Disco

Agro Napló
Disco 3100, 3500Vontatott fûkasza középsõ vonórúd elhelyezéssel

 

A CLAAS tovább bővíti a szálastakarmány betakarítógépek széles kínálatát. Mostantól a cég már középső vonórúd elhelyezésû, vontatott tárcsás fûkaszákat is kínál ügyfeleinek.

A DISCO 3100 TC/TRC, illetve a DISCO 3500 TC/TRC fûkaszák 3 méteres, ill. 3,40 méteres munkaszélességgel rendelkeznek. Mindkét munkaszélesség esetében választhatunk verőujjas (TC) vagy gumihengeres (TRC) szársértővel felszerelt modelleket is.

A középső vonórúd lehetővé teszi, hogy a kaszával a kezelő vissza tudjon fordulni az előző fogás, rend mellé azáltal, hogy a hidraulikus munkahengereken keresztül a traktor jobb és bal oldalára egyaránt kitehető.

A kaszatagok függesztése paralelogramma alakban történik. A kaszasín tehermentesítését a CONTOUR sorozatnál már bevált ACTIVE FLOAT látja el. A tehermentesítő rugó helyett a CLAAS az ACTIVE FLOAT-nál egy hidropneumatikus rendszert dolgozott ki. A talajnyomás ezáltal a traktorülésből változtatható, szerszámok használata és a traktorfülke elhagyása így szükségtelen.

Az új CLAAS kaszamozgató mechanizmus ellentétben a már ismert rendszerrel szemben nem egy kettős mûködésû, hanem két egyszeres mûködésû hidraulikakörrel dolgozik, amit a rúd két oldalán, szimmetrikusan helyeztek el. Az egyes traktorszélességhez a végállásokat manuálisan előre állíthatjuk be.

Mint minden CLAAS DISCO tárcsás fûkasza, ez a négy modell is robusztus P-CUT kaszasínnel felszerelt. Felépítését és alkotóelemeit folyamatos, kemény igénybevételre tervezték. A tiszta vágáskép, a kényelmes és biztonságos gyors késcsere teszi tökéletessé ezt a terméket.

 


 

 

Disco 8400/9100 Contour

Magas teljesítmény, tökéletes talajkövetés

Két új szársértő nélküli, ún. nagy területteljesítményû, három kaszatagból álló fûkasza jelent meg a piacon, melyek front- és hátsófüggesztés kombinációban üzemeltethetők. A DISCO 8400 CONTOUR és a DISCO 9100 CONTOUR munkaszélességben különböznek csak egymástól, mûszaki felépítésük ugyanaz. A CLAAS ezekkel az új modellekkel választási lehetőséget kínál a 8,10 m és 8,90 m munkaszélesség között.

Az új konstrukció könnyû vontathatóságot, jó súlyelosztást, tökéletes talajkövetést és talajtól való távolságot biztosít. A hátsó függesztő keretre felszerelt kasza a vontatóhoz közel helyezkedik el. A stabil, nagy munkaszélességû kaszakombinációk több, mint 12 ha/óra területteljesítményt tesznek lehetővé.

A DISCO 8400 / 9100 CONTOUR a már jól bevált ACTIVE FLOAT hidropneumatikus tehermentesítővel felszereltek. Döntő előnye a rugós tehermentesítéssel szemben: a talajnyomást az ACTIVE FLOAT esetében munka közben is egyszerûen meg lehet változtatni. Elég egyetlen mozdulat az irányítókaron, hogy a kijelzőn látható nyomást megváltoztassuk. Az akár folyamatosan változtatható tehermentesítésnek elsősorban az eltérő nedvességû és domborzatú területeken történő kaszálásnál van különös jelentősége, melynek köszönhetően az eltérő területfelszínek igényeire másodpercek alatt reagálhatunk.

A szállítás során a megengedett 4,0 méteres magassághoz (a nagyobb DISCO 9100 CONTOUR) a külső védőponyvákat fel kell hajtani. Opcióként rendelhető a hidraulikusan mûködtetett ponyvafelhajtás is, mely esetben a kaszák szállítási helyzetbe állításakor a kétoldali védő ponyvák automatikusan felhajtásra kerülnek.

A fûkaszákat ISOBUS kompatibilis irányítással látták el. A CLAAS STANDARD TERMINAL-hoz alapfelszerelésként elegendő egy egyszeres mûködésû vezérlőszelep. Minden alapvető feladat, mint pl. a kiemelés a fordulókban, egységenkénti kiemelés, nyomásváltoztatás (egyenként vagy összességében), vagy akár a szállítási helyzetbe való állítás a kezelőegységen keresztül irányítható. A gépek felszereltségét a bevált P-Cut kaszasín, az ehhez kapcsolódó gyors késcsere, valamint a magas kezelői- és karbantartási kényelem teszi teljessé.

