Kora tavaszi növényvédelmi helyzet és tennivalók a szántóföldön

Agro Napló
Így február vége felé – a cikk írásakor – örömmel nézem a ragyogó napsütésben fürdõ tájat. Az emberek hangulata is megváltozott, sokan a kertekben vagy éppen a szántóföldi táblákon dolgoznak, készülõdnek a vegetáció indulására. Más oldalról némi aggodalom is vegyül az örömbe – nem túl korai-e ez a tavasz?  

A szeptemberi időjárás kedvezett a talajmunkáknak és az elvetett magvak kelésének. Különösen a hónap első felében hullott átlag feletti mennyiségben eső. Október első fele melegebb és csapadékban szegényebb napokat hozott. Szerencsére a hónap második felében, amikor már ismét aggódtunk a talajok kiszáradása miatt, megjött az újabb esős hullám. Ismét átlag feletti mennyiségû csapadék hullott, s ez visszaállította a korábbi kedvező környezeti állapotot. A Mindenszentek időszakában jellemző fagyok elmaradtak, s a november eleje kellemes őszi időt hozott. A második dekádtól már jellemzően fagyos éjszakák köszöntöttek be, a hónap utolsó napjaiban, az ország északi régiójában -10°C körüli hőmérsékletek is előfordultak. Novemberben átlagosan 30–50 mm közötti csapadék hullott, időben és térben egyenletes eloszlásban. A gyakori csapadék késleltette az őszi talajmunkákat, de kedvezett a korábban elvetett és kikelt növények fejlődésének.

A kiegyenlített állományok gyorsan fejlődtek, november végére általánosan elérték a teleléshez optimális állapotot. A nyugati határszélen, főképpen Zala megyében augusztus végétől szeptember közepéig gyakorlatilag folyamatosan esett az eső, s ennek következtében sok helyen megcsúsztak a vetéssel. E területeken a növényállomány nem tudta utolérni a korábban vetett táblák fejlettségét, így a repce november végén 4–6 leveles állapotban indult a télnek. Az őszi búza esetében az optimális vetésidő betartását nagyban befolyásolja az elővetemény betakarítása. Ennek megfelelően a területek többsége időben és egyenletesen kikelt, homogén képet mutatott, de némely táblán, a kései vetés miatt éppen csak kikelt, kissé hiányos állomány várta a telet.

A december első napjai őszies időjárást mutattak. A tél december 14-től érkezett meg, hóeséssel és komolyabb fagyokkal. Karácsony tájékán újabb havazások tették fehérré a tájat, s ez a fagyokkal tartósnak bizonyult. A fordulat január 5-én kezdődött, s a kezdeti változás elég ijesztőnek mutatkozott. 2–3 napig havas eső, ónos eső, jeges eső hullott, miközben a hőmérő -4–6°C-ot mutatott, tehát a csapadék azonnal mindenre odafagyott. A mezőgazdaságban ez azt jelentette, hogy vastag jég vonta be a fák és bokrok vesszőit, szerencsére gally- és ágtörésekről kevésbé lehetett hallani. A havas felületen megjelenő jégkéreg sem jelentett kisebb veszélyt, hiszen tartósan zárt felület esetén a növények kipállása bekövetkezik. Szerencsére néhány nap elteltével jelentős felmelegedés vette kezdetét, s ez a jegesedett kéreg fokozatosan elolvadt. Január közepére a hó nagy része eltûnt, a növények „szabadba” kerültek. Ezt követően a január egyenletesen meleg időszakot hozott, a havi átlaghőmérséklet a sokévesnél magasabb értéket mutatott. Ez az időjárás folytatódott februárban is, napsütéses korai tavaszodás kezdődött, amit csak átmenetileg zavart meg a 17–18-án tapasztalt erős lehûlés (-10–17°C). A talajok vízkészlete január végén még kedvező mértéket mutatott, általában 60–80%-ig telítettek, de helyenként – főleg a Dunántúlon – a 100%-ot is megközelítette a telítettség. Februárban viszont a tartósan átlag fölötti hőmérséklet a vízkészlet csökkenését indította el, a hónap végére a talajok felső néhány cm-es rétege kiszáradt, s ez aggodalomra ad okot.

Az első szemlék azt mutatják, hogy a telelő állomány nem károsodott. A növények zöldek, fagykár nem következett be, és károsító sem lépett fel. Viszonylag tartós volt a fagyos időszak, de a hőmérséklet általában -6–10°C között mozgott, s ezt még az említett kevésbé fejlett növények is elviselték. Az ország nagy részén ebben segítséget nyújtott a hótakaró is.

