Az antibiotikumok és a cink-oxid kiváltásának lehetőségei az állattenyésztésben

Agro Napló
Egyre inkább nő a piaci igény az antibiotikumok csökkentésére. Ez az alulról, a fogyasztók részéről jövő nyomásnak és a felülről jövő törvényi szabályozásnak az eredménye. Az antibiotikumok használatának csökkentése nem az állati termékekben lévő antibiotikum szermaradványok csökkentéséről szól, hanem sokkal inkább kapcsolódik a baktériumokkal kapcsolatos aggodalmakhoz, amelyek több szerrel szemben is rezisztensek, potenciálisan káros hatással az emberi és állati egészségre.

Az antibiotikumok alkalmazása rezisztens baktériumok szelekciójához vezet. Ugyanis egy baktériumpopulációban az antibiotikum hatására az érzékeny törzsek elpusztulnak, a rezisztensek túlélnek és azok képesek új fertőzést megindítani. Ezért találnak egyre gyakrabban gyógyszerekre multirezisztens kórokozókat az állattenyésztésben. Tehát az antibiotikumok visszaszorításának fő mozgatója a rezisztencia.

A felelős vagy körültekintő használat nem jelenti minden körülmények között a mikrobaellenes szerek teljes mellőzését, sokkal inkább az olyan esetekben való alkalmazásukat, amikor az indokolt és szükséges. Az antibiotikum-mentesség kihívása az, hogy az antibiotikumok csökkentése mellett a magas hozamot megtartsuk. Az antibiotikumok használatának csökkentése komplex stratégiát igényel, amely magában foglalja a termelés számos eltérő és szorosan kapcsolódó szempontját, beleértve a genetikát, vakcinázást, biobiztonságot, menedzsmentet és a takarmányozást is. Mivel az antibiotikumok szerepe a betegségek kezelésére korlátozódik, az előbbi szempontok szolgálják a betegségmegelőzést és a növekedésserkentést.

A takarmányozási költség az állattartás költségének 60–70 százalékát teszi ki és a takarmány hat az állatok bélműködésére. Ezt számos takarmányozási stratégiával és még több különböző takarmány-adalékanyaggal tudjuk támogatni.

A BIOMIN közel 40 éves kutatómunkával olyan takarmány-adalékanyagokat fejlesztett ki, amelyekkel messzemenően támogathatjuk az antibiotikum- és cinkmentes termelést. Ezek az adalékok egyfelől mikotoxinellenes szerek (Mycofix® terméksor), melyek az állatok immunrendszerét, máját, bélhámsejtjeit, szaporító szervrendszerét védik meg a különböző toxikus hatásoktól. Vannak direkt antimikrobiális hatású anyagok, beleértve a különböző savkészítményeket, melyek a Gram-negatív baktériumok ellen hatnak, azok sejtmembránjának meggyengítésén keresztül (Biotronic® TOP terméksor), vagy növényi kiegészítők, melyeknek antimikrobiális hatásuk mellett a bélhám fejlődésére, az emésztőenzimek termelésére és ezáltal a tápanyagok emészthetőségére is hatásuk van, ugyanakkor képesek genetikai szinten csökkenteni a bélbeli gyulladásos folyamatokat, így az állatok növekedési teljesítménye maximalizálható (Digestarom® DC terméksor). Nem elhanyagolható a különböző szelektált törzsekből álló probiotikumoknak, valamint prebiotikumoknak a jelentősége, mivel ezekkel tudjuk a bél mikroflóráját megfelelően kontrollálni (PoultryStar® terméksor).

Szeretettel várjuk partnereinket a
XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, új kiállítói helyünkön,
az I-es csarnokban!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Az olyan modern tejelő fajtákat, mint a holstein-fríz, északi országokban alakították ki, így toleránsak a hideggel szemben, ám hajlamosak a hőstressz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!