2024. május 14. kedd Bonifác

Vaderstad Kft. országjáró körút

Agro Napló
Korszerû talajmûvelési eszközök bemutatója

Országjáró körúton mutatta be talajmûvelési eszközeit, vetőgépeket, hengercsaládokat és kombinátorokat Magyarország e területen piacvezető cége, a Vaderstad Kft. A svéd cég magyar érdekeltsége július vége és augusztus eleje között tíz helyszínen mutatta be talajmûvelő eszközkínálatát a gazdálkodóknak. Az országjáró road show helyszínei között szerepelt egyebek mellett Túrkeve, Hódmezővásárhely, Tura, Hajdúnánás-Tedej, Harta, Szil, Székesfehérvár, Dalmand, Kislippó és Dióskál is.



A Vaderstad Kft. egy évtizede van jelen a magyar piacon, azóta folyamatosan fejlődik kereskedelmi és szerviztevékenysége egyaránt. Ezt támasztja alá, hogy a múlt évben a cég mintegy 3,2 milliárd forint értékû talajmûvelő gépet forgalmazott hazánkban. Ez rekordbevételnek számított, és az idei évben is hasonlóan kiváló eredményt várnak.

Kalmár Tibor, a Vaderstad Kft. ügyvezető igazgatója a körút végén az Agro Naplónak elmondta: tapasztalata szerint mintegy 30–40 százalékkal kisebb volt az érdeklődés a gépbemutatók iránt, ám ezt azzal magyarázta, hogy a múlt évben indított gépbeszerzési támogatások és a kiváló terményárak mellett tavaly jelentős hatása volt a kedvezőtlen időjárásnak is, és ezért sokan érdeklődtek a korszerû talajmûvelő eszközök iránt, hogy ezek alkalmazásával is csökkenthetők legyenek esetleges veszteségeik. Idén a csapadékos időjárás miatt elhúzódó betakarítási időszak sok gazdaság számára nem tette lehetővé, hogy meglátogassák a bemutatókat.

Újságírói kérdésre elismerte, hogy a Vaderstad Kft. bizonyos esetekben csak hosszú határidőre tudja az általa kínált gépeket szállítani a megrendelőknek. Ezt azzal indokolta, hogy igen nagy a kereslet a gépek iránt. Így azokat közvetlenül az őszi talaj előkészítő munkák megkezdése előtt már nem tudják a vevőknek azonnal szállítani. Cáfolta ugyanakkor azt, hogy a gépekre nagyon sokat kellene várni. Szerinte már novemberben, decemberben és a jövő év elején is tudnak eszközöket adni a vásárlóknak a tavaszi talajmunkák megkezdéséhez.

 


 



 





Kapacitásbővítés a vásárlók érdekében

Kalmár Tibor ugyanakkor jelezte, hogy a Väderstadnál azért, hogy a vetőgépeket és a talajmûveléshez elengedhetetlen eszközöket mielőbb szállítani tudják a vevőknek, a gyártókapacitás bővítésén dolgoznak. Éppen ezért Magyarországon nem is a kínálat bővítése az elsődleges cél, hanem a vevők minél gyorsabb kiszolgálása. A cég új fejlesztésû direkt vetőgépét ezért nem is kínálják még jövőre sem hazánkban, mivel az ügyvezető szerint kevés jól felkészült magyar gazdaság van, amelyben ezt a talajmûvelési technikát valóban alkalmazni tudnák a gazdálkodók.

A kft. vezetője közölte azt is, hogy eddig Magyarországon a Vaderstad Kft. több, mint 2000 talajmûvelő eszközt adott el. Az idén várhatóan újabb 330–340 Väderstad gép talál gazdára Magyarországon.

A cég kápolnásnyéki raktárbázisáról 24 óra alatt tud alkatrészeket szállítani az esetlegesen üzemképtelenné váló gépekhez.

A Vaderstad Kft. bemutatóján jelen voltak erőgépeikkel az Austro Diesel munkatársai is, akik Massey Ferguson traktorokat mutattak be. A többi MF traktor mellett MF8480 és MF8470 modellt munka közben is láthatták az érdeklődők. Az erőgépek fokozatmentes menethajtása teszi lehetővé azt, hogy a motor minden elképzelhető munkánál, mindenkor a lehető legnagyobb teljesítményt nyújthassa anélkül, hogy engedményeket kellene tenni területi teljesítmény vagy a munkavégzés eredményessége terén. Ezt segíti az automata kormányzás (Auto Guide), amikor a vezető nyugodtan hagyatkozhat az „Auto-Guide” rendszerre, mely teljesen automatikus kormányzást és nyílegyenes továbbhaladást biztosít.

„Több technika győztesek számára – a legjobb árak a nyerőknek“, ezzel a mottóval ünnepli az Austro Diesel generálimportőr az 50 éves Massey Fergusont.

Az Austro Diesel egy korábbi saját gépbemutatóján arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy Közép-Európában jelentősen szeretné növelni forgalmát, ugyanis 2005–2007 között e régióban megduplázták eladásaikat, és ez a cél 2008–2010 között is.

Magyarországon az idei eladási célkitûzés 300 db MF traktor eladása, ez 50%-os darabszám emelkedést jelent a tavalyihoz képest.



Jó talajmûvelés jó termést eredményez

A gazdálkodók a különböző eszközöket mûködés közben is megnézhették a bemutatók színhelyein, a szántóföldeken. Itt Dr. Birkás Márta, a Szent István Egyetem professzora, talajmûvelési szakértő arról beszélt a gazdálkodóknak, hogy a talajmûvelés rendkívül fontos a növénytermesztésben, mivel meghatározó szerepe lehet a későbbi hozamok szempontjából.

Az egyetemi tanár szerint a magyar gazdálkodók szeretnek ugyan gazdálkodni általában, de a talajmûvelésre nem fordítanak igazán gondot. Szerinte előtérbe kellene helyezni a talajállapot-vizsgálatokat, amelyek alapján ki lehetne választani a legmegfelelőbb talajmûvelési módokat. Szerinte ugyanis már nem igaz a régi hiedelem, hogy a búza vetéséhez elegendő a sekély talajmûvelés, vagy hogy a repce karógyökere úgyis áttöri a tömör talajt. Ezért a szakember szerint fontos a korszerû talajmûvelő eszközök megfelelő, az adott növényi kultúrához leginkább illő használata.



A bemutató videóanyagát megtekintheti a www.agronaplo.hu videók rovatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?