Változások a növényvédõ szerek 2009. évi felhasználásában

Agro Napló
Az engedélyezett növényvédõ szerek naprakész ismerete elengedhetetlen feltétele a helyes növényvédelmi döntések kialakításának és ennek eredményeként a termesztett növényeken a sikeres növényvédelmi kezelések végrehajtásához. Napjainkban a felhasználók számára különösen felértékelõdik ennek ismerete az uniós hatóanyag visszavonások okán és nem utolsó sorban a fogyasztói élelmiszerbiztonsági követelmények maradéktalan teljesítése céljából.  

A 2009. évi növényvédő szer felhasználásról szóló szakmai anyagunk az Agro Napló olvasói számára termelői, felhasználói, tájékoztatás céljából készült el. Tájékoztatást kívánunk adni az újság olvasóinak az uniós hatóanyag értékelést követően az aktuális pozitív (annex I.) listára felkerült és hazánkban is engedélyezett növényvédő szer hatóanyagokról, az uniós felülvizsgálati program szerint 2008. november végéig a visszavont készítményekről valamint ez évben új készítményként engedélyezett szerekről és egyéb fontosabb információkról és engedély okirat módosításokról. Nemzeti engedélyező hatóságunk 2009. évben is nagy számban adott ki új készítményekre, engedélyokiratokat, a már engedélyezett hatóanyagú készítmények szakterületi módosítására, a lejárt növényvédő szerek engedélyének időszakos meghosszabbítására és az uniós Bizottsági (SCFCAH) döntéseket követően a visszavont hatóanyagú készítményekre.





Hazai engedélyezés kiadott okiratok



Magyarországon 2008. november végéig összesen 677 db készítmény rendelkezik érvényes engedélyokirattal. A MgSzH Központ engedélyező hatósága ez időszakig összesen 346 okiratot bocsátott ki engedélyezési kérelemre, amelyből 52 db új készítményre, 213 db esetében a meglévő engedélyek érvényességének a meghosszabbítására, 17 db estében szakterületi módosításra valamint 64 db esetében a visszavont készítményekre készült el.

A tagországi hatóanyag értékeléseket követően (91/414 EGK irányelv alapján) a növényvédő szerként felhasználható hatóanyagokat amelyek Magyarországon engedélyezett készítménnyel rendelkeznek az (1. táblázat) mutatja be, míg a visszavont hatóanyagú készítményeket szerféleségenként a (2. táblázat).

 


 

 

 


 


 


 

A jelenlegi uniós hatóanyag lista szerint a kedvező elbírálást követően 146 új hatóanyag közül 82 db került fel a pozitív listára, 9 db lett elutasítva és 55 db hatóanyag értékelése még véglegesen nem zárult le. A tagországoknál 1993. június 25-e előtt már engedélyezett úgy nevezett régi készítmények értékelése a felülvizsgálati eljárást követően a Bizottsági döntések után a következők szerint alakult. Az 1016 hatóanyagból kedvező elbírálás alapján 221 db hatóanyag került fel a pozitív listára, 742 db elutasításra került részben adathiány miatt és jelenleg 53 db hatóanyag értékelését kell még elvégezni 2008. év végéig.

A függőben lévő hatóanyagokra a hiányzó adatok benyújtásához az érintett engedélyesek a Bizottságtól kétéves átmeneti időszakra haladékot kaptak. Az igen nagyszámú hatóanyag visszavonás egyes mezőgazdasági, kertészeti kultúrákban, különösen a kiskultúrákban az alkalmazott növényvédelmi technológiákat kedvezőtlenül fogják érinteni, de kétséges a továbbiakban az is, hogy a jelenlegi irányelvet leváltó új uniós szabályozás amely várhatóan 2010. évben fog megjelenni, annak szigorúbb szabályozása a helyzetet mennyire fogja tovább nehezíteni. Várhatóan a kevesebb készítmény alkalmazása az egyoldalú növényvédő szer felhasználás mellett növekedni fog a termelői védekezéseknél a rovar és gombaölő szereknél a rezisztencia veszélye és hosszabb távon a jövedelmező termesztés több termesztett kultúrában is kérdéses lehet. Kétséges különösen a talajfertőtlenítést igénylő szántóföldi kultúrákban a védekezések eredményes végrehajtása, hajtatásban a több nemzedékes rovarkártevők elleni védekezések, de hasonló képen ültetvényes kultúrákban a rovar ölőszerek hatékony alkalmazása.





Új készítmények okiratai



Az idei évben is a lejárt növényvédő szerek engedélyének meghosszabbítása a szükséges adatkövetelmények benyújtása mellett adminisztratív intézkedésre kérelem alapján történtek, illetve a szakmai intézkedések (pl. EU MRL (396/2005.) új szermaradék határérték megállapítása miatt, új kultúra kiterjesztésekor vagy technológia módosítása miatt vált szükségessé.

