MAGOSZ - rendkívüli elnökségi ülés Gráf József részvételével

Agro Napló
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) Budapesten szeptember végén tartott rendkívüli elnökségi és választmányi ülésén részt vett Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.  



A tanácskozáson a résztvevők a gabonapiaci helyzetről és az új agrártámogatási rendszer, az SPS bevezetésének lehetőségeiről cseréltek véleményt. Abban nem tértek el a vélemények, hogy a jelenlegi gabonapiaci helyzet alapvető jellemzője, hogy a termés jó minőségû és a korábbi évnél bőségesebb. Így az árak nyomottak.



Gráf József úgy vélte, hogy a piaci folyamatok kedvező felgyorsítása érdekében jelentősebb pénzügyi injekcióra van szüksége a piaci szereplőknek. Ezért a gazdálkodók számára mintegy 15–16 milliárd forintos hitelkeretet nyitnak meg a következő hetekben 10 százalékos kamat mellett. Ezen kívül az átmeneti tároláshoz is segítséget kapnak a gazdák, valamint az állam is piacra lép vásárlóként, és várhatóan mintegy 200 ezer tonna kukoricát vonnak majd ki így a piacról. Továbbá a közeljövőben két új bioetanol üzem is megkezdi mûködését, amely ugyancsak jelentős vásárló lesz az agrártárca irányítója szerint.



Az SPS rendszer tervezett bevezetéséről a Magosz vezető testületei és Gráf József a későbbiekben egyeztet részletesen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?