Egy új traktor, amely meghódítja Európát

Agro Napló
A Claas új üdvöskéje: az AXOS  

 

A cég új traktor és takarmány betakarító gépfejlesztéseinek eredményeit mutatta be szakújságíróknak a nyár közepén Csehországban. Egy sor szó szerint klassz gépet láthattak a bemutatón a zsurnaliszták, közöttük is a cég zászlóshajójának – vagyis inkább traktorának – szánt AXOS-t. A CLAAS fejlesztési filozófiájának megfelelően az AXOS-ban elsősorban az alkalmazott mûszaki megoldások kiemelkedő színvonaláról ismert márka folyamatos termékfejlesztések eredményei öltenek testet, szem előtt tartva a cég elsődleges stratégiai céljait, mindenekelőtt a vevőcentrikusságot.

A CLAAS vezető mezőgazdasági gépgyártó-ként a múlt évben a teljes forgalmának mintegy 4 százalékát, több, mint 100 millió eurót fordított kutatásra és fejlesztésre. A néhány éve megkezdett termékoffenzíva idei állomásaként a nyáron már bemutatták az új 70 és 100 lóerő közötti teljesítmény kategóriájú CLAAS AXOS traktort, új nagy területteljesítményû fûkaszákat, CLAAS Volto rendterítőket és a megújult CLAAS Liner két forgórészes oldalrendképző család tagjait.

A továbbiakban részletesen csak a CLAAS új 70 és 90 lóerő közötti teljesítmény kategóriába tartozó, a tervezők által személyre szabott AXOS-ról lesz szó. Az új fejlesztésû CLAAS erőgép minden követelménynek és feladatnak megfelel, egy olyan traktor, amely minden mûvelet során a legoptimálisabbat nyújtja használójának. Az AXOS-ra a sokoldalúság és az irányíthatóság jellemző: a talajmunkáktól kezdve az állattenyésztésig használható, s a rákapcsolható homlokrakodó segítségével a bálarakástól a terményrakodáson át a trágyázásig alkalmazható erőgép.

Az AXOS traktorokat alacsony fülkével is gyártják, így alacsony épületekben is kihasználható e korszerû gép minden előnye. Természetesen ebben a traktorban is megtalálható a kezelő kényelmét szolgáló sík padlólemez és az alapfelszereltséghez tartozó klímaberendezés. Mindkét ajtó szélesre nyitható és 180°-os szögben rögzíthető. Ennek köszönhetően a gyakori ki- és beszállást igénylő munkák is könnyen és gyorsan elvégezhetők vele.

A CLAAS termékekre jellemző kimagasló teljesítmény jellemzi az AXOS-t is. Ezekbe a traktorokba a korszerû, erős, de mégis takarékos, 4,4 liter hengerûrtartalmú, négyhengeres, 2 szelepes TIER3-as besorolású Perkins motort építették be, mechanikus befecskendezéssel és elektronikus motorvezérléssel. Rugalmasságának és teljesítményének köszönhetően ez a motor kategóriájának nagy erőtartalékkal rendelkező, megbízható és alacsony fogyasztású darabja.

Az AXOS, alacsony üzemanyag-fogyasztásának köszönhetően igen gazdaságos. A tökéletes hidraulika rendszer 60 liter/perc teljesítményû szivattyúval szerelt, ami különösen fontos homlokrakodó használatánál vagy bálázásnál. A hatékony munkához magas forgatónyomaték szükséges, mialatt a fogyasztás nem lesz irreálisan nagy és felügyelet alatt marad.



Sokoldalúság

Az AXOS egy sokoldalú traktor. Így egyaránt segítségére lehet használójának az állattenyésztésben, szállítási, illetve talajmunkáknál egyaránt. Az AXOS sorozat gépei, a maximálisan 2,8 tonna teherbírású, a mellső függesztőkarral minden különösebb nehézség nélkül képesek nagyobb terhek kiemelésére a gép elülső részén. Hátsó hidraulikája 4,2 tonna maximális emelőerőről gondoskodik (610 mm–en). Az akár háromkörös hidraulika rendszerrel (ez opció) kialakított, számos megoldású felszereltség minden gazdaság igényeit kielégíti. Akár egy mellső függesztőkarra helyezett fûkasza és egy hátsó függesztőkarra helyezett rendterítő segítségével létrehozott kombinált gépkapcsolat kialakítására is lehetőség nyílik.



Fő a kényelem

A CLAAS traktorok ismertek a kezelési kényelmükről. Az új AXOS is igazi CLAAS – azaz klassz – gép, így mindig a kezelő az első, aki a munkájában támogatást kap. E típusnál is ugyanúgy mint a többi CLAAS traktornál, az AXOS tervezésénél is fontos szerep jutott a szállítási körülményeknek. A nagy tengelytáv és a „rövid hossz” stabilitást és biztonságot ad az utakon. A súlyeloszlás még a nagyobb emelési kapacitás mellett is megfelelő. A „rövid hossz” és a kis fordulási sugár a legszûkebb helyeken is megkönnyíti a munkát.

