2024. április 29. hétfő Péter

Mindenki megtalálhatja a számítását az új Valtra G traktorsorozatban

Agro Napló
Az online térben mutatta be augusztus végén az új, G (enius), magyarul zseni nevű traktorszériáját a finn Valtra gépgyártó vállalat. A jól felszerelt, mai igényeknek megfelelő erőgépről a Valtra magyarországi forgalmazója, a Valkon Kft. erőgép-kereskedelmi vezetője, Jócsák Attila beszélt nekünk.

A gazdák eddig a 4 hengeres erőgépek között a kisebb, 4 tonnás öntömegű A széria és a 6300 kilogrammos tömegű N széria kínálatából tudtak választani. A felhasználók visszajelzései alapján viszont a tervezők az N-sorozat kisebb tagjainál, a 100–130 lóerős teljesítménytartományú gépeknél láttak olyan pontot, ahol érdemes volt fejleszteni. Érezhető volt az európai ügyfelek igénye egy egyszerű kivitelű traktorra, amiből olyan felszereltségű is választható, ami kiszolgálja a precíziós gazdálkodási feladatokat. Ennek megfelelve az N-sorozat kisebb tagjait már nem gyártják, hanem az A- és N-sorozat közé egy teljesen újjal rukkoltak elő: ez a Valtra G széria.

Ilyen a motor, a váltó és a fülke

A 4,4 literes, Stage V-ös AGCO Power erőforrás mérete miatt az erőgép orra kifejezetten alacsonyan helyezkedik el, így az új modelleknél megnőtt a láthatóság és csökkent a holttér felülete. A maximális leadott teljesítmény szerint nevezték el a gépsor modelljeit, ők a G-105, a G-115, a G-125 és a G-135. Minden modellhez HiTech, Active és Versu felszereltségi szintet lehet választani. A HiTech fogaskerék szivattyús rendszere 100 liter/perces hidraulikaszivattyúval, mechanikus kihelyezett szelepvezérléssel működik, az Active felszereltség terhelésérzékelős 110 literes hidraulikaszivattyúval, mechanikus kihelyezett szeleppel üzemel, a Versu rendszer pedig az ugyancsak 110 literes, de elektronikus kihelyezett szelepvezérlést és a táblavégi fordulóautomatikát foglalja magában. Fontos, hogy a Versu felszereltségű modellek a fő menetvezérlő karról is működtethetők – mesélte a Valkon Kft. erőgép-kereskedelmi vezetője.

A G széria kialakításakor a tervezőmérnökök az A-sorozat fülkeméretében helyezték az N- és T-sorozatokból ismert kezelőfelületet és megoldásokat. Jócsák Attila kiemelte a komfortot és a szervizelhetőséget: a korábbi Valtrákból ismert, könnyen elérhető szervizpontok vannak a G-s traktorokon is. A napi karbantartást, a folyadékszintek és a levegőszűrő ellenőrzését 5 perc alatt el lehet végezni. Az összes szűrő és feltöltési pont is jól hozzáférhető helyen van. A kényelem is fontos szempont volt a tervezésnél: a fellépők lejtőssége és szélessége is azt szolgálja, hogy könnyen ki- és be lehessen szállni a fülkébe.

A G-sorozat 4 csoportos, csoportonként 6 Powershiftes (24 előre + 24 hátra) váltóval működtethető. Az volt az elgondolás, hogy a kezelő bal kézzel kormányoz és használja az irányváltót, jobb kézzel pedig az összes többi funkciót irányítja az összkerékhajtástól a kihelyezett szelep kezeléséig. A kezelőszervek jól átgondolt struktúrát alkotnak a SmartTouch terminálon: a Versu modelleknél a táblavégeken a traktor működését, a munkagépek ISOBUS-vezérlését és az automata kormányzást is átveszi a rendszer, ezért nem kell teleaggatni a fülkét további monitorokkal. Így azokra nem szükséges külön költeni.

