2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Görögszéna alkalmazása a vadgazdálkodásban

Agro Napló

Földközi-tenger partvidékén őshonos növény. Annak ellenére, hogy mediterrán, valamint indiai származású, jól adaptálódott a magyarországi klímához is, sőt áttelelő fajtát is sikerült előállítanunk. Felhasználása nagyon sokoldalú: gyógynövény, fûszernövény, takarmánynövény.


A görögszénának számos termesztési előnye van. A gyökéren található Rhisobium meliloti törzsei segítségével 80–90 kg/ha nitrogént köt meg a talajban, így vetésforgóban jól beilleszthető növény. A görögszéna magas fehérjetartalmánál fogva jól alkalmazható a házi és a vadállatok takarmányozásában.

Takarmánynövény: másodvetésû zöldtakarmányként frissen lekaszálva, vagy szilázsként tartósítva elsősorban a kérődzők takarmányozásában hasznosítható, de alkalmi legelőként a szarvasmarha, juh- és kecskeállomány kiváló takarmányforrása lehet. Magas szénhidrát-tartalma miatt önmagában is a jól silózható növények közé soroljuk.

A növény föld feletti része nagyon jó minőségû zöldliszt előállítására alkalmas.

Szénaként szárítva a lovak értékes takarmánya, szalmával keverve javítja azok ízletességét, minőségét. A lucernával azonos minőségû takarmány.

Vizsgálataink célja volt, hogy a görögszéna vadtakarmányozásban már gyakorlatban bizonyított szerepét, jelentőségét, kísérletek beállításával is igazoljuk. A görögszéna a vadtakarmányozásában, egész évben biztosítja a táplálékot a vadak számára.

Üzemi kísérleteinkben három vetési módot alkalmaztunk: tavaszi fővetésû, nyári másodvetésû, őszi áttelelő fajta fővetésben. Jó beltartalmi értékekkel rendelkező gyógynövény (magas fehérje- tartalmának köszönhetően), minőségi takarmányozást tesz lehetővé. A magas fehérje- és cukortartalma, valamint kellemes kumarin illata miatt az állatok szívesen fogyasztják. A görögszéna agronómiai előnyei mellett, nagyon fontos megemlíteni a vadkárcsökkentő szerepét is. A görögszénának az erős kumarin illatát akár 1–1,5 kilométerről is megérzik a vadállatok, így a vadcsalogató hatása miatt, a vadállomány létszáma megnövekedhet a vadföldeken.

A görögszéna alkalmazása vadföldeken

A kutatásainkat a Somogy megyei Kisbárapáti nevû településen végeztük, 2002. évtől kezdődően, hat éven keresztül. A kísérleti területeink a környéken, szántóföldi kultúrnövényeket (kukorica, őszi búza) termesztenek nagyobb arányban, amely területeket nagymértékben károsítanak a vadak. A szomszédos erdő összesen 1730 hektáron helyezkedik el, az erdőállomány összetétele nagyon változatos (tölgy, bükk, akác, fenyő, hárs, dió, juhar). Döntően a bükk, a tölgyes (kocsányos, kocsánytalan), az akác és a 120 ha fenyő határozza meg az erdei faállományt. A vadállomány a vaddisznóból, a gímszarvasból és az őzből áll. Az erdőben és a környéken apróvadállomány (fácán, nyúl) egyáltalán nem figyelhető meg.

A kísérleteinkben az „Óvári-4®” tavaszi fővetésû görögszéna fajtát alkalmaztuk. Az első három évben, 2002. évtől kezdve, tavaszi fővetésû görögszénát termesztettük a kísérleti tábláinkon. A tavaszi fővetésû görögszénának a tenyészideje 180 nap. A vetések tisztán vetve 80 kg/ha vetőmag normával áprilisban történtek, a vetést augusztus hónapra lelegelték a vadak. Kísérleteink igazolták, hogy a görögszéna termesztésével már az első évben mérhetően nagy változás következett be a vadföldeken, csökkent a vadkárok száma a környező szántóföldi és erdészeti kultúrákban, ami országos szinten ebben a megyében a legmagasabb (Magyarország összes vadkárának a 60%-a Somogy megyében fordul elő, ennek az éves értékét 45 millió Ft-ra becsülik), emellett megnőtt a vadállatok létszáma az előző évihez képest. Ezt alátámasztja, hogy nőtt a kilőtt vadállatok száma is (a vaddisznó a kétszeresére, az őz és a gímszarvas a háromszorosára emelkedett). A kilőtt vadállatok létszáma a vadföldeken lineárisan emelkedett, a görögszénának köszönhetően. A csökkenő vadkárok miatt, a vadkárok elleni védekezés költsége is csökkent, mind a szántóföldi, mind az erdészeti kultúrákban.

