Új motordiagnosztikai fékterem Baján

Agro Napló
Amivel nem tudnak az elsõ háromba bekerülni, azzal nem érdemes foglalkozni! – jelentette ki Harsányi Zsolt, a bajai AXIÁL Kft. tulajdonos ügyvezetõ igazgatója, a cég új féktermének átadásakor.

Pintér Zsolt ügyvezető pedig azt emelte ki, hogy mennyire fontosnak tartják a cég tudatos szerviz- és alkatrész-szolgáltatási hátterének együttes fejlesztését. Elmondták, hogy az eddigi munkát folytatva, a jelen feladatait befejezve, a jövő kihívásait felmérve próbálják azt az ideológiát követni, hogy meglévő és leendő partnereik egyaránt az AXIÁL névvel fémjelzett szolgáltatási minőséget kapják meg.

 

 


 

 

Az egy évvel ezelőtt megálmodott motordiagnosztikai fékterem és a kapcsolódó motor szét- és összeszerelő mûhelykomplexumot márciusban adták át a cég központjában. Az új beruházással céljuk egyrészt az ország minden pontjáról elérhető, továbbá külföldi leányvállalataikat is kiszolgáló újabb minőségi szolgáltatást kínálni.

A fékterem kivitelezését az Energotest Kft. szakembereivel három ütemben tervezték meg – ezt már Torma Tamás, a szerviz üzletág igazgatója mondta. Az első – egyben legnagyobb lélegzetvételû – szakasz 2007 novemberében zárult, amikor a fékgép 400 kW teljesítmény határral, különböző motormûködési jellemzők mérési és dokumentálási lehetőségével (így: motorolaj nyomás és hőfok, a belépő levegő, üzemanyag, a be- és kilépő hûtővíz jellemzői, továbbá kipufogógáz részleges elemzése) elkészült. Ettől kezdve alkalmassá vált mezőgazdasági, ipari és haszongépjármû motorok mechanikus töltésszabályzású rendszereinek mérésére. Ez év elején már túl voltak az első teszteken, valamint ezek kiértékelésén. Az Axiál Kft. szerviz- és alkatrész üzletága – s ezt piaci elemzések is alátámasztják – a cég életének legmeghatározóbb tevékenységét végzi.

Az alkatrész-forgalmazást az 1991-es cégalapításkor mindössze három fővel kezdték, 2008-ra az alkatrész és szerviz üzletág együttes létszáma elérte a 340 főt – adta a tájékoztatást Mezőfi Gábor, az alkatrész üzletági igazgató. A szorosan összefûzött közös munka eredményeként a magyar mezőgazdasági gépalkatrész forgalmazásában több, mint egy évtizede 50% feletti piaci részesedést tudhatnak magukénak. A kínálatukban megtalálható mintegy 160 000 különböző cikk, több, mint 45 000 állandó alkatrész-pozíciójának értékesítéséből származó forgalom 60%-át partnereik közvetlenül a felhasználás helyén kapják meg, illetve igény esetén azokat akár a helyszínen be is építik.

A projekt megvalósításért felelős szakembereik most már azon dolgoznak, hogy elsősorban az Axiál Kft. által értékesített gépekben mûködő és már a jövő generációt képviselő, elektronikusan szabályozott motortípusokhoz illesszék a rendszert, úgy alakítsák annak mûködést, hogy a bemért gépek majd a legújabb környezetvédelmi előírásoknak is maximálisan eleget tegyenek.

A teljes körû szolgáltatásnak köszönhetően alkatrész kínálatukból természetesen elérhetőek a különböző gyártmányú motorok eredeti gyári pótrészei, illetve sok esetben alternatív megoldást kínálnak más gyártók termékeiből is. Egy-egy javítás után egyetlen motor sem fogja elhagyni telephelyüket dokumentált mérési jegyzőkönyv nélkül, ami a motor minőségi alkalmazhatósági garanciáját jelenti.

A szakmai és üzleti tevékenységen túl, a fékterem üzemeltetésén belül kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a kezelői oktatások alkalmával a gépszerelőik mindenre kiterjedő ismeretekhez jussanak a karbantartási hiányosságokból fakadó hibalehetőségek szimulációjának segítségével. A fékterem hivatott a legteljesebb mértékben kielégíteni egyrészt a gépszerelői, másrészt a gépészmérnöki szakemberképzés során felmerülő igényeket is. Elmondhatják, hogy már jelenleg is, de 2008 végére – a fejlettségi szintet figyelembe véve – mindenképpen Magyarország egyik meghatározó motordiagnosztikai laborja az AXIÁL Kft. bajai telephelyén mûködik majd.

A két üzletág – a szerviz és az alkatrész -- továbbra is azon dolgozik, hogy csaknem 20 ezer partnerét alkatrésszel, illetve szervizszolgáltatással közvetlenül és minél gyorsabban kiszolgálja. Ennek érdekében már korábban az üzletági struktúrába illesztették az ügyfélkapcsolati vezetői (népszerû nevén „segítő kéz”) hálózatot. Ez sikeres lett. Feladatuk a direkt vevői megrendelések kezelése, az ügyfelek informálása, a szervizszerelői munka és alkatrészkiszolgálás koordinálása.

Az üzletágak közös munkájának eredményét az is jól tükrözi, hogy a szervizszolgáltatás forgalmában az átalánydíjas szerződések kötéséből származó bevétel az előző évhez képest 43%-kal nőtt. Amikor e szolgáltatási forma kapcsán az AXIÁL megkeresi partnereit, minden esetben próbálják az adott vállalkozás egyéni adottságaira szabni a megállapodás feltételrendszerét. Partnereik véleménye szerint is nagyon fontos a költségek előre tervezése.

A szervizmérnökök és a szervizszerelők napi alapvető munkája mellett a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kap a közös érdekeket érintő gépkezelői képzések rendszerének továbbfejlesztése. A gépkezelőknek a kor modern gépeinek használata során egyre teljesebb ismeretanyaggal kell rendelkezniük. A képzés (amelyre saját dolgozóink mellett partnereink, ill. leányvállalataink dolgozói is benevezhetnek) és a vizsgáztatás a fenti követelményt maximálisan szem előtt tartva történik.

Mivel a cég mindig kereste és keresi a fejlődési lehetőségeket, természetes, hogy értékesítési palettánkra 2005-ben felvett építőipari gépkínálathoz, s ezzel az építőipari sajátosságokhoz is igazítani kívánják háttérszolgáltatásukat. Így mind a szerviz, mind az alkatrész kiszolgálás tekintetében – hasznosítva a mezőgazdaság területén tapasztaltakat – céljuk a korábban is jól mûködő folyamatok hibátlan átültetése erre a területre. A fejlődéshez mindemellett a létszám folyamatos bővítése is elengedhetetlen. Tavaly 15%-kal növelték a szervizesek számát, hasonló mértékû fejlesztést terveznek erre az évre is.



(fehér)



Képgaléria a www.agronaplo.hu/hirek rovatban található.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?