Õszi vetõmagágy elõkészítés

Agro Napló

A makói székhelyû Hanki-Ker Kft. a Kongskilde magágykészítő kombinátorok forgalmazásával a minőségi talaj előkészítéssel és könnyû vonóerő igénnyel megbízható szolgálatot nyújt a kis, közép- és nagygazdaságoknak. A vibráló, rugós kapák kiváló minőségben képesek a talaj megmunkálására és átlevegőztetésére. A Kongskilde kapák elismerten kiváló minőségét egy speciális hengerelt profil, a hőkezelés folyamatos ellenőrzése és az anyagminőség garantálja. 

A Kongskilde kombinátorok 2,2 és 8,5 m közötti munkaszélességgel készülnek. A gépek vázai (keretei) szintén nagy szilárdságú acélból készülnek és hőkezeltek. A gépek kiváló festését korszerû porfestési eljárás garantálja hosszú távú védelmet biztosítva, szinte karbantartás nélkül. Ez egyben az eszköz magas értéktartósságát is jelenti.

Legkedveltebb változatai a magyar gazdaságokban az SGC és SQ típusok. Míg az SGC típusjelzésû kombinátorokon a rugóskapák 10 cm-es, addig a SQ típusjelzésûnél 8 cm-es osztással vannak felszerelve. Az SGC típusjelû kombinátorok az „S-kapával” vannak felszerelve, melyek minden talajtípushoz kiválóan alkalmazható. A kapahegy pontosan a felerősítési pont alatt egyvonalban helyezkedik el, ezáltal munkavégzéskor a kapahegy csak pár mm-t mozdul el függőleges irányban. A kapaszár keresztmetszetének legömbölyített sarkú (ellipszis) kialakítása növeli a vibrációt, aminek köszönhetően jobb talajmunkát tudunk végezni. Az SQ típusjelû kombinátorok „SQ-kapákkal” vannak felszerelve, melyek univerzális, minden talajtípusnál alkalmazhatók. A 60°-os vágási szög hatására a nedves alsó talajréteget nem hozza fel a felszínre, viszont a kapa könnyedén behatol a talajba és jó keverő hatása van. A speciális meredekebb forma szilárdabbá teszi a kapát és még kisebbé teszi a függőleges elmozdulást, tehát jobb a mélységtartás. A rúgóskapák fordítható ultra kapaheggyel vannak felszerelve mindkét típusnál.

Felszereltségét tekintve a kombinátorok, hidraulikus felcsukható változatain az oldalszárnyak a főkeretre csukódnak fel. Kettősmûködésû hidraulikai rendszer gondoskodik a szárnyak egyenletes nyitásáról és csukásáról. A mélységtartó kerekek mélységállítása skálán leolvasható értéken állíthatók. A gumibak függesztő a 3. pont terhelés egyenletesebb átadása érdekében lett kialakítva.

A Kongskilde magágykészítő családot minden olyan gazdálkodónak ajánljuk, akik magas minőségi munkát, a könnyû szerkezetnek köszönhetően kisebb üzemanyag fogyasztást, nagy területteljesítményt és megbízhatóságot kívánnak elérni.

 

 


Zahorecz György, gépészmérnök

Hanki-Ker Kft.

Makó, Aradi u. 135.

hankiker@hankiker.axelero.net

www.hanki-ker.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!