Megtakarítási lehetõségek a GPS-es sorvezetõvel

Agro Napló
Az Agro Napló (AN) Varga Gábort (VG), a Landasin Agrogazda Kft. ügyvezetõ-igazgatóját kérdezte a cikk címében szereplõ témával kapcsolatban.

A Landasin Agrogazda Kft. vezetője már 7 éve foglalkozik kimondottan mezőgazdasági GPS-es sorvezető készülékekkel, és szinte valamennyi hazai típust átfogóan ismeri.



AN: Hol térül meg egy GPS-es sorvezető készülék beruházása, miért egyre felkapottabb ez a készülék? Miért van szükség egyáltalán a GPS-es sorvezető rendszerekre?

VG: A gazdák nagyon jól tudják, hogy a mai mûtrágya, növényvédő szer és gázolaj áraknál elsősorban hol lehet megtakarításokat elérni. Nem mindegy hogy a permetezésnél, illetve a mûtrágyaszórásnál mekkora átfedéssel dolgoznak. A cél ennek a minimalizálása, mely csak egy pontos GPS-es készülékkel érhető el.



AN: Milyen GPS-es sorvezetőt válasszanak azok a gazdálkodók, akik most, az őszi mûtrágyaszóráshoz akarnak készüléket vásárolni?

VG: Ez a kérdés annál egy kicsit összetettebb, minthogy egy-két mondattal erre válaszolni lehetne. Végeredményben azzal a gazdálkodónak kell tisztában lenni, hogy mire szeretné a GPS sorvezető készüléket használni.



AN: Ez nem mindegy?

VG: Nem! Ugyanis nem mindegy, hogy valaki, például csak mûtrágyaszóráshoz, permetezéshez és talajmunkákhoz keres egy belépő – azaz viszonylag olcsó – árú, de pontos és megbízható sorvezetőt, vagy esetleg olyan rendszert szeretne, mely az erőgépet akár automatikusan is elvezeti a szántóföldön. Csak ez utóbbi komolyabb készülékkel és további kiegészítő fejlesztésekkel lehet elérni az 1-2 cm-es pontosságot. Elvárás lehet a permetezőgép, mûtrágyaszóró automatikus szakaszolása is, annak függvényében, hogy már kezelt szakaszon tartózkodik-e a gép vagy sem.



AN: Mik ezek a kiegészítő fejlesztések, melyek az 1-2 cm-es pontossághoz kellenek?

VG: Úgynevezett előfizetéses korrekciós jel szükséges hozzá, vagy bázisállomás, és egy olyan antenna, ami ezt a jelet képes fogni és feldolgozni, valamint hidraulikus automata kormányzás kiegészítés.

AN: A fentiek nélkül az 1-2 cm-es pontosságot el sem lehet érni?

VG: Nem!



AN: Mi a tapasztalat, egyszerûbb vagy inkább a fejleszthető készülékeket vásárolják?

VG: Elmondható: száz vásárlóból 5-6 gondolkodik úgy, hogy már az első vételkor is olyan készüléket vásárol, amit később kiegészíthet az automata kormányzással vagy a szakaszoló automatikával, esetleg egyéb kiegészítőkkel.



AN Ez miért van így?

VG: Amíg egy alap, de pontos GPS sorvezető ára az alkalmazás során, 100–200 ha-on, már egy év alatt is megtérül, addig a komolyabb, teljes felszereléssel bíróé – ami 3–5 millió forintba kerülő készülék – 500–1000 ha-on is csak 3–4 év után hozza vissza az árát, a kihasználtságtól függően.



AN: Az egyszerûbb GPS-es sorvezető készülékeknél mikre kell figyelni a vásárláskor?

VG: A legfontosabb a készülék pontossága, és az hogy a fordulóknál, a sorcsatlakozásoknál, milyen gyors a frissítési idő. Ha ez nem elegendő, már rég befordultunk, de a készüléken a kép még mindig darabosan fordul. Az ilyen készülékeket nem szabad megvenni! Magát a pontosságot sem szabad, hogy a forgalmazó által mondottak alapján elhiggyük, azt a szántóföldön célszerû kipróbálni és egy mérőszalaggal a tényleges pontosságról meg kell győződni.



AN: Ha jól értjük: az érdeklődő kérjen egy helyszíni bemutatót?

VG: Mindenképpen, különben zsákbamacska a vétel.



AN Mit ért azon, hogy zsákbamacska?

VG: Sajnos, a magyar piacon, nagyon sok tudatlan forgalmazó és kereskedő van, akik nem sokat értenek a GPS készülékekhez. Nekik egyetlen céljuk a profit elérése, nem pedig a gazdálkodó segítése. A vásárló sokszor csak akkor szembesül azzal a ténnyel, hogy az olcsón megvett készülék pontossága 1 méter körüli és a fordulóknál is használhatatlan, amikor a szántóföldön először dolgozni szeretne vele. Ilyenkor viszont már nincs mit tenni, az egész felesleges pénzkidobás volt.



AN: Az önök cége mindkét célcsoport számára tud készülékeket ajánlani, azaz olcsóbbat is, drágábbat is?

VG: Természetesen igen! A belépő árú készüléktől egészen az automata kormányzással kiegészített, automatikusan szakaszoló készülékig minden megtalálható a kínálatunkban.



AN: Információnk szerint egy új, saját fejlesztésû készüléket dobtak a piacra pár hete.

VG: Igen, jók az információk! Ez az új készülék először a szentlőrinci majd a debreceni kiállításokon és a Bábolnai Gazdanapokon lesz megtekinthető. Ezeken a bemutatókon cégünk kiállítóként részt vesz.



AN: Mit kell tudni erről az új készülékről, milyen céljaik vannak vele?

VG: Információim szerint az elmúlt egy évben Magyarországon 600 sorvezető készüléket értékesítettek. Ezekből a Landasin Agrogazda Kft. több, mint 300 darabot adott el. Ez a magyar piac több, mint 50 százaléka. Jövőre hasonló darabszámot szeretnénk elérni az új Mg Navigátor készülékből.



AN: De miért ilyen biztos a készülék sikerében?

VG: Az Mg Navigátor 18 cm-es hatalmas érintőképernyővel rendelkezik, valamint gyárilag benne van 43 Európai ország teljes utca-házszám szintû autó navigációs térképe. Így nem csak a szántóföldön, hanem az országutakon is használható. A készülék tud minden „klasszikus” sorvezető funkciót, de ezen kívül tolatókamera is kapcsolható hozzá, mely egy gombnyomásra aktiválható. A készülék imponáló tudásával ellentétben, nagyon barátságos áron kapható.



Landasin – Agrogazda Kft.

8000 Székesfehérvár, Takarodó u. 2.

Tel./fax: 22/322-650, mobil: 70/618-6225

www.agrogazda.hu

e-mail: info@agrogazda.hu

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mezőgépész-technikusok versengtek Vépen

Mezőgépész-technikusok versengtek Vépen

Technikai tudás, folyamatos technológiai fejlődés, és generációváltás nélkül nincs jövő a mezőgazdaságban – köszöntötte az Agrárminisztérium miniszter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!