2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

BASF bemutató

Agro Napló
A leghatékonyabb gyomirtási technológia bemutatása  

 

Néhány hete a BASF Hungária Kft. agrodivíziója a Szántóföld Napja rendezvénysorozat keretében négy helyszínen – Szarvason, Szekszárdon, Szentistvánon és Győrben – mutatta be az érdeklődő szakembereknek a 2008-ban végzett szántóföldi kísérletek eredményeit, köztük egyik leghatékonyabb gyomirtási technológiát, a CLEARFIELD®-et*.

 




A szóban forgó gyomirtás-technológiát világszerte elismert módszerként alkalmazzák a napraforgó-termesztésben. A CLEARFIELD-módszer egy olyan innovatív technológiai megoldás, amelyben a gondosan szelektált hibrid vetőmaghoz a BASF felhasználóbarát imidazolinon gyomirtó szereit társítják. A technológiában alkalmazott növényvédő szer ötvözi a posztemergens kontakt, illetve a talajon keresztüli hatásból származó előnyöket, ezért a legnagyobb terméscsökkenést okozó egy- és kétszikû gyomok széles skálája ellen alkalmazható hatékonyan.

Pálfay Gábor, a BASF agrodivíziójának fejlesztőmérnöke a bemutatón elhangzott előadásában felhívta a jelenlévők figyelmét a preemergensen kijuttatandó Wing® kiemelkedő szelektivitására, majd a CLEARFIELD technológiában is alkalmazható, az állománykezelésben különösen jól használható Pulsar® kiemelkedő tulajdonságait ismertette. Ezt a szert a gyomok kettő-négy leveles állapotában kell használni. A napraforgó gombabetegségeinek leküzdésére – a bemutatott kísérletek tanulsága szerint is – eredményesen alkalmazható a BASF Pictor® márkanevû terméke.

A CLEARFIELD technológia alkalmazásának sarkalatos pontja a megfelelő vetőmag használata. A BASF és a Nidera azért fogott össze a CLEARFIELD napraforgó-nemesítési program keretében, hogy a napraforgó termesztők olyan vetőmaghoz juthassanak a Nidera által kifejlesztett CLHA-Plus-szal, amelynek segítségével elkerülhető az E-gén, illetve az E-faktor használata. A CLHA-Plus további előnye még az is, hogy magas termőképességû napraforgó fajtákban szaporították fel, és ennek eredményeként a jövőben csúcsminőségû, és magas termőképességû ún. CLEARFIELD napraforgó hibridek kerülhetnek piacra.

Dr. Füzi István, a cég fungicid szakértője, a búzát megtámadó gombabetegségek elleni hatékony védekezésről beszélt. A szakértő szerint a védekezés egyik titka, hogy a gombaölő szereket megfelelő időben alkalmazzák a gazdálkodók. Ezt az elmúlt évek kísérleti eredményei is igazolják.

Gazdagné dr. Torma Mária kukoricában a pre- és post- (azaz a megelőző és a gyomok kikelését követő) védekezési technológiákat ismertetve kiemelte, hogy a BASF minden, kukoricában megjelenő gyomirtási problémára hatékony megoldást tud ajánlani.

Méhn Gábor, a BASF Hungária Kft. agrodivíziójának vezetője arról beszélt, hogy az élelmiszerpiacon megnövekedett igények következtében előtérbe kerül a biztonság és a versenyképesség összehangolása az élelmiszer-előállításban. Így a jövőben egyáltalán nem lesz mindegy, hogy a termelők milyen hatóanyagú és összetételû növényvédő szereket alkalmaznak, hiszen ez jelentős mértékben befolyásolhatja piaci versenyképességüket is. Hangsúlyozta: a BASF nemcsak megfelelni igyekszik a kihívásoknak, hanem – innovatív megoldásokat kínálva partnereinek – elébe is kíván menni. Kőrös Gyula marketingvezető azt hangsúlyozta, hogy a szakmaiságnak az eddiginél is jelentősebb szerepet kell kapnia a termelésben.

 

 














Fotók a www.agronapló.hu online rovat képgalériájában találhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!