gépesítéssel oldható meg.



– E szemlélet jegyében döntött a legutóbbi gépberuházáskor ismét a Valtra vásárlása mellett?

– Most 10 éves Valmet traktorommal nagyon elégedett vagyok, nehéz körülmények között is mindig a tőle elvált maximumot teljesítette. Az eltelt idő alatt az üzemeltetése során megbizonyosodtam a gazdaságosságáról, üzembiztonságáról. A Valtrát tartom a legjobb választásnak.

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Valtra fülke a kezelő kényelméért

Valtra fülke a kezelő kényelméért

A finnországi Valtra gyár jelenlegi fülkéi természetesen ROPS és FOPS bevizsgáláson estek át. Ezzel nem elégednek meg a fejlesztőmérnökök, a fülkekial...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!