2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Az FVM rendkívül gyorsan reagált

Agro Napló
Módosították a gépvásárlási pályázatok beadási határidejét


Újabb civil szervezettel mûködhet együtt a jövőben a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, hiszen néhány hónapja megkereste a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. A szövetség tagjai a magyarországi mezőgazdasági eszköz- és gépforgalomból, összesen a piac 90%-át fedik le, közöttük olyan nagy cégek szerepelnek, mint az IKR Zrt., a KITE Zrt. vagy az AXIÁL Kft. A szövetség elnökével, Nagy Miklóssal beszélgettünk, akit a cége telephelyén, a Szegána Kft.-nél kerestük fel, Szeged-Kiskundorozsmán.

Mondana néhány szót a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségéről?

A szövetség kilenc éve alakult meg. Jelenleg 86 tagunk van, amelyek közül mindenki gépkereskedelemmel, gépértékesítéssel foglalkozik. A kereskedőink – akik elsősorban a hazai, a magyarországi piaci igényeket kívánják kielégíteni –,

a különféle előírások miatt nehezen tudják kiszolgálni a vevőiket, a magyar gazdákat. Így amikor megalakultunk fő célkitûzésünk az volt, hogy együtt összefogva képviselhessük a szakmát és nem utolsó sorban a magyar termelőket, hiszen minden kereskedőnek létérdeke, hogy a vevőivel jó és hosszú távú kapcsolatot tudjon kialakítani.



Milyen nehézségek merülnek fel annak ellenére, hogy ma már az Európai Unió tagállama vagyunk?

A közösségi szabályozás nem terjed ki minden egyes tagállamra, így minden országban más és más jogrendszer mûködik. Nálunk Magyarországon igen szigorú például az első forgalomba helyezés, amelyet az új gépek esetén csak a KPM-nél lehet megcsinálni. Példaként hozhatjuk fel a traktorok és pótkocsik, vagy a vonószerkezeteket, netán a pótkocsik hidraulikus fékrendszerét, amit minden esetben nekünk át kell alakítatni, vagy eleve légfékes rendszerrel kell legyártatni. Ezek az átalakíttatások többletköltségbe kerülnek, időigényesek.

Ám lassan megindult a változás is, és örömmel jelenthetem be azt, hogy a vizsgáztatásban már új számítógépes rendszerre átállva a korábbi két, három hónapos várakozási idő két, három hetesre csökkent, így hamarabb kerülhetnek ki a gépek a termelésbe, ami nem csak nekünk, hanem a termelés számára is fontos…



Úgy tudjuk, hogy felkeresték az FVM-et? Milyen ügyben és milyen kéréssel fordultak a szakminisztériumhoz?

Ebben az évben a kertészeti gépek támogatására írtak ki pályázatot. Ez a magyar gazdáknak óriási lehetőség és nekünk kereskedőknek is persze, de egyben nagy felelősség is. Az általunk forgalmazott gépeknek a lehető legjobbaknak kell lenniük árérték arányban, hogy ügyfeleink megelégedetten álljanak be esténként a gépszínekbe. A kiírásban idén a megkötés csupán a teljesítményben volt, ami nem haladhatta meg a 100–105 lóerőt. A katalógust böngészve hamarosan azonban égni kezdtek a vonalak, mert valami hiba folytán néhány típus kimaradt a támogatott gépek köréből, holott mind teljesítményben, mind felhasználhatóságban ott lett volna a helyük. A szövetség ezt követően összegyûjtötte a kimaradt gépmárkákat és kérelemmel fordultunk a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, hogy vizsgálja meg a meghirdetett pályázatot. A minisztérium rendkívül gyorsan reagált is és már helyesbítették a pályázható gépek körét. A beadási határidőt pedig meghosszabbították május 30-ig.



Korábban együttmûködtek-e a minisztériummal, milyen terveik vannak?

Nagyon örülünk, hogy a levelünk miatt átnézték és bővítették a megvásárolható, támogatás alá kerülő gépek körét, hiszen ez azt jelenti, hogy számon tartanak bennünket. Eddig is nagyon jó kapcsolatban álltunk az FVM Mûszaki Intézetével és igazgatójával, Dr. Fenyvesi Lászlóval. A szövetségünkben rengeteg magasan kvalifikált gépészmérnök, agrármérnök dolgozik, akik nemcsak a gépeket ismerik jól, hanem a hozzánk forduló gazdák, termelők elvárásaival is tisztában vannak. Ismerik a különféle növények termesztés technológiáját. Mi nagyon bízunk benne, hogy más szakmai szervezetek együttmûködése nyomán a jövőben a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége között jó együttmûködés, jó munkakapcsolat alakulhat ki.



Szilágyi Bay Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!