A Valtra mindig figyelt arra, hogy a gazdálkodóknak milyen eszközökre van szükségük. Így a modern mezőgazdaság traktor- és munkagép-fejlesztési irányainak megfelelve az új sorozatban is nagy hangsúlyt kaptak a precíziós gazdálkodáshoz alkalmas elemek. Ezért kezdték el néhány évvel ezelőtt fejleszteni a Smart Touch kartámaszt és kezelői felületet.

A precíziós gazdálkodást végző gazdák az Active és a Versu modellben is kérhetik extra felszereltségként a másodlagos SmartTouch kezelőterminált, ami a fülke jobb felső részére kerül ki. Ez végzi a munkaeszközök irányítását, a szakaszvezérlést, a dózis alapú kijuttatást és az automata kormányzást is. 

Rakodás és gyors feladatváltás

A Valtra G-sorozat ebben a kategóriában egy remekül eltalált, jó tömeg/teljesítmény arányú gép, ami a homlokrakodó szerepet is kiválóan be tudja tölteni, mert pótsúlyozás nélkül 40–60 százalékos a tömegeloszlása. Amikor pedig a gém az orrára kerül, 50-50 százalékos eloszlást biztosít az első és a hátsó híd számára – mondta a szakember. A homlokrakodó választható felszereltsége a kartámaszba integrált elektronikus joystick, amivel az elektronikus frontszelepeket lehet vezérelni, és erről történik a homlokrakodó hidraulikaolaj-ellátása is. A Live3 opcióval pedig akár 3 hidraulikus funkciót is kényelmesen el tud végezni a kezelő. A gémet gyári felszereltségként is lehet kérni, ebben az esetben az alvázhoz teljesen illeszkedő segédvázzal kapja meg azt a gazda. Fontos, hogy a gép mellett jó a kilátás a munkaeszközre és a munkaterületre is, valamint az, hogy ha nem kell aznap használni, 2 perc alatt le lehet akasztani róla a gémet, és a súlyozás visszaállításával más munkára alakítható át. Kérhető továbbá front tetőablak is a gépre, ami jelentősen javít a kilátásban. Lényeges, hogy az automata kormányzáshoz tartozó antenna nem lóg be a képbe, mert a fülke hátsó részén helyezkedik el.

Kiknek való a Valtra G széria?

A finn cég új erőgépei univerzálisan bevethetőek egy nagyobb gazdaságban kiszolgáló traktornak, mert szállításra, vetésre kukoricában és napraforgóban, sorközkultivátorozásra, valamint műtrágyaszórásra és homlokrakodásra is alkalmasak. Akkor is különösen jó választás, ha egy kisebb gazdaság egy mindenre használható traktort szeretne venni. A 3 felszereltségi szintből a munkafolyamatok alapján könnyű eldönteni, melyikre van szükség az adott telepen. Fontos, hogy a vásárlásával nem kell lemondani az egyéb munkákra való alkalmasságról sem, mert nagyon gyorsan hozzáalakítható az aktuális feladatokhoz.

A Versu azoknak lehet tökéletes, akik adatalapú, precíziós gazdálkodást folytatnak, mert a Valtra G-sorozat nyitott rendszere szinte minden programot tud kezelni. A teljes precíziós gazdálkodási rendszert támogató FUSE technológia tartalmazza a Valtra Guide automata kormányzást, amit fel lehet bővíteni RTK-ra is. A nyomvonal-asszisztens pedig idei újdonság, ami az N és a T széria mellett a G-ben is bent lesz.

Úgy gondolom, hogy a Valtra G-sorozat jól meg fogja állni a helyét a magyar traktorpiacon, mert az egyszerűbb kezelést igénylő termelőktől kezdve a legmodernebb elvárásokkal érkező gazdákig mindenki megtalálja majd benne a számítását – mondta Jócsák Attila.

Nézzen be hozzánk:
www.valtra.com

 

Csurja Zsolt

 

 

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még van elnyerhető forrás öntözésre

Még van elnyerhető forrás öntözésre

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztését célzó pályázaton még van elnyerhető forrás – írja a nak.hu. Az egyszerűbb igénylésért ügyfélbarát...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!