A nyári másodvetésû görögszénával végzett kísérleteinket 2005. évtől kezdődően folytattuk. A nyári másodvetésû görögszéna vetésideje augusztus eleje volt. A vetőmagnorma tisztán vetve 80–90 kg/ha mennyiséggel történt. A vadak a görögszénát a következő év január végére teljesen lelegelték. Az általunk vetett nyári másodvetésû görögszéna a téli takarmányt (egészen -10C°-ig) biztosította a vadállomány számára. Télen megfigyeltük, hogy a különböző fajú állatcsoportok (vaddisznó, gímszarvas, őz) egymás mellett lelegelték a görögszénát anélkül, hogy versengtek volna a területen fellelhető takarmányért.

A kísérlet hat éves időtartalma alatt a vadkárok, a vadföldek mellett elhelyezkedő erdőkben és szántókban (főleg kukorica- és búzatáblákon) nagymértékben csökkentek. A vadföldeken tett vad megfigyelések száma, a kilövésekkel együtt nőtt.

Másodvetésként több éves vizsgálataink alapján 17,9–40,0 tonna zöldtömeget adott hektáronként, a gabonaaratást követően – évjáratonként eltérő mennyiségben – lehullott csapadék mennyiségé

től függően.

A másodvetés technológiája:

1. Gabonaaratás utáni tarlóhántás;

2. Vetés ideje: július közepe–augusztus 15. között;

3. Vetés hagyományos gabonavető géppel, 1,5–2 cm mélyen;

4. Vetőmagnorma 80–90 kg/ha (3,5–4,1 mill. csíra/ha);

5. Gyûrûshenger;

Növényápolást nem igényel, gyors kelésével, intenzív fejlődésével a gyomokat elnyomja.

6. Betakarítás zöldtakarmánynak, szilázsnak, zöldlisztnek – november közepe, vagy zöldtrágyának alászántva –november vége, december eleje;

7. Vadtakarmánynak egész tél folyamán, a területen hagyjuk, majd tavasszal leszántjuk;

8. Talajtakarás (mulcs) céljára a területen hagyhatjuk.

 


 

 

Prof. Dr. Dr. h. c. Makai Sándor

–Vojnich Viktor József

–Makai Péter Sándor–Hegedûs Szilvia

NYME, Növénytudományi Intézet, Gyógynövénytermesztés Tanszék

Felhasznált irodalom:

Makai S., Pécsi S., Kajdi F. (1996): A görögszéna (Trigonella foenum-graecum L.) termesztése és hasznosítása. Környezet- és Tájgazdálkodási Füzetek 4. sz.

Makai S. (1997): A görögszéna mint vadtakarmány.

Nimród. LXXXV. évf. 10. sz. 13.

Makai S., Makai P. S. (2003): Gyógynövényünk a görögszéna (Trigonella foenum-graecum L.). Agro Napló. VII. évf. 1. sz. 130-133

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszi teendőnk: a gyeptelepítés

Őszi teendőnk: a gyeptelepítés

Az idei év első felében ritkán tapasztalt hosszúságú aszály volt jellemző, ami megviselt minden szántóföldi növénykultúrát. Ennek ellenére nagyon sok...

Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

Felkapott lett a cirok

Felkapott lett a cirok

Az elmúlt évek szélsőséges (aszály, a csapadék kedvezőtlen megoszlása) időjárása azt bizonyítja, hogy a termelő szervezeteknek több lábon kell állniuk...

BMR (Brown Mid Rib) típusú silócirok

BMR (Brown Mid Rib) típusú silócirok

Az új típusú silócirok hibridekkel pár év alatt megváltoztattuk az általános növénytermesztési és állattenyésztési véleményt, hogy a cirok csak seprűn...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06