Kalászosokban is nélkülözhetetlen!

Agro Napló
Avagy a Sergomil-L 60 felszívódó rézkészítmény és alkalmazásának ígéretes tapasztalatai búzában  

 

A termésbiztonság megteremtése érdekében a fejlett szántóföldi és kertészeti kultúrákkal rendelkező országokban egyre átgondoltabb, a hatékonyságot és gazdaságosságot messzemenően figyelembe vevő optimális tápanyagellátás, valamint a környezetvédelmi elvárásokkal leginkább szinkronizáló növényvédelmi eljárások következetes kivitelezése a cél. A magyarországi tendenciák is hasonlóak, azaz a mezőgazdaság elméleti és gyakorlati szakembereinek a feladata gondoskodni arról, hogy a vegyipar által rendelkezésre bocsátott mûtrágyák és egyéb készítmények megalapozott módon és a legnagyobb hatékonysággal kerüljenek felhasználásra.




Mind az egyes, mind az összes tápanyaggal való elégtelen, vagy túladagolt ellátás megzavarja a növény növekedésének és fejlődésének normális lefolyását, az egészséges növényhabitus többé-kevésbé jellegzetes morfológiai elváltozásait okozza, ill. lerontja a termék mennyiségi és minőségi paramétereit.

A tápanyagellátás területén a réznek mint mikroelemnek a szerepe kiemelkedő! A Cu-hiány kihatásairól majdnem annyiféle adat található, mint amilyen sokféle funkciója van ennek a mikroelemnek a növényi anyagcsere folyamataiban. A kérdéskör kalászos gabona, ill. főleg búza és árpa vonatkozásában azért kiemelt súlypontú, mert a termesztés eredményességét alapvetően meghatározza!

Kalászos növényeink tehát a rézhiányra különösen érzékenyek! A kérdés gyakorlati szempontból mégis mostoha, mivel a mikroelem-pótlás oldaláról nem teszünk meg mindent, ill. a mellékhatások érvényesítésének érdekében a felszívódó rézkomplexek újszerû lehetőségét sem használjuk ki! Fontos tudni, hogy a kalászosoknál a rézhiányt különösen nehéz azonosítani, ill. a látens kártétel fordul elő a leggyakrabban. Ha ezt a Cu-hiányt a generatív fejlődési szakasz előtt nem tudjuk pótolni, a mennyiségi és minőségi veszteség bekövetkezik.

A réz szakmai megítélés szerint a mikrotápelemek közé sorolható, melynek hiánya alapvetően zavarhatja a növény fejlődését, mivel a növények anyagcseréjében okozhat súlyos gondokat. Elsősorban enzimatikus folyamatokban katalizátorként játszik szerepet a különböző enzimek közvetlen összetevőjeként, vagy azok aktiválásában nélkülözhetetlen! A növények rézhiányos állapotának kialakulásában a talajjellemzők, az időjárás száraz volta egyaránt szerepet játszik. Jellegzetes tünet a kalászosoknál a fehér pettyezettség, a zászlóslevél kifakulása, a kalászok kifehéredése. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy Cu-hiány esetén fokozódik a betegségekkel szembeni érzékenység is! Fontos tehát a kondicionálás, ill. a rézhiány szakszerû pótlása!

A fent vázolt problémák, valamint a növények gyenge állapota orvosolható a Sergomil-L 60 lombtrágyával, mely a rezet újszerû, felszívódó formában tartalmazza. A növények szöveti szerkezetében olyan kedvező átalakulásokat stimulál, melynek következtében azok saját belső „immun-rendszere” közvetett szereplőként a káros hatásokkal szemben érdemben fellép. Ily módon nemcsak a hiánybetegségek előzhetők meg, hanem a növények jobban ellenállnak a gombás és baktériumos fertőzéseknek is! A Sergomil-L 60 közvetlen mellékhatásai miatt is külön figyelmet érdemel, hiszen növényi kórokozókkkal szembeni eredményessége erre kiemelten feljogosítja. (In vitro és in vivo analizisek növényi betegségekkel szembeni igazolt hatékonyságot mutatnak Alternaria tenuis, Cytospora cincta, Apiosporium sp. ellen).

A Sergomil-L 60 újszerû rézkomplexet tartalmazó készítmény, mely ily módon felszívódó formában tartalamazza a növények számára nélkülözhetetlen mikroelemet, sőt monoglukozid-tartalma miatt a gyors felszívódás következtében jelentős és látványos energia-közvetítésre is alkalmas.