2008. évben az új készítményként kapott felhasználási engedélyt kalászosokban több gyomirtószer (4. táblázat). Őszi búzában, árpában a Táltos 450 WG (aminopiralid+floraszulám), a Columbus EC (klopiralid+floraszulám+fluroxipi)r, az Isoron 500 SC (izoproturon). Kalászosokban a talajból fertőző gombabetegségek elleni védekezésre kapott engedélyt a Celest Multi (fludioxinil+flutriafol), az Orius 5 FS, 6 FS (tebukonazol+imazalil) és Lamardor 500 FS (protikonazol+tebukonazol) csávázószerek.

 



 

 

Kalászosokban állomány kezelésre történő felhasználásra lisztharmat, levél foltbetegségek és kalászfuzáriózis fertőzés mérséklésére az Opera New (piraklostrobin+epoxikonazol) gombaölő készítmény. Kukorica gyomirtásában mint új kombinációs herbicid készítmény kapott engedélyt a Clio Super (dimetanamid-P+topramezon), az Akris (dimetenamid-P+terbutilazin) valamint kukoricában és napraforgóban egyaránt felhasználható Wing P (dimetanamid-P+pendimetalin) és Successor 600 (petoxamid) készítmények. Őszi káposztarepcében újdonságként jelent meg a gyomirtó szerként felhasználható Ikarus (klopiralid+piklorám+aminopiralid) készítmény. Kertészeti kultúrákban a közkedvelt (iprodion) hatóanyag utódjaként kapott felhasználási engedélyt a Rovral AquaFlo növényvédő szer. Szőlő növényvédelmében új hatóanyagként kapott felhasználási engedélyt szőlőperonoszpóra, orbánc és szürkepenész ellen a Pergadó F (mandipropamid+folpet) készítmény (1-2. ábra).

 


 


 

 

Hajtatott paradicsomban, paprikában szabadföldi káposztafélékben gombabetegségek, gyökérzöldségekben (sárgarépa, petrezselyem) alternáriás, szeptóriás, rozsda betegségek valamint spárgában spárgarozsda ellen kapott új felhasználási engedélyt az Amistar Top (azoxistrobin+difenokonazol) gombaölő szer. Új készítményként kapott felhasználási engedélyt az megújult formulációjú Decis Mega (EW) (deltametrin) szélesebb felhasználási területen (hajtatott paradicsom, káposztafélék, torma, retek, cékla) és a Coragen 20 SG (klorantraniliprol) új hatóanyagú rovarölő szer alma, burgonya, kukorica kultúrákban almamoly, aknázomolyok, burgonyabogár, kukoricamoly és gyapottok bagolylepke elleni védekezésre. Burgonyában burgonyabogár ellen kapott felhasználási engedélyt az Alverde (metaflumizon) új rovarölő készítmény. A kultúrgyepek kezelésére a gyomok elleni védekezésre több készítmény is kapott felhasználási engedélyt Pázsitmester, Dicophar, Substatral Compo.



Készítmények visszavonása uniós döntésre



2009. évben az uniós hatóanyag visszavonások (3. táblázat) következtében a gyomirtó szerek közül a Treflan 48 EC, Triflurex 26 EC, Olitref 480 EC (trifluralin) hatóanyagú alap gyomirtószerek már csak 2009. III. 20-ik használhatók fel. Igy a melegigényes és késői vetésû kultúrákban (bab, paprika, paradicsom,) az alap gyomirtószer felhasználása a fenti időpont után már nem lehetséges.

 




 

 

 

A gombaölő szerek közül a (Buvicid F, Quadris Max, Forum FP) (folpet) hatóanyagú készítmények új MRL miatt csemegeszőlőben már nem engedélyezettek, de borszőlőben a felhasználásuk továbbra is engedélyezett. A triflumizol hatóanyagú Trifmin 30 WP gombaölő szer almában és szőlőben lisztharmat ellen a visszavonását követően termelői felhasználása 2010. év elejéig lehetséges. A karbendazim hatóanyagú készítmények Kolfugo 25 FW, Kolfugó Kén, Kolfugo 500 SC, Kolfugo Color, Kolfugo Super, Prospect kalászosokban lisztharmat, fuzárium, helmintosporiumos levélfoltosságok, szeptoria, cukorrépában cerkospóra, napraforgóban tányérbetegségek valamint szőlőben, meggyben gombás betegségek ellen 2009. évben már nem használhatok fel.

A fluzilazol hatóanyagú Punch 40 EC gombaölőszer felhasználási engedélye kizárólagosan 2009. év végéig borszőlőre terjed ki, almában varasodás és lisztharmat elleni védekezésekre az engedélye visszavonásra került. A visszavont Alert S készítmény helyettesítésére került engedélyezésre 2008. évben napraforgóban, kalászosokban az Alert Solo amely kombinációban karbendazimot már nem tartalmaz. A termékben a karbendazim helyettesítésére a technológia részeként kombinációs partnerként napraforgó kultúrában a csökkentett dózisú famoxadon és cimoxanil hatóanyag felhasználása javasolt. A 4. listás hatóanyagú napraforgóolaj uniós visszavonását követően több készítménynél a gyártók a hatóanyag paraffinolajra Nevikén, Niral, Agrol Plusz vagy repceolajra Biola történő lecserélése után kaptak új felhasználási engedélyt. A visszavont készítmények közül a Vegesol 2009. évben az engedélyezett kultúrákban szőlőben, gyümölcsösben, csonthéjasokban, bogyósban valamint paprika, paradicsom, hagyma, borsó kultúrákban már nem használhatók fel.