 


 

Disco 3500 C Contour

A legnagyobb szársértővel rendelkező fûkasza a piacon



Az új DISCO 3500 C CONTOUR 3,4 méteres munkaszélességével a legszélesebb verőujjas szársértővel rendelkező függesztett tárcsás fûkasza a piacon. A fûkaszát a súlypontjánál felfüggesztett kaszataggal és hidropneumatikus ACTIVE FLOAT kaszasín-tehermentesítéssel látták el, illetve, hogy a 4 m-es szállítási magasság alatt maradjon, a kasza 115°-ban felhajtható.

A kaszálás közben fellépő változó talajviszonyokra azonnali reagálási lehetőséget biztosít az ACTIVE FLOAT. Csak egy mozdulat a vezérlőszelepen és a talajnyomás a traktor elhagyása nélkül, könnyen változtatható.

Az ACTIVE FLOAT rendszer segítségével gazdaságos a munkavégzés. Csak akkora talajnyomással dolgozik, amekkora az optimális talajkövetéshez szükséges. Ez minimalizálja a kopást, a termény talaj általi szennyezettségét, ezen keresztül a takarmány nyershamu tartalmát, nem beszélve arról hogy ezáltal nagyobb területteljesítményt érhetünk el.

A hárompont felfüggesztésû kaszák munka közben jelentős oldalirányú húzást okoznak. Azok a gazdálkodó, akik dombos területeken is dolgoznak, igazán értékelik az ACTIVE FLOAT beállítási lehetőségeit, hiszen így egy estleges oldalirányú csúszás hatásosan kiküszöbölhető.

Összességében a DISCO 3500 C CONTOUR egy a gyakorlat szempontjából kiemelkedő kezelhetőséget tesz lehetővé. A szállítási magasság csökkentését a felhajtott szállítási pozíció segíti elő, így a tömeg is egyenletesen oszlik meg a traktor hossztengelyén.

 


 

Disco 9300 C Duo

Több, mint 9 méteres munkaszélesség a traktor előtt



Sok helyen a hatékony bérkaszálás a bérvállalkozók egyik fontos bevételi forrásává vált. Ezért egyre növekszik az igény a nagy területteljesítményû kaszák iránt. Az új DISCO 9300 C DUO egy új, verőujjas szársértővel ellátott háromtagú fûkasza, 9,10 méteres munkaszélességgel.

A DISCO 9300 C DUO egy igazán profi fûkasza, és emellett a legnagyobb függesztett fûkasza is a piacon. Éppúgy, mint a már bevált és még kapható DISCO 8550 C. Ez a kasza tolt üzemmódban, front és hátsófüggesztés kombinációban is használható.

Az ACTIVE FLOAT hidropneumitikus tehermentesítéssel a kasza új mérföldkövet helyezett el a munkaminőség és kezelési kényelem területén. A tehermentesítő rendszer a traktorfülkéből beállítható, ami lehetővé teszi a szennyeződések csökkentését, valamint a tarló károsodásának csökkentését. Frontkasza esetében most alkalmazták először a hidropneumatikus tehermentesítést, ha az tolt üzemmódban történik. A traktor tengelyéhez való közeli elhelyezésnek köszönhetően, a beállított egyensúlyi helyzethez képest jelentős felfelé és lefelé való elmozdulás lehetséges.

A CLAAS tervezői mindig nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a tengelyre nehezedő terhet a minimálisra csökkentsék. Ennek eredményeképp a DISCO 9300 C DUO (DISCO 8550 C-hez hasonlítva) tömegét nagy munkaszélessége ellenére sem növelték. Ezt egy speciális függesztőszerkezet kialakítással oldották meg. A függesztőkeret, csakúgy, mint a frontkasza a lehető legközelebb került a traktorhoz. Ehhez modern, a korábbi gyakorlattól eltérően, lényegesen nagyobb szilárdságú anyagokat használtak fel.

A DUO szó először is a két üzemeltetési módot jelöli – a kaszálást hátramenetben, vagy a front-hátsó felfüggesztés kombinációját. Másrészről a fûkasza kétfajta kezelési módját jelöli, közvetlenül a vezérlőszelepen keresztül, vagy a kezelőegységen keresztül. Az ISOBUS modullal ellátott traktorok esetében az alapfunkciókat (kaszatagok kiemelése, minden tag kiemelése). Ön a közvetlen választógombok segítségével a vezetőülésből kezelheti. A CLAAS a következő kezelőegységeket kínálja Önnek: CLAAS Standard Terminal, CLAAS Communicator, illetve a kezelőbarát Isobus Terminal.

 




 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!