2024. május 18. szombat Erik, Alexandra

Fordítsunk figyelmeta repcére már kora tavasztól!

Agro Napló

Gyakorlati tapasztalat, hogy a repce teljes termésének kb. 70%-a – a virágzás kezdetétől a teljes érésig tartó 70–75 napos érési időszak alatt – kb. a betakarítás előtti 14. napig alakul ki: ekkor alakulnak ki az oldalhajtások, a becőtermés fala és a magok. Az intenzív növekedés biztosításához az adott időben, megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló fényre, hőmérsékletre, vízre, valamint tápanyagokra van szükség. Ezért tavasszal nem engedhető meg, hogy a repce magára maradjon!

A csekély számú oldalelágazást fejlesztő, megdőlésre-kipergésre hajlamos repce 10–15%-kal kevesebbet terem, míg egy közepes vagy erősebb mértékû rovarkártétel esetén a várható termés akár 20–25%-át is elveszíthetjük!

Az egyre intenzívebbé váló repcetermesztési technológiák egyik sarokpontja a tavasszal célzottan elvégzett gombaölő és regulátor hatású kezelés(ek). A Bayer CropScience tebukonazol hatóanyag tartalmú gombaölő készítménye, a FOLICUR SOLO, hazai alkalmazása már 10 éves múltra tekint vissza. Kora tavasszal – a repce szárbaindulásának kezdetén alkalmazva elsősorban a regulátor hatás érvényesül: a növényi hormonok arányainak változása (auxin- és citokinintartalom nő, a gibberelin- és etiléntartalom csökken) azt eredményezi, hogy több és erőteljesebb oldalelágazódás képződik a növényeken. Ennek a folyamatnak a fontosságát nem lehet figyelmen kívül hagyni, ugyanis a repcebecők 60–70%-a az oldalelágozásokon található! A regulátor hatására az érési idő is meghosszabbodik és a becőkben a magok biztosabban ülnek. A szilárdabb növényállomány esetében csökken a betakarításkori termésveszteség, a növények ellenállóbbak lesznek a záporokkal, a széllel szemben. A Folicur Solo hatása kiterjed a repce főbb gombabetegségeire (Phomás gyökérnyak és szárrothadás, Sclerotiniás betegség, Alternariás, ill. Cilindrospóriumos betegségek). Alkalmazása számos kísérlet és a gyakorlati tapasztalatok alapján termésnövekedést eredményezett.

Az ipari növények közül a repcének van a legtöbb rovarkártevője! Tavasszal a rovarkártétel tünetei a következők lehetnek: hervadó-lankadó növények, a becők súlya alatt megroppanó szár, hiányos becőképződés, becőfelnyílás és a korai magpergés. Tavaly, az átlagosnál rövidebb fejlődési ciklusok a repce esetében is előbbre hozták és felborították a megszokott rovarölő szeres védekezési stratégiákat. Ennek hatására megnőtt a tavaszi védekezések száma is (átlagosan 2,5–3 kezelés). A leggyakrabban alkalmazott készítmények között ott találjuk a Bayer CropScience tiakloprid hatóanyag tartalmú rovarölő szerét, a Calypso-t.

 


 

 

2008-ban már Magyarországon is új formában lesz kapható ez a készítmény. A BISCAYA ugyanazt a – kloronikotinilek/neonikotinoidok csoportjába tartozó – tiaklopridot tartalmazza mint elődje. Ez a készítmény kielégíti a modern, hatékony, ugyanakkor környezetkímélő inszekticiddel szemben támasztott követelményeket. A hatóanyag igen erős felszívódó hatással, kiemelkedő hatékonysággal és jó ökotoxikológiai tulajdonságokkal rendelkezik. A repce védelmére általánosan használt piretroid hatóanyagcsoporttal szemben a tiakloprid eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik, ezért a BISCAYA jól beilleszthető a repcekártevők elleni hatásos védekezést szolgáló rezisztencia menedzsmentbe.

A készítmény hatása egyaránt kiváló, akár táplálékfelvétellel, akár érintkezéssel kerül a rovar szervezetébe. A beporzást végző rovarokra, mint a méhek és poszméhek, nem veszélyes, ezért a termék a teljes virágzásban és nappal is alkalmazható. Magyarországi körülmények között a BISCAYA kifejezetten alkalmas a repce virágzása körül fellépő (repcefénybogár, repcebecő-ormányos) kártevők elleni védelemre.

A BISCAYA a Bayer CropScience új, O-TEQ szertípusának egyik első tagja. Az olajos diszperzió egyedi formulációja a hatóanyag mellett különböző segédanyagokat és egy növényi olajat tartalmaz. Az O-TEQ tökéletes fedettséget biztosít, viaszos felületû kultúrákban is. Hatására jobb esőállósággal, gyorsabb felszívódással és hosszabb hatástartammal számolhatunk.

A fenti két készítményünk idén korlátozott számban a Bayer Repce Csomagban is hozzáférhető, amely 10 hektárra elegendő mennyiségû FOLICUR SOLO-t és kétszeri kezelésre elegendő BISCAYA-t tartalmaz. A Bayer Repce Csomagot keresse a növényvédő szer forgalmazóknál.

Csorba Csaba, Bayer CropScience

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

Komplex megoldások a Cortevától

Komplex megoldások a Cortevától

Az elmúlt években az agrár inputanyag-gyártók közötti vállalatfelvásárlások/egyesülések alaposan átrajzolták a gazdák hazai partnerkapcsolatait is. Az...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?