2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet fõigazgatója az agrárpiaci helyzetrõl

Agro Napló
Mindenki azt kérdezi, hogy miért következett be az agrárpiaci árrobbanás – tette fel hallgatóságának a kérdést Udovecz Gábor, az Agrárgazdasági Kutató Intézet fõigazgatója Visegrádon, a Summit-Agro Hungária Kft. által megrendezett X. Kalászos Gabonafórumon.  



 

„Úgy gondolom – válaszolt az AKI főigazgatója, az önmaga által felvetett kérdésre –, hogy vannak tartós elemek amik a jövőben is hatni fognak. Ilyen, a Föld lakosságának növekedése, vagy a GDP emelkedése a szerencsés régiókban. De várhatóan a bioenergia ipar fejlődése is tartós hatásnak bizonyul majd. Ezek pedig önmagukban is, de együttesen mindenképpen növelik az agrárpiaci árakat.”



„Emellett vannak egyedi dolgok – fûzte tovább a gondolatsort Udovecz Gábor – például: a világon sok helyen van aszály, árvíz, fagykár, vagy éppen komoly piaci spekulációs tevékenység, melyben összeomlanak a befektetési alapok. A múlt évet úgy jellemezném, hogy a gazdasági folyamatokban a tartós és az egyedi elemek összeadódtak, és ezért alakult ki egy magas piaci ár, amely a jövőben is megismétlődhet az agrárgazdaságban.”



Így fordulhatott elő, hogy 2007 és 2008 egy adott időszakában összességében 30 százalékkal nőttek az élelmiszerek világpiaci árindexei. Ha ezt az emelkedést 2006-hoz viszonyítják, akkor a növekedés 60 százalékos. E folyamatot vizsgálva a gabonáknál a búza és a szója mutatott kiugró változást.

 



A globális népesség változás

egy hosszan tartó folyamat. A Föld mostani 5,5 milliárdnyi népességéhez képest a 2017–ig várhatóan 7,5 milliárd fő fog élni bolygónkon. Tehát 2 milliárddal többen fogyasztanak majd élelmiszert tíz éven belül. Ez három alapvető élelmiszert fog főként érinteni: a rizst, búzát és a szóját. Ehhez kapcsolódik szervesen a bioenergia ügy: e tekintetben nálunk kulcskérdés a magyar gabona szektor jövője. Erről is vitatkoznak a szakemberek néha dramatizálva a dolgot, hogy például az etanol gyártás verte fel a gabona árát.



Tavaly mintegy 50 milliárd liter etanolt gyártottak a világon. Ez azt jelenti, hogy ezt a terméket főként kukoricából és cukorból készítették. Így a világ kukorica- és cukortermésének 10 százalékát használták fel. A biodízel esetében pedig 5-6 százalékot. Mindez már hathatott ugyan az árakra, de még inkább hatottak azok a bejelentések, miszerint ezek a hatások növelni fogják az árakat. 2006 során a 2007 elejéig Magyarországon azt jelentették be a vállalkozók, hogy mintegy 8 millió tonna kukoricát fognak feldolgozni a megvalósuló etanol üzemeikben. De ez komolytalannak bizonyult, ugyanis nem csináltak semmit sem, mert közben jött egy áremelkedés.



Látható, hogy a tőzsdei határidős piacokon a kötés állomány kilencszerese a globális termelésnek, sokkal nagyobb virtuális tömeggel üzletelnek a tőzsdén, mint a valóságos áru mennyisége, és ez felfelé viszi az árakat. Magyarországon a forint jelenlegi erős volta is komoly károkat okoz az exportőröknek, az importőröknek pedig mindez kedvező. A világ kukoricatermelése 2012-ig továbbra is nőni fog.



Az USA nagyon sok kukoricát dolgoz fel, de prognózisok szerint a kukorica felhasználásának növekedése 2010–11 körül megáll. Az USA-ban a GMO-s kukorica aránya már 73 százalék. Az okoz majd a következő időszakban problémát, főleg a magyar állattenyésztőknek hogy ugyan lesz USA-ban exportkukorica, de ez Európába nem hozható be, mert GMO-s. Az EU önellátottsága kukoricából meg fogja haladni a 100 százalékot. Nagyon nehéz lesz eladni a kukoricánkat egy olyan jó évben, mint a 2008, ha nem épülnek meg az etanol gyárak.



