Az ukrán krízis is emeli
az árakat a gabonapiacon

Agro Napló
A búza ára 25 százalékot emelkedett a február eleji mélyponthoz képest, míg a kukorica több mint 10 százalékkal száguldott feljebb a krími események közvetlen hatásaként. Az időjárási előrejelzések is az emelkedés irányába mutatnak. A déli félteke jelentős termőterületei a szárazságtól szenvednek és nem túl jók a kilátások a legnagyobb termelő Egyesült Államok gabonatermelő vidékein sem. Sokan a 2008-as és a 2012-es jelentős áremelkedés megismétlődését vizionálják.

A tavalyi évben folyamatosan lemorzsolódó árak jellemezték a kukorica és a búza piacát, a meglehetősen nyomott hangulatú kereskedésben január végén, február elején érték el mélypontjukat a piacok. Azóta viszont mintha felrobbantak volna az árfolyamok. Mind az időjárás, mind a geopolitikai feszültségek az emelkedés irányába mutatnak.

Az ukrán krízis érzékenyen érintette a világ gabonapiacait. A leghevesebb mozgást március 3-án láthattuk, amikor a búza 5,9, míg a kukorica 3,7 százalékkal emelkedett egyetlen kereskedési napon a Chicago Board of Trade parkettjén. Nem csoda, hiszen Ukrajna a világ harmadik legjelentősebb kukorica exportőre és a hatodik legnagyobb búzaszállító. A hatalmas ország elsősorban a Közel-Keletre és Észak-Afrikába szállít, így közvetlen vetélytársa a világ legnagyobb termelőjének számító Egyesült Államoknak. Ha kiesik a kínálat Kelet-Európában, megnő a kereslet az újvilág termékei iránt.

Még nem látható, hogy egy rövid lefutású pánikról vagy egy tartós árfelhajtó hatásról beszélhetünk. A legintenzívebb mozgás a májusi lejáratokban, tehát a tavalyi termés árszintjében következett be, ami annak köszönhető, hogy az ukrán gazdák és kereskedők visszatartják a megmaradt készleteiket, tartva a hrivnya leértékelődésétől. A nemzetközi jegyzések dollárban számolódnak el, így amíg a gabonában (vagy dollárban) van a pénz, addig a szereplők védettséget élveznek a hrivnya további mélyrepülése ellen. A külföldi kereskedők is kivárnak, nem szívesen kötnek új szerződéseket, amíg ekkora a bizonytalanság a régióban.

Összességében a búza mutatott nagyobb mozgást, ahol a tavaly ősz óta tartó markáns eső trend fordult meg: január végén 560 cent alatt járt a kurzus, amely március 19-én 700 cent fölé lőtt ki.

 

Mi a helyzet az időjárással?

Nemcsak a keleti szomszédunkban kialakult helyzet emeli a búza árfolyamát, a már szokásosnak tekinthető csapadékhiány is csökkenti a terméskilátásokat, ezzel növelve a termék iránti vételi érdeklődést. Ausztráliában és Dél-Amerikában a betakarítást fenyegeti a szárazság, míg Észak-Amerika gabonatermő övezetében hasonló gondokkal küzdenek az őszi búza esetében is.

A kukorica időjárási piaca az északi féltekén még el sem kezdődött, ennek is köszönhető, hogy bár Ukrajna jelentősebb szereplő a kukorica, mint a búza világpiacán, mégis itt láthattunk kisebb mozgást.

A kukorica március 7-én 500 cent felett is járt, amely több mint féléves csúcsnak felel meg. Az árak március közepére némileg korrigáltak, de ez a szint az előző hónapok jellemző ársávja fölött található 10–12%-kal.


Ukrajna a világ harmadik legnagyobb kukorica exportőre az USA és Brazília után, a világpiacon forgó tengeri 16 százaléka származik keleti szomszédunktól.

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (US Department of Agriculture) legutóbbi becslése alapján Ukrajna a 2013/14-es tervezett 18,5 millió tonnás kukorica exportjából 15 millió tonna már elkelt, így 3,5 millió tonna vár még eladásra. Ukrán adatok alapján gabonából 25 millió tonnát exportált eddig az ország és további 8,7 millió tonna vár eladásra a következő négy hónapban.

Várható kockázatok

A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy éppen a konfliktus gócpontjában, a Krím félszigeten találhatóak azok az exportterminálok, ahonnan az ukrán gabona jó része hajóval a vevőkhöz juthatott.

Az Ukrán Gabona Lobbi legutóbbi közleménye szerint eddig nincs fennakadás a Krím félszigeten található exportterminálok működésében, de amennyiben az események ellehetetlenítik a szokásos szállítási útvonalak működését, úgy további áremelkedés várható.

Nem elhanyagolható kockázat az sem, ha a gabonaimportáló országok szankciókat vezetnek be az érintett országokkal szemben. Oroszország és Ukrajna együtt 74 millió tonna búzát termelt a 2013/14-es marketing évben, amelyből 26,5 millió tonna export a világkereskedelem 17 százalékát adja.

A részvénypiacokon és a fejlődő piaci devizák esetében már kezd kiárazódni az ukrán-orosz viszály, a gabonapiacokon ez még nem látszik. Egyre több rossz hír érkezik az időjárás irányából is, ami most még elsősorban a búza árfolyamát emeli. A piacok idegességét jól mutatja a megnövekedett volatilitás, a hírvezérelt ideges kereskedés jellemezheti a következő heteket is.

Szűcs Örkény

A cikk szerzője: Szűcs Örkény

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?