2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

Környezettudatos, alkalmazkodó talajmûvelés

Agro Napló
Teltházas könyvbemutató részesei lehettek a Gödöllõi Szent István Egyetem tanácstermének vendégei szeptember elején. Birkás Márta és szerzõtársai (Antos Gábor, Neményi Miklós, Szemõk András) új, angol nyelvû tan- és szakkönyvük bemutatásával méltán tarthattak számot a kiemelt érdeklõdésre. Az „Environmentally-sound adaptable tillage” címû mûvet ugyanis írói és a megjelentetõ Akadémiai Kiadó is a Pannon térség egyetemein talajmûvelés tárgykörben oktatóknak és a gazdálkodóknak szaktanácsot adó kollégáiknak egyaránt ajánlják.


 

 

Megnyitó beszédében Dr. Csányi Sándor dékán nagy tisztelettel és elismeréssel beszélt Birkás Mártáról, akinek kidolgozott módszereit már a környező országokban is alkalmazzák. A szerző munkahelyéül szolgáló egyetem egyébként vezető intézmény a tekintetben is, miszerint hagyományos szerepét a gyakorlattal való kapcsolattal tartja teljesnek.



Az angol nyelvet bíró gazdálkodók számára megjelent könyvet Dr. Várallyai György mutatta be a megjelenteknek, kiemelve annak aktualitását. Az olvasók ötleteket és fogásokat találnak a könyvben a talajminőség jobbítására – a talajmûvelő gépeket gyártó- és forgalmazó szakemberek pedig az általuk ajánlott technológiák előnyeiről szerezhetnek újabb ismereteket. A könyv szerzői a gyakorlat érdeklődésére számot tartó tudományos eredményeket idéznek cseh, horvát, lengyel, magyar, osztrák, román és szlovák szerzőktől, illetve adatokat bolgár, angol, észak-amerikai, ausztrál és német szerzőktől. A hasonló címen 2006-ban magyar nyelven kiadott mûtől eltérően egyébként az angol nyelvû átdolgozott és kibővített kiadás a közép-európai térség viszonyaihoz adaptált.



A könyv fejezetei időszerû kérdéseket tárgyalnak – különös tekintettel a jövő természeti erőforrásainak racionalizására, amelyben a talajnak megkülönböztetett szerep jut. Az olvasók az alábbi fejezetekbe rendszerezve kaphatnak értékes és hasznos információkat: Talajállapoti vizsgálatok; A talajmûvelés célja – Tradíciók és új törekvések; A mûvelés energiaigénye és a talaj károsítása; A termőhelyi körülmények és a károk csökkentése; A biológiai tényezők befolyása; Alkalmazkodó, környezettudatos mûvelés; A környezetkímélő, energiatakarékos talajmûvelés gyakorlati alkalmazhatósága; Környezetkímélő talajhasználat; Tanulságok a talajmûvelés múltjából.



Az egyre szélsőségesebb klíma alatt nem lehet jövője a nedvesség- és szénvesztő talajmûvelésnek. A könyv üzenete ezért nem lehet más, mint kockázatismeret, talajminőség-javítás és -megkímélés, tudatos alkalmazkodás harmóniában a termőhelyi, a gépesítési és a gazdálkodási feltételekkel. A talaj gondozása, a mûvelt agrártáj fenntartása a gazdálkodók, gazdálkodókat tanítók, egyszersmind a nemzetek közös ügye, amelyért naponta érdemes tenni.



A szerzők és a kiadó egyaránt remélik, hogy könyvük felkelti az érdeklődését azoknak a kutatóknak is, akik eredményeiket a tudományos fórumok mellett a gyakorlatban is megméretik. De haszonnal forgathatják a könyvet – amely egyébként az Adaptable Soil Tillage tantárgy tankönyve – a téma iránt érdeklődő egyetemi és doktorandusz hallgatók is.



Keresztes Júlia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?