Citrex - avagy az új, hatékonyés gazdaságos megoldás a patogén kórokozók visszaszorítására

Agro Napló
Itt a nyár, a meleg. A kórokozó mikroorganizmusok könnyebben túlélik, ha kikerülnek a gazdaszervezetbõl, ahol szaporodhatnak. Legyen az bélsár, legyen az gazdasági állataink takarmánya az etetõ szélén nyállal, vízzel keveredve, a túléléshez szükséges ideális hõmérsékletet a természet biztosítja.  

 

A meleg ellen gazdasági állataink szervezetének nincs igazán megfelelő stratégiája. A zsúfoltság, levegőmozgás hiánya, vagy túlzásba vitele, az étvágy romlása és egyéb nyári melegekkel együtt járó problémák az alkalmazkodóképességet maximálisan igénybe veszik.

Akár egy hét kánikula, amit nem tudunk kezelni, tönkreteheti fél év munkáját, befektetett pénzünk várható hozadékát semmivé teheti.

Sertés, nyúl, baromfi fajoknál eredményesen használható a Citrex többek között a következő betegségek esetén:

• Sertés dizentéria…

• Nyúl coccidiózis…

• Baromfi e. coli, szalmonella…



Mi is a Citrex?

A Citrex szerves, biológiai úton lebomló vegyületek keveréke, amely rezisztencia kialakulása nélkül pusztítja el a patogén mikroorganizmusokat és a hasznos mikroflórát nem károsítja.



Hol használható?

• Emésztőtraktuson keresztül, a takarmányba vagy ivóvízbe keverve,

• légzőapparátuson át, a légtérbe porlasztva,

• felületen, ha tisztítás után fertőtlenítünk vele (vágóhidak, istállók).



Hogy használható?


Ivóvízben és takarmányban. Azt mindenképpen meg kell említeni, hogy a Citrex minden takarmány összetevővel kompatibilis és nem idéz elő nemkívánatos antagonista hatásokat. Ezzel szemben, számos takarmány összetevő hatékony mûködését segíti elő: antibiotikumok, probiotikumok, savanyítók, növényi takarmány kiegészítők, enzimek.

Az állatfajok közül kettővel foglalkoznék részletesebben.

1. Baromfi:

Az Európai Unió 2001 óta foglalkozik, hogy komolyan átértékelje a mikrobiológiai szabályozások eddigi rendszerét. Ez az 5 éve tartó folyamat és 19 átvitázott változat után végül is 2006. január 1-től hatályba lépett a tagországok küldöttei számára is betartható 20. változat. A törvényalkotó a következő elveket tartotta szem előtt (178/2002/EK):

• az emberi élet magas szintû, közösségi szinten egyöntetû védelme,

• a biztonságos és egészséges élelmiszerek szabad áramlásának elve.



A zoonozisok közül pusztán a szalmonella az Unióban 160 000 embert fertőz meg, amelyből 200 végződik halállal. Értelmetlen és kikerülhető.

2007. 04. 03., az EU pármai székhelyû élelmiszer-biztonsági hivatala (EFSA) nyilvánosságra hoz egy egyébként internetről is letölthető tanulmányt (http://www.eurohirek.hu):

Az Európai Unióban mintegy negyedükben szalmonella fertőzöttek a húsértékesítésre tenyésztett csirkeállományok. A tanulmány szerint uniós átlagban az állományok 23,7%-nál bukkantak szalmonella nyomára. Svédországban ez a szám nulla, itt találták a legkevesebbet, a legtöbbet 68,2%-ot Magyarországon mutatták ki a levágás előtt vizsgált élő csirkéknél.

Németh Antal, a Baromfi Terméktanács szakértője az MTI-nek adott nyilatkozatában esetlegesnek nevezte a felmérést: mint mondta, a vizsgálati eredmények rendkívül különbözőek lehetnek attól függően, hogy a baromfi levágása előtt mikor, és honnan vettek mintát.



Összefoglalva:

1. Az Európai Unió, aminek tagjai vagyunk, komolyan gondolja a szalmonella gyérítést, mentesítést.

2. Olyan pozícióban vagyunk, ahol komolyan kell foglalkozni ezzel a témával, piaci helyzetünk megtartása végett.



A Citrex Clostridium, E.Coli fajok ellen is hatékony, ami az antibiotikumokról ez már nem mindig mondható el. 125(–800) ppm mennyiségben gátolja a baktériumok szaporodását, 600(–1500) ppm gyakorlatilag minden ismert káros mikroorganizmust írt (baktériumok, gombák, vírusok).

Szalmonella fajok esetében ezek a szintek a következőképpen alakulnak: szaporodást gátló hatás 125 ppm, 400 ppm gyakorlatilag elpusztítja.



Gyakorlati tapasztatok alapján a következő rendszert ajánlom:

Takarmányba keverve 125(–300) ppm Citrex por:

Broiler takarmányokba, pulyka előnevelésben, tojó állományok előnevelésében végig. Így az egyéb hozamfokozó hatásokkal együtt, gyakorlatilag a jó kezdőfeltételek biztosításával jól elindított állományok, a Citrex költségének többszörösét is hozhatják a szalmonella gyérítésen kívül.