A Sergomil-L 60 alkalmazása során a növények által felvett réznek köszönhetően fokozódik a polyfenol és és fitoalexin tipusú vegyületek szintézise, így a növény összes energetikai folyamata élénkül. Ez által fokozódik a fentebb említett közvetett ellenállóképesség valamennyi betegséggel szemben.

A Sergomil-L 60 esetében a szokásosan ismert iónos réztartalom nem található meg. A réz olyan komplex molekula formátumban van jelen, mely nem tud kristályosodni, ill. nem képes egyszerû rézsó formájában kiválni a permetezés során.

A Sergomil-L 60 alkalmazása során – az előbbiekben említett kedvező formulázási módszernek köszönhetően – a kezelés során túlzott rézadagolásból, vagy a kedvezőtlen sókiválásból adódó fitotoxikus tünetek nem léphetnek fel.

Keverési próba nem tisztázott esetekben mindig javasolt!



Újabb tapasztalatok őszi búzában

A kalászosok termesztése során az utóbbi időben egyre gyakrabban és kiterjedtebben találkozhatunk a korompenész (Apiosporium spp.) által okozott fertőzésekkel. A tünetek messziről felismerhetőek, a táblán gyakran a foltos megjelenés jellemző, az állomány megritkul. Ahol a növények kiritkultak, feketések és alacsony növésûek, ott a kalászok soványak és léhák. Ezek a tünetek nagymérvû termés-veszteség okozói lehetnek. A közvetlen kalászfertőzőttség megítélése és kezelése különösen súlypontos kérdés, ezért a rézhiány pótlásával egymenetben kivitelezett permetezések lehetnek igazán ideálisak. A Sergomil-L 60 alkalmazásával a kérdés komplex módon megoldhatónak látszik!

In vivo szabadföldi vizsgálatban 2007. Dunaszegen az 1. ábra, ill. Szekszárdon a 2. ábra szerinti eredmények születtek.

Az eredmények alapján látható, hogy a Sergomil-L 60 kalászhányáskori kijutattása a hozamra és a korompenészes fertőzés visszaszorítására különösen kedvező hatással volt. A kezelések hatására a korompenészes kalászfertőzöttség nem alakult ki, miközben a kezelt kontroll parcellán Dunaszegen epoxikonazol + fenpropimorf esetében (mely egyébként a korompenészre külön is ajánlott), jelentős, mintegy 21%-os kalászfertőzőttség volt mérhető (3., 4. és 5. ábra). A kezelt területeken a Sergomil-L 60 javára jelentős (400–600 kg/ha) terméstöbbletek voltak mérhetőek. Egyéb kórokozók esetében regisztrálható fertőzöttségi szintek, ill. különbségek nem alakultak ki.

 

 


 


 


 

 

 





Felhasználási javaslat kalászosokban

A Sergomil-L 60 kezeléseket bokrosodás végétől, ill. kalászhányás idején javasolt elvégezni. A Sergomil-L 60 kalászhányáskor alkalmazva Topsin-Metil készítmények valamelyikével (WP, LV) kombinálva különösen előnyös. A Sergomil-L 60 javasolt dózisa: 2,0–2,5 liter/ha.

A Sergomil-L 60 alkalmazásának előnyei:

• gyors felszívódás és rézpótlás (búzában kalászhányáskor is eredményes, a legkedvezőbb Apiosporium spp. elleni mellékhatásokkal),

• ellenállóképesség javítása, közvetett hatás betegségek ellen,

• kedvező egyéb közvetlen mellékhatások gombák ellen.



A Sergomil-L 60 keverhetősége:

• lúgos kémhatású készítményekkel nem keverhető,

• MCPA valamint protox inhibitorokkal gyomírtáskor nem keverhető,

• Dimetoat hatóanyagú készítményekkel nem keverhető,

• egyebekben keverhetőségi próba javasolt.



A Sergomil-L 60 egy olyan újszerû, immár hazánkban is kapható készítmény, mely tulajdonságait tekintve egyedülálló. Gyors felszívódó képességéből adódó komoly előnyeit, figyelemre méltó növénykórtani mellékhatásait, ill. igen kedvező ár/érték arányát kihasználandó, minden termelő gazdának kiemelten javasoljuk!



Mándoki András

Summit-Agro Hungária Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Idén ismét a legkiválóbb hazai márkákat elismerő MagyarBrands díjat vehetett át a COOP március végén, a budapesten az ünnepélyes díjátadó gálán – közö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03