Prosaro - a kalászos gombaölõ szerek zászlóshajója

Agro Napló
A kalászfuzáriózis nem minden évben okoz súlyos járványt. A 2007-es év úgy marad meg emlékezetünkben, mint aszályos esztendõ, mégis sok helyen volt fuzáriumjárvány és ennek megfelelõen kiugróan magas DON-szennyezettségek is elõfordultak.

Az MgSzH szerint az országos átlag fertőzöttség kb. 8% volt, de pl. Somogyban és Zalában a megyei átlagok 20% felett voltak.

Ahol nem védekeznek hatékonyan a fuzáriózis ellen, ott súlyos károkat okoz: a terméskiesés mellett különböző minőségi károkat is. Romlik a vetőmagminőség, a sütőipari értéke, a takarmány tápértéke. A legfontosabb azonban a mikotoxinok okozta mérgezés.

A fuzárium toxinok a legjelentősebb természetes mérgek közé tartoznak. Az EU-ban 2006 óta rendelet írja elő a mikotoxinok maximális szintjét. Így étkezési célra a búza nem forgalmazható, ha annak DON-tartalma az 1,25 ppm-et meghaladja. A fuzáriózis elleni hatékony védelem ezért a minőségi búzatermesztési technológia igen fontos eleme.

 


 



Ez egyben a búza védelmének egyik legösszetettebb feladata. Sikert integrált szemlélettel, az összes elem ésszerûen egyesített alkalmazásával érhetünk el.

A járványt agronómiai és vegyszeres eljárásokkal előzhetjük meg. Agronómiai szempontból a fogékony gazdanövénnyel (elsősorban kukorica) való vetésváltás kerülése és a fertőző tarlómaradványok forgatásos mûveléssel való megsemmisítése fontos. A helyes vetésváltást nehezíti, hogy a kukorica és a búza együtt a szántó 50–60%-át adja, így mindig jelentős területen váltják egymást. Sőt egyre több helyen hagyják ki a technológiából a szántást. Az ellenálló gazdanövény főként nemesítési kérdés. A magyar nemesítőknek jó eredményeik vannak, de a gyakorlati alkalmazás még hosszabb időt igényelhet.

A legfontosabb hajlamosító tényezőt – a búza virágzása alatti esős, párás időjárást – nem tudjuk befolyásolni, de a mikrokörnyezet kedvezően alakítható a terület-kiválasztás, a megfelelő tájolás, talajmûvelés, sőt a gyomirtás segítségével.

A kalászfuzáriózis elleni védekezésben a hatékony fungicid, illetve annak megfelelő időben és megfelelő minőségben való kijuttatása (virágzáskori kalászkezelés jó fedettséggel) elengedhetetlen feltétele a sikernek. A mai gyakorlatban a 60–70% hatékonyság már jónak számít. Az áttörést, az akár 90% feletti hatékonyság elérését a Prosaro és a javított kijuttatástechnika megjelenése hozta. A Bayer CropScience kalászos gombaölő szere így a fuzáriózis elleni védelemben új mérföldkőnek számít.

A 2006-ban bevezetett készítményben a tebukonazol mellett a Bayer CropScience új szisztemikus DMI hatóanyaga, a protiokonazol szerepel. Igen széles hatásspektruma van: kalászosokban valamennyi betegség ellen hatékony. Kiemelkedő a szeptóriás levélfoltosság (nálunk erősen terjedő betegség) és a kalászfuzáriózis ellen. A protiokonazolnak hosszú preventív hatása van, de kuratív és eradikatív hatása is jó. Feltûnően hosszú hatástartama a kedvező élettani hatásokkal párosul. Ennek köszönhetően a protiokonazol valódi termésfungicid. Ugyanakkor a kutatók véleménye szerint ma a legjobb kalászfuzáriózis elleni hatóanyag a világon.

A Prosaro kiválósága a két hatóanyag szinergizmusának eredménye. A tebukonazol gyors kezdeti hatása és kitûnő kurativitása a protiokonazol igen hosszú hatástartamával és kimagasló Fusarium elleni hatékonyságával egyesítve valóban a fuzáriózis elleni védelem új sztenderdjét jelenti (grafikon). Emellett a Prosaro igen hosszú hatástartamot nyújt valamennyi fontos kalászos gabona levél- és kalászbetegség ellen.

A Prosaro alkalmazása a búza virágzása alatt mindenkinek javasolt, aki termesztési célként a kiváló minőséget választotta. Vetőmag előállításban, illetve javító étkezési búzában különösen nélkülözhetetlen. A felhasználását két kezelésből álló védekezési programba javasoljuk második kezelésre, a kalász- és késői levélbetegségek ellen, melynek optimális időpontja a búzavirágzás kezdete és közepe közötti időszak.

A virágzáskori kezelés hatékonyan véd a fuzárium-fertőzéssel, a levél és egyéb kalászbetegségekkel szemben is. A Prosaro alkalmazása akkor is megtérülő befektetés, ha az adott szezonban nincs erős fuzáriumjárvány. Egyrészt biztos védelmet ad bármely betegség ellen, ami az érésig fertőzhet, beleértve a levélbetegségek mellett a korompenészt és egyéb másodlagosan fellépő kórokozót is. Másrészt élettani hatása miatt zölden tartja a leveleket, a kalászt, így akár szárazságban is meghosszabbítja a növény aktív életét. Ezzel jelentős terméstöbblet és jó minőség érhető el.

Kérem a kedves olvasót, hogy alkalmazza technológiájában a Bayer kiváló kalászos készítményeit, így a Prosaro-t is. Ha Önnek még nincs saját tapasztalata, feltétlenül javaslom, hogy tegye próbára búzaterületének azon részén, ahol nagyobb a valószínûsége a fuzáriózis fellépésének. Dolgozzunk együtt a kiváló minőségû magyar búzáért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Huszár 4.0 = Huszár Aktív Plusz

Huszár 4.0 = Huszár Aktív Plusz

A jodoszulfuron hatóanyagú Huszár WG Magyarországon 2001-től volt forgalomban. Kiváló hatékonyságot biztosított a fontos egy- és kétszikű kalászos gyo...

Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Idén ismét a legkiválóbb hazai márkákat elismerő MagyarBrands díjat vehetett át a COOP március végén, a budapesten az ünnepélyes díjátadó gálán – közö...

Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?