Aki időben elvégezte a talajmunkát, az biztosította a repce- magvak számára a megkívánt, ülepedett magágyat, s időben tudta megkezdeni a vetést is. A növények gyorsan és egyenletesen kikeltek, s erőteljes fejlődésnek indultak. Szerencsére a termelők egyre általánosabban alkalmazták a vetőmagvak rovarölő szeres csávázását, ami a korai kártevők – elsősorban a repcebolha – megjelenését és károsítását megakadályozta. 2007 nyarán, a hosszan tartó aszályban a kórokozók fertőző tömege is visszaesett, ezzel magyarázható, hogy a fómás levélfoltosság és szárrák valamint a repce peronoszpóra csak október második felében és novemberben jelentek meg, de csak az idősebb leveleken alakult ki csekély mértékû károsítás. A triazol típusú fungicidek regulátor hatásának felismerése új célt adott a kezelésnek, s új technológiai elemmel bővült a termesztés. A termelők egyre inkább ismerik és alkalmazzák ezt az eljárást. Pontos felmérés nincs, de bizonyos visszajelzések alapján valószínûleg a termőterület 2/3 részén a termelők elvégezték a kezelést. Természetesen a triazol származékok kórokozók elleni hatásukat is megőrizték, tehát növényvédelmileg is hatásos a kezelés. A tél végi szemlék azt mutatják, hogy az állományokban az idősebb leveleken lehet találni a fómás levélfoltosság néhány foltját, de a szívlevelek egészségesek. Egyelőre nem látszik a gombabetegségek elleni védekezés szükségessége. 2007-ben rossz idő járt a repcedarázs nyári első és második nemzedékére. Ennek következtében a kártevő álhernyói későn, és alacsony számban jelentek meg az őszi vetéseken. Védekezésre általában nem volt szükség, esetleg egy-két helyen, gócos felszaporodás nyomán. A repce tavaszi növényvédelmének gerincét a kártevők elleni kezelések adják. A korai tavaszodásban a repceszár-ormányos és a repcefénybogár várhatóan már (február végén), március elején megjelenik. Természetesen az első időszakban mozgásuk csekély, de a hőmérséklet emelkedésével egyre intenzívebben keresik fel a bimbózó repcetáblákat. Érdemes tehát sárgatálas módszerrel követni mozgásukat, a kezelés konkrét időpontját a növényeken megjelent imágók számlálásával is meghatározhatjuk (5 db/növény már indokolja a permetezés indítását). Az időjárástól és az első kezelés sikerességétől függően újabb kezelésre is szükség lehet.

Az őszi árpa már az őszön elérte a bokrosodás állapotát, sőt több táblán a bokrosodás vége állapotot is. Az őszön a levéltetvek betelepedése és szívogatása okozott gondot. Kevés helyen védekeztek a kártevő ellen, s ennek egyik közvetett hatása a sárgulást okozó árpa törpeség vírus megjelenése. A tünetek tavaszra alakultak ki. A sárgulásos tünetegyüttes okozói a korábbi megállapításokkal egyezően relatív tápanyaghiány, termesztési hiba és gombabetegségek megjelenése is. Ez utóbbiak közül most a hálózatos levélfoltosság figyelhető meg. Első lépésként a tavaszi fejtrágya és a napsütés segítséget nyújt, általában erre az őszi árpatáblák kizöldülnek. A gombabetegségek elleni védekezés a tavaszi időjárás függvénye. A gabonafutrinka lárvája ősszel sem okozott gondot, most sem várható. Valószínûleg korán megjelenik a vetésfehérítő bogár áttelelt népessége. Figyelni kell mozgásukra, szükség esetén, a tábla szélén végzett kezeléssel megakadályozható a nagyobb kártétel.

Az őszi búza táblákon az őszön nem jelentek meg károsítók, az állományok jól teleltek, egy kicsit egyöntetûbb képet mutatnak. Egyelőre nincs olyan kórokozó, amely közvetlen veszéllyel fenyegetne. A kártevők közül az árpánál leírtak szerint a vetésfehérítő bogarak korai megjelenése várható. A táblaszéli, illetve gócos felszaporodásukat követve megelőzhető a súlyos kártétel.

Sajnos nem ilyen kedvező a kép a mezei pocok és a hörcsög tekintetében. A kártevők állománya a 2006–2007. évi enyhe tél során nem csökkent, majd az aszályos nyáron folyamatosan szaporodtak. A nyár végén, a lábon álló kultúrákban súlyos károkat okoztak, ami előre vetítette az őszi veszélyt is. Az egész országban lehetett érzékelni a népesség gyarapodását, de a legfertőzöttebb térség a Csongrád–Békés–Szolnok megyén keresztül egészen a borsodi mezőségig nyúlik. Az őszi vetések kelése után megkezdődött a kártevők betelepedése és már korai szakaszban súlyos kárt okoztak. Szolnok megyében egy repcetáblát tarrá rágtak. Jellemző, hogy a népesség a Jászságban 3–4 lakott járat/100 m2, de a repcetáblák szélén, egy–egy gócban 10–15 lakott járat is előfordul 100 négyzetméterenként. A hörcsögnépesség 1–2 kotorék hektáronként, de ez már mindenképpen indokolja a védekezést. Általában már az őszön megkezdődött a védekezés, ami egyelőre csapdázást jelentett. A hörcsög november végén zárta a kotorékát, telelőre vonult, de várhatóan március elején kibontja kotorékát, s kezdődik a táplálkozása. A pocok viszont télen is aktív, tehát folyamatosan lehet számítani kártételére. A védekezéseket érdemes a tavaszi általános kizöldülés előtt elvégezni.

A kapás növények vetésénél a tavalyi tapasztalatok alapján külön figyelmet kell fordítani az amerikai kukoricabogár lárvakártételére. Pontos meteorológiai előrejelzés nincs a nyár eleji időszakra, de a korai aszályos időjárásnak most is esélye van, s az a kukoricabogár lárvakártétel veszélyét növeli. A megelőzésre már a vetéskor gondolni kell.



Tóth Miklós



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: szudánifű

A hónap takarónövénye: szudánifű

A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

Adalékolás és fitotoxicitás

Adalékolás és fitotoxicitás

Sokszor apró dolgokon múlnak nagy eredmények, amelyek néha látszanak; a legtöbbször viszont nem! A gyomirtás két olyan szegmense kerül most terítékre,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!