Az AXOS fülkéje az egyik legtágasabb a piacon, amelyben elég hely van egy másik ember számára is. A kezelőnek megfelelő rálátása van a munkaterületre, a széles ablakoknak és a napfénytetőnek (opció) köszönhetően. Megváltozott a mûszerfal is, s légrugós ülés biztosítja, hogy a kezelő hosszú órákon át kimerültség nélkül dolgozhasson.

Ez év eleje óta, az eltérő magasságú fülkéket (két különböző fülke verzió és egy modell fülke nélkül) az új fülkegyártó részlegben gyártják a Le Mans-i CLAAS traktorgyárban. Modelltől és felszereltségtől függően minden fülkét legyártanak a megrendelők számára. A háromféle típus közül a magas tetejûnek 2,65 méter a nagysága. Ezt a típust tágas belső tér, nagy napfénytető jellemzi, így a felemelt homlokrakodóra is kitûnő a rálátás. Az alacsony fülke magassága 2,50 méter, ezzel a géppel az alacsony épületekben is akadály nélkül mozoghatunk.



A traktor lelke, a motor és a sebességváltó

Az AXOS teljesítménye 70-től 100 LE-ig terjed, az új Perkins motor magában foglalja a mechanikus befecskendezést és a turbót. Az AXOS megfelel a környezetvédelmi előírásoknak, ami a belső kipufogógáz recirkulációjának és a TIER3-as motornak köszönhető.

Az AXOS sorozatnak 3 különböző sebességváltó variációja létezik: az AXOS C teljesen mechanikus 10 + 10 fokozattal rendelkezik, az AXOS CL a Revershift elektrohidraulikus irányváltóval egy nagyobb kezelési komfortot biztosít. A kényelmes Revershift irányváltó mellett az AXOS CX már 20 + 20 fokozatot tud, amit az elektrohidraulikus Twinshift váltó biztosít.

 

 


 

 

A sajtótájékoztatón mondták az AXOS-ról

Új motor került a gépbe, amely könnyen karbantartható és strapabíró szerkezet. A mo-

tor karakteresztikája nagyon széles mint nyo-

maték, mint lóerő tekintetében. Mindez

pedig egy kedvező üzemanyag-felhaszná-

lást is biztosít a használó számára. Ötféle felszereltség, azaz váltó kivitel létezik a motorhoz, a legegyszerûbb mechanikus váltótól az elektrohidraulikus irányváltóig. Vagyis ebből az tûnik ki, hogy a tervezők univerzális felhasználásra szánják ezeket a gépeket.

Fontosnak tartották a gyári szakemberek arra is felhívni a figyelmet, hogy maximális módon odafigyelnek a piaci igényekre és naprakész válaszokat tudnak rájuk adni.

Az AXOS úgynevezett C kivitele, a legalacsonyabb felszereltségû szinten van, 10 fokozat előre 10 hátra, rendelhető a váltóhoz felező is, akkor 10 előre-, 20 hátra meneti fokozat van.

A CL kivitelû változat a közepesen felszerelt verzió, vagyis a gazdaságban az úgynevezett telepi munkát látja el. Ez könnyû mozgathatóságot jelent. Ez a gyártó szerint egy jó ár–érték arányú traktor. Könnyen kezelhető, nincs tele elektronikával. Vannak ugyanis – nem is kevesen – olyan felhasználók a piacon, akik nem akarnak túl bonyolított gépekkel dolgozni. Ennek az igénynek is eleget akartak tenni a tervezők.

A CX már egy olyan gép, amely különböző célfeladatokat képes ellátni, emellett variálható, széles körben használható, a szántóföldtől a telepi munkákig mindenhol megállja a helyét.

Az AXOS-hoz többféle kényelmi felszerelés rendelhető, egy meghatározott szintig. Például több munkalámpa van a gépen. Több tér van a vezetőfülkében. A kormányrúd helyzete több ponton is állítható. Többrugózású a vezetőülés, nagyobb az emelési kapacitása, nagyobb súlyt tud emelni.

Az AXOS a szakértők szerint különösen jól alkalmazható az állattenyésztésben. Ezeket a gépeket az állattenyésztés számára találták ki. Ha például takarmányt kell kiszórni, vagy kisebb helyre beállni, illetve trágyát kell rakni, az AXOS minderre a legmegfelelőbb a CLAAS szerint. A szóban forgó traktor ugyanis a mindennapi igénybevételre alkalmas és egyben megbízható.

A tervezők egy olyan modellt szerettek volna megalkotni, amellyel szinte minden felhasználó igényét ki tudják elégíteni, mindenki megtalálja a magának megfelelőt benne. Az elsődleges céljuk az volt, hogy a jó manőverező képességet, a fordulékonyságot megőrizzék, mégis nagyobb tengelytávot biztosítsanak, és ez lehetőséget biztosít arra is, hogy ezzel a géppel szinte minden elvégezhető legyen. A versenytársakkal szemben ennek a gépnek ugyanis sokkal nagyobb a termelési kapacitása – állítják a CLAAS-nál.



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogó...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!