Zetor - bemutatók országszerte

Agro Napló

E megbízott márkakereskedőkhöz a környezetükből és távolabbról is szép számmal érkező gazdálkodók ezúttal is nagy érdeklődéssel hallgatták az importőr és a gyártó cég képviselőit, majd tették próbára az újdonságait. Az Agro Napló a lajosmizsei Tanyacsárdában megtartott bemutatóról tudósít.

A ZTR-Agro Kft. 1995-ben alakult azzal a céllal, hogy a korábban is kedvelt Zetor-márkát újra honosítsa Magyarországon – mondta köszöntőjében Takács András, a cég ügyvezető igazgatója, aki hozzá tette, hogy a korábban fegyver- és motorkerékpár gyártó cseh gyár 1945 után kezdett traktorokat készíteni, amikor látta, hogy a fegyverek eladásával nem lehet nagy sikere. Két mérnöke fejlesztette ki a kéthengeres K-25-s traktort, amelynek utódait – a Zetor már egészen a Zetor Proximákig, Forterrákig – a magyar szakmai közönség is jól megismerte, megkedvelte. S most majd azt várhatják, hogy a 2008-as újdonságok után, 2009-ben megjelennek a 6-hengeres, 173 LE teljesítményig terjedő Zetor-traktorok különféle változatai. Várható, hogy ezek forgalmazásába már „beszáll” a felújított vecsési és az ismét munkához látó kecskeméti telepük. Az utóbbival 11-re emelkedik a márkakereskedelmi helyszíneik száma. Így a Komárom-Barcs vonaltól keletre szinte fehérfolt nélkül teljesen lefedik az országot.

A Zetor-gyár újabb kori értékesítésének egyik csúcspontja Magyarországon – döntően a ZTR-Agro révén – 1998-ban volt, majd a gyár néhány évig eltartó privatizációs folyamata alatt visszaesett a forgalom és 2001-ben volt ismét magasabb, s azóta lényegében töretlen: 2007-ben már 164 traktort értékesítettek Magyarországon, amely ebben a szegmensben a 4. pozíciót biztosította számukra. A traktorok jelentős részét a pályázatok révén értékesítették. Abban reménykednek, ha a hathengeres traktorokat is forgalmazzák, stabilan az első három értékesítő cég közé juthatnak.

A Zetor traktorgyárra nemcsak az új generáció megjelenése, hanem az új fejlesztések is jellemzőek – mondta a Zetor Trade, s.r.o. képviseletében Lukáš Lièka, marketing manager. Ez nem véletlen, hiszen a japán Toyota gyárból érkezett vezérigazgató és a gyártási igazgató személye garancia lehet a sikeres, távlatos programok végrehajtására. Ami nemcsak új konstrukciók kialakítására való törekvést, hanem arra való törekvést is jelenti, hogy a gyártásban is megközelítsék, majd elérjék a nagy világmárkák minőségét. Ehhez a szakmai és a gyártói gárda fejlesztését és munkakörülményeik javítását is célul tûzték ki. Nagyobb erőfeszítéseket akarnak tenni a marketing és a kereskedelmi hálózatuk fejlesztésében is. Eredményként lehet felmutatni az új Proxima Power traktort, amelynek sorozatgyártása a tervek szerint ez év végén kezdődik el. Azért büszkék rá, mert ez az első traktoruk, amely már terhelés alatti irányváltóval rendelkezik – mondta .

Szabó Ambrus, a ZTR-Agro Kft. kereskedelmi vezetője a gépek közeljövőben történő fejlesztéseinek részleteiről beszélt. Ő is megemlítette, hogy a Proxima idén jött ki az EU III-as kategóriájú motorral. Az új design mellett ergonómiailag átrendezték a traktor belső terét, ezzel kényelmesebb lett. A tételesen végrehajtott fejlesztéseket jelzi, hogy például a Proxima családnál a 8441.1-es megszûnt helyett a 8441.12-es, a Proxima Plus 10541.1 helyett a 1054.12-es, a Forterra 9641.11 megszüntetett helyett a 9641.21-es, a 10641.11 helyett a 10641.21-es lett az elnevezés stb.

Ami a fejlesztések tartalmát illeti: a Proxima család a Major típussal indult, azután a kerekített változat is bejött, ezek voltak a Super Zetorok, majd a Proxima követte. Az utóbbiakat 61, 72 és 82 LE-s kivitelben gyártják, erős első hidak a jellemzőek, átszerkesztették a függesztő rendszert (CBM), miközben meghagyták a traktorokon a hagyományos, harminc éve jól használható nyomatékszorzókat is. Előnyként tartották meg az 1500–1900 mm-es változtatható nyomtáv lehetőségét is. Így a napraforgó és a kukorica kultúrákban jól megfelelnek.

A Proxima Plus-családról Szabó Ambrus elmondta, hogy nagyon hamar megkedvelték a gazdák, és már az elején nagy darabszámban tudtak belőle eladni. Nem véletlen, hiszen a 82 LE-től 100 LE-ig terjedő változatokba az új szinkronizált irányváltó – 16 előre, 16 hátra fokozatú sebességváltó – van. A PowerShift nyomatékszorzó terhelés alatt 2 fokozatú váltást és hosszabb szervizintervallumot ígér. A terhelés alatti irányváltással rendelkező kivitel 2008 novemberétől lesz elérhető a vásárlók számára.

A Zetor Forterra is több változatban kerül a piacra, 90, 100, 110 és 122 LE-s kivitelben, amely generációról generációra a hagyományt és folyamatos fejlődést testesíti meg a megbízhatóság és tartósság jegyében. A Forterra-család kimagasló motorteljesítménnyel biztos partner a nehéz szántóföldi munkákban. Az összes típust már az új fejlesztésû TIER III motorokkal szerelik. Számos technikai fejlesztés hatására könnyû kezelhetőséget és kényelmet biztosít a vezetőnek. A külső megjelenés és a belső kialakítás mind a használhatóságot és a gyors karbantartást szolgálja. Univerzalitást jelent az egységesített függesztőszerkezet, és a vonóberendezések széles palettája. A motorokat visco-kapcsolású ventilátorokkal szerelik, ezekre az üzemanyagfogyasztás csökkentése valamint a zajcsökkentés jellemző.

A tanácskozásokon és a bemutatókon a szokottnál is nagyobb érdeklődés mutatkozott, mintegy 2000 termelő regisztráltatta magát. S ami a szervezőket szintén meglepte: a szántóföldi bemutatón nemcsak nézők, hanem a traktorokat a talajmûvelő gépekkel együtt próbára tévők száma is több volt a megszokottnál. Mindez persze nem véletlen, hiszen a Zetor tucatnyi újítással, újdonsággal rukkolt elő erre az évre.

 

(fehér)

Képgaléria a www.agronaplo.hu

hírek rovatában

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Módosult az erdősítési pályázat

Módosult az erdősítési pályázat

2019. március 21-én a Széchenyi2020 honlapon megjelent tájékoztatás szerint változott a VP5- 8.1.1-16. kódszámú „Erdősítés támogatása” elnevezésű felh...

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?