Ivóvízbe keverve 125 ml/m3 (–1500 ml antibiotikus hatás 6–36 órán belül) Citrex folyadék:

Broiler állományt végigvittük a takarmányba kevert Citrex-szel, pulyka utónevelés: 12. élethétig a takarmányba keverve, utána a vágás előtt 7 nappal elkezdeni az itatást, mind a nő, mind a hímivarnál. Tojóállományoknál a tojóidőszakban hetente 3 napig elégséges a szalmonellaszint kézbentartására.

Ezen kívül természetesen ahány hely, helyzet annyiféleképpen kell és lehet alkalmazkodni hozzá, amelyhez hozzájárul a Citrex rugalmas felhasználhatósága.



A Citrex rugalmassága

• Az antibiotikumok helyettesítése, rezisztencia kialakulásának veszélye nélkül;

• nincs olyan alkotórésze, ami tiltott vagy várakozási időt igényelne;

• mennyisége minden különösebb következmény nélkül változtatható.

A megelőző adagok utáni több, mint tízszeres mennyiségek alkalmazását a jelenlegi magyar piaci igény vetette fel. A kezelésekre és a problémák megszüntetésére ugyanis nagyobb a kereslet, mint a megelőzésre. A Citrex-et – mivel várakozási idő nincs – vágásig lehet itatni sertéseknél, a dizentériás, amúgy is már szinte mindenre rezisztens hízóállománnyal. Még mindig olcsóbb, mint a várakozási időben (abbahagyott antibiotikum adagolás a vágás miatt) az elpusztult állatok értéke és megsemmisítésének költsége. Hasonló problémákat old meg antibiotikumra nem vagy csak rosszul reagáló hasmenések megszüntetésénél, baromfiállományoknál. Utónevelt (12 élethetes) pulykaállománynál használtuk sikerrel, légúti fertőzés ellen levegőbe porlasztottuk a tizedére felhígított Citrexet.

Szükségesnek tartottam ezeket a példákat leírni:

• mert a magyar csapat tapasztalatai,

• mert magyar termelőknél, vásárlóknál az utóbbi egy év tapasztalata,

• mert gyakorlati tapasztalatokkal támasztja alá a Citrex általános hatásait,

• mert felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára.



Összefoglalva:

• a szer nem felszívódó, ott hat, ahol érintkezik a kellő töménységben a kórokozókkal,

• szinte bármikor bármivel keverhető,

• környezetet nem károsítja,

• segíti hasznos mikroflóra megtelepedését, optimalizálja a táplálék felszívódást,

• rezisztencia kialakulása nélkül bármikor használható,

• élelmezésügyi várakozási idő nincs,

• állatorvosi rendelvény nélkül felhasználható,

• szabadforgalmú takarmány kiegészítőnek minősülő szer.



Ne felejtsék, s mindig tartsák az emlékezetükben, hogy a szalmonellák ellen és más a bélben szaporodó, az emésztés egyensúlyát felborító mikroorganizmusok ellen megfelelő választ tudunk adni a Citrex-szel.



Hartmann Tamás,

Delacon Biotechnika Kft.

+36-20/932-62-50



Néhány szó a Citrex filozófiáróla sertéstenyésztés tükrében


A sertéstenyésztésnél fontos alkalmazási terület: a szopós malacok szájába közvetlenül 2 ml 10%-ra higított Citrex liquidet juttatunk. Az elletőben a kocák hasmenését, étvágytalanságát (Fresta F Conc. hatását erősítve, de önmagában is a Citrex) 150 g/t takarmány Citrex por, vagy ivóvízbe juttatott Citrex liquid szintén sikeresen oldja meg. A koca által ürített korokozó mikrobákat ez a mennyiség eredményesen gyéríti, így az elletőben a szopós malacok korokozó mikroba felvétele kezelhető mértékre csökken. A választást követően előforduló hasmenéseket is antibiotikum alkalmazása nélkül tudjuk kordában tartani. A hízlalási fázist így egy nem „agyongyógyszerezett”, minden antibiotikumra rezisztens korokozókkal együtt élő hízóval kezdjük. Egy esetleges hasmenés esetén a hizlalási fázisban lévő állománynál a kezelés milyenségét nem a kényszerpálya dönti el, hanem végiggondolható, hogy mit alkalmazunk antibiotikumot, vagy az eddig is bevált Citrexet? Vágásérett, 100 kg átlagsúly feletti hízóknál ez nem is lehet kérdés. A szállítás pillanatáig előttük lehet a Citrex-szes takarmány vagy ivóvíz, nem kell a szállításból visszamaradt állatokat külön etetni, itatni, a szállítás időpontjába is eldönthetem, melyik állat marad, és melyiket vitetem el…

 

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az egész világ élelmiszerválságban

Az egész világ élelmiszerválságban

Világszerte emberek millióinak keserítik meg az életét az emelkedő energia- és élelmiszerárak. Sokan most kerültek először igazán nehéz helyzetbe.

Jönnek a hazai zöld kötvények!

Jönnek a hazai zöld kötvények!

Magyarországon elsőként a KPMG tanúsíthatja a zöld kötvényeket, miután megszerezte a „jóváhagyott hitelesítő” státuszt a Climate Bonds Standards and C...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!