2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Õszi gazdarandevú a Szent István Egyetemen

Agro Napló
Sajátos vonzásuk van a gödöllõi gazdanapoknak, a nyárinak és az õszinek is más-más. Mindenesetre a gazda akkor is kíváncsi, ha jó a termés és akkor is, ha rossz. Mármint kíváncsi a kísérletek eredményeire, és ami ezekbõl következik: melyik vetõmagot, növényvédõ szert és mûtrágyát ajánlják a tudomány emberei a következõ évre. Ezt az érdeklõdést igazolta a szeptember 18-án 11. alkalommal megrendezett bemutató is a Szent István Egyetem Mezõgazdaság- és Környezettudományi Karának szárítópusztai tanüzemében, a Növénytermesztési és Biomassza-hasznosítási Bemutató Központban.


 





Viszonylag jó évet zárunk a növénytermesztésben – mondta dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens, igazgató. Ennek ellenére, kedvező évjáratban is fontos a technológiai fegyelem betartása a talajmûveléstől a tápanyag-utánpótlásig, mert mindig jön egy következő év, más időjárással. A talaj nem felejti a hibákat, a növény pedig emlékeztet rájuk.



Dr. Jolánkai Márton professzor szerint az őszi gazdanap jelentőségét az adja, hogy egy-egy termőtájon ilyen alkalmakon dől el, hogy a termelők a több száz hitelesített hibridből melyiket vetik jövőre. Ezek a bemutatók adnak választ ugyanis az olyan kérdésekre, hogy milyen a fajták alkalmazkodóképessége és miként alakul az érési idejük.



A bemutató mára az ország egyik legnagyobb és legtöbb látnivalót felvonultató rendezvényévé vált: mintegy 50 kukorica és napraforgó fajt, illetve hibridet láthatott a több száz érdeklődő. Nagy figyelem kísérte a tápanyag-gazdálkodási és növényvédelmi technológiákat is.



A szárítópusztai tanüzemben energiafûz-termesztési kísérleteket is folytatnak. Az érdeklődők megtudták, hogy aki jövőre fás szárú energianövények termesztésével kíván foglalkozni az hektáronként maximum 200 ezer forint összegig tarthat igényt telepítési támogatásra.



Dr. Gyuricza Csaba

Képgaléria: www.agronaplo.hu  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

A magyarországi rizstermesztés egyik kiindulópontja a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepe, ahol hosszú ideje folyik a magyar rizsfajták nemesítése. A...

Már a rizstermesztéssel is baj van

Már a rizstermesztéssel is baj van

A kedvezőtlen időjárás Ázsia rizstermesztő országaiban azzal fenyeget, hogy csökken a világ legfontosabb élelmiszer-alapanyagának termelése, ami még j...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?