A fluazinam hatóanyagú Altima gombaölőszer új uniós MRL határértékei miatt almában a felhasználási engedélye visszavonásra került. A rovarölő készítmények közül a metomil hatóanyagú Lannate 20 L felhasználása hajtatott paprikában, paradicsomban, uborkában levéltetvek, üvegházi molytetû, nyugati virágtripsz ellen szintén nem engedélyezett, de hasonlóképpen almában és szőlőben molykártevők elleni védekezésre. Az akaricid készítményként a cihexatin hatóanyagú Penstyl 25 WP, Penstyl 600 FL, Oxotin F 600 atkaölő készítmények visszavonását követően a fitofág atkák ellen almatermésûekben, csonthéjasokban, bogyósokban, babban és szójában szintén már nem használhatók fel. A dimetoát hatóanyagú rovarölőszerek Bi 58 EC,Danadim Progress, Rogor-L 40) új MRL értékei alapján módosul az engedélyokiratuk. A csonthéjasok közül csak cseresznyében és meggyben használhatók, legkésőbb zöld bogyó állapotig. Ezután a cseresznyelégy és levéltetvek ellen más hatóanyagú készítményekkel célszerû a védekezéseket folytatni. Almatermésûekben, szőlőben az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 56 napra nő. Almában legkésőbb pirosbimbós állapotig használhatók gyümölcsmolyok, sodrómolyok, aknázómolyok, levéltetvek, kaliforniai pajzstetû és atkák ellen. Szabadföldi paradicsomban, paprikában, káposztafélékben, uborkában, fokhagymában és vöröshagymában a dimetoát hatóanyagú rovarölőszerek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje egységesen 28 nap.

A mezőgazdasági területeken és kertészetekben a mezei pocok elleni védekezések minden évben kisebb vagy nagyobb gondot okoznak a felhasználóknak. A klórfacinon hatóanyag uniós visszavonását követően 2009. évben a védekezések gradációs helyzetben csak 120 napos eseti felhasználási engedély alkalmazása mellett lehetséges. Hatóságunk a Redentin 75 RB rágcsálóirtó készítmény felhasználásához 2009. év első negyedévében 120 napos felhasználói engedély megadása mellett termelői regisztrácó mellett járul csak hozzá.

A készítmény felhasználásához a termelői nyilvántartásra a megyei növény és talajvédelmi igazgatóságoknál kell előzetesen bejelentkezni.





Egyéb felhasználási engedélyek



A növényvédő szerek párhuzamos import behozatalára az idei évben 19 db engedélyt adtunk ki és 6 db behozatali engedély kiadása van folyamatban. Magyarországon még nem engedélyezett készítményekre engedélyezési célból 56 db kísérleti engedélyt adtunk ki összesen 235 db készítményre. Az előző évekhez képest a kísérleti készítmények száma jelentősen növekedett. A Magyarországon már engedélyezett készítmények eltérő kultúrában történő felhasználásához 35 db készítményre adtunk ki eseti felhasználási engedélyt. Az eseti engedélyek számának növekedése mellett több kis kultúrában spárgában, dióban, fokhagymában, erdészeti területen kapott több készítmény kiterjesztést Amistar Top, Steward 30 DF, Totril, Pantera 40 EC, de az uniós hatóanyag visszavonások következtében az eseti engedélykek a számának a növekedésével számolhatunk leginkább a kiskultúrákban.

A biotermesztők kérelmére a Thiovit Jet, a Biola, a Vektafid A, a Dipel, a Dipel ES, a Novodor FC, a Funguran OH, a Champion 50 WP készítményekre adtunk ki címkén kívüli felhasználási engedélyt egyes kalászosokban, takarmánynövényekben, ipari növényekben, héjasokban bogyósokban, zöldségfélékben, gyümölcsösökben történő felhasználáshoz. A bodza termelők kérelmére a bodza gombás betegségei és állati károsítok elleni védekezésére a Teldor 500 SC, a Merpan 80 WDG, és Chess 50 WG készítmények címkén kívüli felhasználásához járultunk hozzá.



Jelen cikkben megjelent készítmények engedély okiratairól felhasználói tájékozódásra az olvasók a http://ontsz.hu honlapon szerezhetnek bővebb információt..



Budapest, 2008. november 25.

Baranyi Tibor

engedélyezési mérnökszakértő

MgSzH Központ

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

A szántóföldi növénytermesztés során az utolsó növényvédelmi beavatkozás a deszikkálás, amely elsősorban a napraforgónál és az őszi káposztarepcénél,...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!