A kereskedelmet vizsgálva

az USA részesedése átmenetileg a világkereskedelemben csökkenni fog, de nem a mennyiség, az több, mint 60 millió tonna körül lesz majd. Azért fog az Amerikai Egyesült Államok részesedése csökkeni, mert Argentína nagyon növeli az exportját, de Brazília várhatóan továbbra is a saját útját járja. A biodízel termelése 2012-ben tetőzik, az etanol termelése pedig 2015-ben az előrejelzések szerint. A legnagyobb búza exportőr továbbra is Ausztrália és USA marad, de EU 27 tagállama 6 millió tonnát importál.



Ami a hosszabb távú árakat illeti, nagy nézetkülönbségek vannak a világcégek között. „A gabonapiacban én azt tartom kockázatosnak, vagy veszélyesnek – mondta a főigazgató –, hogy az unió tárgyaló biztosa felajánlotta Brazíliának, hogy nulla vámteher mellett hozhatják be az etanolt Európába.”



Az árrobbanást követően nagy, vagyis világméretû korrekció zajlott le a piacon, és az idei év második felére egy kisebb értékû visszakorrigálást lehetett érzékelni, a tartós elemek piaci hatása megmaradt, az egyedieké eltûnt. De hogyan állnak a termelők? A gabonafélék árában jövedelem nem keletkezett 2007-ben, kivéve a búzát, de ez is a területalapú támogatásnak köszönhető.



Egy hektár étkezési búzán nálunk 80 000 forint nyereség volt átlagosan elérhető, 3,7 tonnás hektáronkénti termés mellett. Az ősz árpa tonnája 59 000, a tavaszi árpáé 45 000, a rozsé 43 000, a kukoricáé pedig 42 000 forint volt. Tehát nem állítható, hogy a gabonatermesztés támogatás nélkül nagyon nyereséges lett volna Magyarországon. Ezért a gazdálkodók mérleg szerinti, adózás előtti eredménye kevesebb volt 2007-ben, mint 2006-ban.



Az energiapolitikáról az AKI főigazgatója úgy véli: Európa a mértéket tekintve, a magas árak ellenére megerősítette, hogy nem táncol vissza, vagyis a megújuló energia részaránya az összes energia felhasználásban 2007-ben 7–8 százalék volt, 2010-ben pedig 12 és 2020-ban viszont már 20 százalék lesz. Ebből pedig a bioüzemanyagok aránya 2007-ben 3–4, 2010-ben 5,75 és 2020-ban 10 százalék lesz. Mindez azt jelenti, hogy ha ezt az igényét úgy elégíti ki Európa, hogy szükségleteinek 20 százalékát importálja, 30 százalékát pedig a második generációból állítja elő, akkor is a gabona-vetésterületeinek 20 százalékát fel kell használnia az energiatermelés érdekében.



„Azt gondolom, hogy ez a piacon egy nagyon nagy árfeszültséghez vezet majd. Nem gondolom, hogy Európa végül is 2020-ra a 10 százalékot teljesíteni fogja, az 5,75–6,0 százalékot talán. Magyarországnak ez a vállalás nem okozna gondot, mert van bőven nyersanyagunk az etanolgyártásra, a biodízelnél viszont már nem tudnánk ezt csinálni” – hangoztatta a főigazgató.



A Magyarországi közgazdasági feltételek és piaci viszonyok 2013-ig simán és stabilan 6 millió tonna búza előállítását reálissá teszik. Kukorica esetében pedig 10–11 millió tonnát. Ez agrárpolitikai megfontolást igényelni, hogy hová is fogjuk ezt elhelyez, mire fogjuk ezt a gabonamennyiséget felhasználni.



Annak ellenére, hogy a bioenergia előállítását sokan már leírták a magas árak hatására, az AKI első embere azt gondolja, hogy a magyar gabonaszektornak középtávon 10–15 évig az egyetlen menekülő útvonala az etanolgyártás, még hozzá itthon Magyarországon.

 

– an –



Az előadások teljes hanganyaga meghallgatható a www.agronaplo.hu  hanganyagok rovatban.



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jó állapotban az idei költségvetés

Jó állapotban az idei költségvetés

Az államháztartás nemzeti számlák szerinti hiánya a GDP 1%-ra csökkent 2019 második negyedévére. Mindez elsősorban a 2018 közepe óta GDP-arányosan mér...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!