Biomin C-EX és Biomin IMBO...

Agro Napló
…több, mint alternativája az antibiotikus hozamfokozóknak Mivel az EU-ban betiltották már az antibiotikus hozamfokozókat és ez lesz a trend a világ többi részén is, egyre hatékonyabb alternatívákat kell találnunk helyettük. De milyen alternatíva a megfelelõ? A Biomin® kifejlesztett egy olyan termékcsoportot, amely megfelel ennek a kihívásnak. A Biomin® C-EX és a Biomin® IMBO kombinálja a probiotikumok és a prebiotikumok jótékony hatásait a mikroorganizmusok és algák immunstimuláns tulajdonságaival. Ez a kombináció egyedülálló a világon.  





A baromfitartók élete nem könnyû mostanság, mivel kiváló minőségû terméket kell termelniük, magas higiéniai elvárásoknak megfelelően, alkalmazkodva a fogyasztók elvárásaihoz és mindezt elérhető áron kell megtermelniük.

Az állományuknak egészségesnek kell lennie és hatékonyan kell termelnie, a gyógyszerfelhasználást minimalizálni kell és a termelési költségeket alacsonyan kell tartani.



Az előbb vázolt nehézségek és követelmények miatt a termelők sok országban az antibiotikus hozamfokozók használatára esküdtek. Ezeket az antibiotikumokat alacsony dózisban alkalmazták hosszú ideig a jobb termelés eléréséért. A baj az, hogy az alacsony dózis miatt rezisztens baktériumtörzsek fejlődtek ki, amelyek állat- és humán-egészségügyi gondokat okozhatnak, mivel akadálytalanul elszaporodhatnak az emésztőrendszerben.



Ezen okok miatt az antibiotikumok használatának szabályait szigorították és a világ számos országában már betiltották az antibiotikus hozamfokozást.

A frissen kelt madarak az első napokban és hetekben az emésztési zavarok, fertőződések és betegségek rendkívül nagy veszélyének vannak kitéve.

Mivel a keltető gyakorlatilag steril, a napos madarak bélrendszere nélkülözi a védelmet biztosító mikroflórát.



Ennek a hatékony bélflórának a kialakítása nagyon lassú folyamat, akár 6 hetet is igénybe vehet. Ez alatt az idő alatt nagy a veszélye annak, hogy a bélrendszerbe pathogen baktériumok telepednek be (szalmonellák, E.coli). Ez alatt az idő alatt nagyon fontos, hogy megvédjük az állományt a különböző fertőzésektől, tudva azt, hogy ilyenkor még az immunrendszerük is nagyon lassan mûködik.





Hogyan tudunk megfelelni ezeknek a követelményeknek?



A probiotikumok és a prebiotikumok használatával megtalálták azt a módszert, amely lehetővé teszi, hogy antibiotikus hozamfokozók nélkül tudjunk termelni és az állati termékeket a lehető legtermészetesebb úton állítsuk elő.

A probiotikumként használt mikroorganizmusokat (Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus faecium) általában a takarmányba vagy az ivóvízbe keverik, amely segíti az egészséges bélflóra stabilizálását, így felelős a jól mûködő emésztésért, valamint a bél védelméért a pathogenekkel való fertőződéssel szemben.

A prebiotikumok a madarak és az emlősök számára általában emészthetetlen szénhidrátok (frukto-oligoszacharidok), amelyek táplálékként szolgálnak bizonyos hasznos baktériumnak (pl. Bifidobaktériumok).

A hasznos baktériumok szaporodásának a segítésével a prebiotikumok indirekt módon segítik a bél mikroflórájának fejlődését és fenntartását.

A prebiotikumok és a probiotikumok kombinációját egy termékben „szimbiotikum”-nak hívjuk.

A Biomin® kifejlesztette a Biomin® C-EX és a Biomin®IMBO termékekkel a takarmány kiegészítők új generációját, amelyben a probiotikumok és a prebiotikumok leghatékonyabb kombinációját ötvözi immmunstimuláns hatóanyagokkal. A probiotikus Enterococcus faecium és a prebiotikus inulin (Bifidobaktériumok növekedését segítve) kombinációja adja az alapot az egészséges, védekezni képes bélflórához.

A sejtfalkivonatok és a tengeri algából izolált szénhidrátok tovább erősítik ezt a védekezést, fokozva a makrofágok és a limphociták aktivitását, ezzel stimulálva a napos állatok gyenge immunvédekezését.





A Biomin® C-EX és a Biomin® IMBO hatása a baromfiak termelésére



Kísérletet végeztek 180 db naposcsibén. A csibéket 2 csoportra osztották, melyek átlagos takarmányt kaptak. Az 1. csoport Biomin® C-EX-et kapott 20 mg/madár adagban 3 napig (1. nap spray-ben, 2-3. nap ivóvízben), valamint Biomin® IMBO-t

1 kg/t adagban 4 hetes korig.

A 2. csoport nem kapott semmilyen kiegészítőt (negatív kontroll).

A madarakat 6 hetes korig hetente mérték és az alábbi paramétereket követték nyomon:

• testtömeg (1. ábra),

 


 



• takarmány-értékesítés (2. ábra),

 




• európai termelés-hatékonysági faktor – EPEF (EPEF = közepes testtömeg × (100% - elhullás%) / FCR × életkor)



Következtetés:



A Biomin® C-EX és a Biomin® IMBO használatával a brojler állományokban szignifikánsan javítani tudjuk a termelési paramétereket. Az EPEF is a 48. napra 222 volt a kontroll 163-hoz képest.

 


 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?