Esõt és napsütést adunk...

Agro Napló
Az elmúlt évek tavaszi munkáit az extrém idõjárási körülmények miatt szinte nem is lehetett tervezni.

 Volt olyan év, amikor egészen későn tavaszodott ki robbanásszerûen, amely azt eredményezte, hogy a gabona nagyon gyorsan két nóduszos állapotba került, felborítva a korai gyomirtási terveket. Volt, amikor időben kitavaszodott, de az esőzések miatt hetekig nem lehetett a területre menni, így szintén késői gyomirtásokat kellett végezni. A 2007-es tavasz ugyan korán betoppant, viszont a gyomok már az enyhe téli időjárásban fejlődésnek indultak, így mire gyomirtásra kerültek, az állományokban a tavaszi csapadékok után már az ilyenkor szokásoshoz képest túlfejlettnek bizonyultak. Az elmúlt évek tavaszi gyomirtási tapasztalatainak függvényében elmondhatjuk tehát, hogy nehéz előre tervezni a technológiát, amely nagyrészt az időjárás „kezében” van.

A gyomirtás tervezésénél tehát olyan gyomirtó szerre van szükségünk, amely rugalmasan, a növény 2–6 leveles korától a szárbaindulás kezdetéig alkalmazható, ugyanakkor igen széles a hatásspektruma. A Granstar® Combi ezeknek a kritériumoknak maximálisan megfelel, a benne lévő tribenuron-metil és MCPA a legrugalmasabban és legkreatívabban felhasználható hatóanyagok a magról kelő egy- és kétszikûek, valamint az évelő kétszikûek ellen.

Bizonyára egyetért velünk akkor is a kedves olvasó, amikor azt mondjuk, a gyomkonkurencia minél gyorsabb megszüntetése legalább ilyen fontos. Irodalmi adatok alapján 1 kg szárazanyag előállításához a gyomnövények 600–800 l vizet használnak el (Forrás: Hunyadi Károly, DATE). Ez fokozottan igaz olyan esetekben, mint pl. a 2007-es év, amikor áprilisban a gyomirtások idején (a gabona intenzív növekedésének és termésdifferenciálódásának időszaka), szinte az egész országban egy csepp csapadék sem hullott (1. ábra).

Végezzünk egy kis számolást! Ha a gabonatáblában „megtermelünk” 1 tonna gyomnövényt, hektáronként 600 000 liter vizet vonunk el a területről. Így a gyomkonkurencia gyors és hatékony kikapcsolásával 60 mm csapadéknak megfelelő vizet tudtunk a talajban tartani, amely felér egy kiadós esővel!

Az Aurora® 40 WG kombinációban való alkalmazásával nem csak a társgyomirtó szerek hatásspektruma egészül ki (pl. galaj, veronikafélék, orvosi zsombor, szarkaláb, pásztortáska), hanem azok hatássebessége az eddigi hetekben látható és mérhető mértékről pusztán néhány napra módosul, így a gyomok rövid, látványos pusztulásuk után már nem vonják el a vizet és a tápanyagot a gabonától.

A gyomkonkurencia megszüntetése fontos, de nem elégséges lépés a nagy termések felé. Amennyiben a versenytársak nélkül fejlődő gabonákat a napfény hatékonyabb megkötésére tudjuk késztetni, komoly lépést tehetünk a jövedelem növelése érdekében. Különösen fontos ez a kalászosok esetében, hiszen fotoszintézisük korlátozott.


A réz kiemelkedő biokémiai folyamatokban tölt be kulcsszerepet. Többek között része a fotoszintetikus elektrontranszportnak is. A plasztocianin, mint a fotoszintetikus rendszer egyetlen réztartalmú fehérjéje a két fotokémiai rendszer között létrejövő elektrontranszport folyamatosságát biztosítja, így közvetlenül a növények fotoszintetikus aktivitásának fontos alkotóeleme. A rézzel jól ellátott kultúrnövényünk vizuálisan is üdébb, zöldebb színû, amely az asszimiláták hosszabb idejû szállítását teszi lehetővé a generatív szervek felé. Ez a tenyészidőszak megnyújtását, az extrém időjárási körülmények jobb átvészelését eredményezi, amely a termés mennyiségének növekedésében és a minőség javulásában jelentkezik. A korlátozott fotoszintézisû kalászosoknak rézzel történő kezelése olyan, mintha a napsütéses órák számát növelnénk.

1 ha területről egy átlagos 5 t/ha nagyságú terméssel 30–50 g rezet vonunk ki a talajból. A rézhiány megelőzésére, illetve a fotoszintetikus aktivitás növelésére a Wuxal® Réz használata ma már technológia. 70 g/l kelatizált réz tartalma, felszívódása és hasznosulása markánsan megkülönbözteti minden más hasonló terméktől. 1 l/ha-os dózisban a gyomirtással egy menetben javasoljuk. Tegye próbára Ön is!

Az elmúlt évben a csapadékos ősz miatt a területek egy részén csak későn tudtak gabonát vetni, így az őszi bokrosodás nem volt kielégítő. A Stabilan® SL használatával a tavaszi bokrosodást, majd később a szárszilárdítást javíthatjuk. Használatának kedvező költségei, és az elérhető termésnövekedés eredményezte bevételi többletek kiemelkedők.


A korai (primer) lisztharmat fertőzés egy legyengült állomány esetében fokozott veszélyt rejt magában. Az Eminent® 125 SL 0,8 l/ha-os dózisával ezt hatékonyan tudjuk megelőzni. Hatóanyaga, a tetrakonazol lisztharmat elleni hatékonysága kiváló. Vizes bázisú formulációja kíméli a növényt, emellé gyors felszívódás és a növényen belüli egyenletes szállítódás párosul.

A tavalyi enyhe tél, majd száraz meleg tavasz, nyár helyenként extrém levéltetû fertőzést hozott. Ősszel a korán elvetett gabonákon is szép számban meg lehetett találni a vírusvektor kártevőket. Mivel nagyszámú populáció ment telelni, várhatóan tavasszal is hasonló méretekben fog megjelenni. Az ellenük történő védekezést a Fury® 10 EC vagy a tartamhatással is rendelkező (2. számú ábra) Talstar® 10 EC-vel sikeresen valósíthatjuk meg.

Tervezzen és számoljon a Magyar Kwizda „Táplálunk és védünk!” Programjával, ahol a komplex technológia alkalmazásával, a termésmennyiség javulásával a termelés biztonsága is nagymértékben megnő! A „Táplálunk és védünk!” Program gazdaságosságát tovább növelheti a „Kalászos csomagunk” alkalmazásával, melyben kedvezménnyel juthat termékeinkhez. A részletekért keresse a Magyar Kwizda munkatársait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!