2024. június 16. vasárnap Jusztin

Felturbózott fotoszintézis

Agro Napló
Már régóta foglalkoztatja a termelõket és a mezõgazdasági kutatóintézeteket a kultúrnövény populációk ellenállóbbá tétele. Most a megoldás elérhetõnek látszik, olyannyira, hogy a távol kelet után már európai országokban is kipróbálták − sikerrel. A hazai mezõgazdaságban eddig ismeretlen eljárás még hidegebb, kevésbé napos, vagy szárazabb területeken, de szikes, sós talajon is megoldást jelenthet a növénytermesztõknek.  




 

Az ellenállóbb, egészségesebb növénykultúrák termesztése sokáig csak erős vegyszerek használatával, vagy – újabban – genetikai beavatkozásokkal volt elérhető. Mindkettőnek erős ellenző tábora van, a manapság uralkodó elvárások a természeteshez minél közelebb álló haszonnövények felé szorítják a termelőket. Ez esetben viszont ezek a növények kiszolgáltatottak az olyan mostoha körülményeknek, mint a szikesedés, a kevés csapadék, korán jött hideg, vagy fényhiány.

Mindezeket a gondokat enyhíti egy, az európai agrárium számára még újdonságnak számító, de Japánban már szinte „kötelezően” hasznosított anyag. Az 5-aminolevulin, röviden ALA egyrészt biogazdálkodásban is használható, másrészt nemhogy nem terheli, de még védi is a környezetet. Ez az anyag meghatározó a növények életfolyamatai szempontjából, de az állati életnek is az egyik alapköve, mivel nemcsak a klorofil, hanem a hemoglobin létrejöttéhez is elengedhetetlen.

Az anyag már elérhető a kereskedelmi forgalomban, egy Pentakeep-V nevû kiegészítő mûtrágya fő alkotóeleme.

Bővebb információ: www.agronaplo.hu aktuális hírek rovatában.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?