2024. április 28. vasárnap Valéria

Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány

Agro Napló
– tavaly is dinamikus fejlõdés

 

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány tevékenysége tavaly is dinamikusan fejlődött, amit az is jelez, hogy 1489 ügylethez 39 milliárd forint hitelt garantált az Alapítvány. Ez 2006-hoz viszonyítva azt jelenti: a szerződések száma 92 százalékkal, a garantált hitelösszeg pedig 89 százalékkal nőtt.



A legtöbb garantált hitelt a korlátolt felelősségû társaságok, azaz a kft-k igényelték, a garantált összeg a 2006-os kétszerese volt. Az egyéni vállalkozók részére 273 kezességet nyújtott az Alapítvány, ami a korábbinak a másfélszeresét tette ki. Ennél nagyobb arányú – háromszoros – garantált hitelt csak az egyéni vállalkozók vettek fel. Ám az őstermelők által a múlt éven igényelt 267 kezesség közel ötszöröse volt az egy évvel korábbinak.

Mindebből kitûnik, hogy az Alapítvány – céljának megfelelően – elsősorban a kis- és középvállalkozásokat segíti a hitelhez jutásban. Ezt támasztják alá a tények is, azaz a garantált hitelek 68 százaléka nem haladja meg a 20 millió forintot. A hitelt felvevők zöme egy főt alkalmazó vállalkozás, illetve jelentős a 2–10 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások aránya is.

Az Alapítvány statisztikai adatai szerint változás mutatkozik az agrárcélra és a vidékfejlesztési célra felvett hitelek arányában. Míg az előző évben a kettő aránya fele-fele volt, addig 2007-ben már valamivel több garantált hitelt vettek fel vidékfejlesztési célra a vállalkozók. Az agrárcélú hiteleken belül továbbra is legmagasabb a növénytermesztés aránya, s jóval kevesebb az állattenyésztés céljaira használt összeg. Ez utóbbi a pénzügyi szakemberek szerint egyértelmûen az ágazat jövedelmezőségi helyzetével függ össze.

Az Alapítvány mûködésében minőségi változást, előrelépést jelent, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, azaz a PSZÁF engedélye alapján – megfelelve az idevonatkozó előírásoknak – az Alapítvány ez év elejétől pénzügyi vállalkozásként tevékenykedik.

Dr. Ulrich Anikó ügyvezető igazgató szerint a múlt évre jellemző tendenciák az idén is folytatódtak, sőt a kedvező folyamatok várhatóan tovább erősödtek. Mind a kezességek számát, mind a garantált hitelek összegét tekintve konszolidált növekedést vár az Alapítvány menedzsmentje 2008-ban is.


 

Az Alapítvány tevékenyégét jellemző mutatók bizakodásra adnak okot. Ez év június első hetéig 1400 kezességi kérelmet bíráltak el az Alapítványnál, és 28 milliárd forint hitelhez nyújtottak készfizető kezességet. Ez időarányosan lényegesen több a tavalyinál. A kezességek száma közel 3,5-szerese, a garantált összeg pedig kétszerese a múlt évinek.

Az adatok szerint továbbra is a legtöbb kezességet a növénytermesztési célú hitelekhez igénylik a vállalkozók. E területen 670 kezességi kérelemhez 6,4 milliárd forint értékû hitelösszeghez nyújtott garanciát az Alapítvány. Emellett jelentős a kereskedelmi szolgáltatáshoz adott 112 garancia, ezt 6,2 milliárd forint hitelhez nyújtották. A kezességek számát erősen növelte a Gazdahitelhez (Gazdakártyához) kötelezően kapcsolódó kezesség. Ebben az akcióban eddig 705 szerződéshez vállalt kezességet az Alapítvány.

Az agrárcélú és a vidékfejlesztési hitelek közötti arány változása egyre inkább a vidékfejlesztés javára fordul. Bár szám szerint, vagyis arányában még mindig több – 62 százalék – az agrárcélú garancia, viszont összeg szerint a vidékfejlesztésnek nagyobb – 61 százalékos – a részesedése.

Továbbra is érvényesül az Alapítvány azon célja, miszerint a tevékenység fő kedvezményezettjei a kis- és közepes vállalkozók. Ezt jelzi, hogy a kérelmek 83 százaléka a 10, vagy annál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoktól érkezik, s a kezességek 71 százaléka 10 millió forintos, vagy annál kisebb hitelhez kapcsolódik.

Csökken a garantált hitelek futamideje, ami elsősorban a gazdahitelek rövid futamidejének – ez 1–1,5 év – tudható be. Így a kezességi igények 76 százalékát a két éven belüli hitelekhez kérték a vállalkozók. Eddig 9 esetben vállalt garanciát az Alapítvány 15 évnél hosszabb futamidejû hitelekre, összesen félmilliárd forint értékû hitelre.

Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány

1054 Budapest, Kálmán Imre utca 20.

Telefon: (06 1) 474 5070

Fax: (06 1) 474 5075

E-mail: office@avhga.hu

 www.avhga.hu



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!