A Dekalb innováció jelenlegi és jövõbeni haszna

Agro Napló
A Monsanto – mint 100%-ban a mezõgazdasággal foglalkozó cég – elkötelezett híve a fejlesztésnek. Naponta több mint 2 millió dollárt költ új hibridek és a vetõmaghoz kapcsolodó technológiák fejlesztésére. „Sikeres gazdálkodás változó környezetben” címmel került megrendezésre januárban két helyszínen a Monsanto konferencia.  



A Keszthelyen és Debrecenben tartott rendezvények nyitó előadását Mark Edge, a Monsanto Európa/Közép-Kelet/Afrika marketing igazgatója tartotta. Előadásának címe „DEKALB Innovation Always On” avagy a termelők jelenlegi és jövőbeli előnyei az új technológiák révén. Előadását különösen hitelessé tette, hogy ő is az USA-beli Iowa-ból származik, ahol egy tipikus kukoricát, szóját termelő farmon nőtt fel. Az új technológiák előnyét az ő gyerekkori emlékei és testvére – aki maga is farmer – mai gazdálkodási helyzetének bemutatásával, összehasonlításával tette élvezetessé.



Kiderült, hogy a mai, új Roundup Ready (gyomirtószer-ellenálló) hibridek, fajták termesztésével a gyomirtás teljesen átalakult, egyszerûbbé és hatékonyabbá vált, mindemellett lehetővé tette a kímélő talajmûvelés elterjedését. Ugyancsak óriási a különbség a rovarok elleni védelemben. Ma már nem kell veszélyes rovarölő szereket kijuttatni a talajba és a növényekre, mivel a YieldGard technológia környezetbarát és hatékony megoldást nyújt a kukoricamoly és a kukoricabogár ellen. Ez természetesen a termésátlagok növekedését hozta magával.



A jövőt tekintve, kiemelte a Monsanto három pilléren alapuló elkötelezettségét a mezőgazdasági termelők felé. Elsőként a termésszintek növekedésének szükségességét hangsúlyozta, ami hozzásegíti a farmereket a sikeres és hatékony gazdálkodáshoz. Ehhez a Monsanto mind a hagyományos, mind a modern nemesítési eljárások teljes tárházával járul hozzá. A második, hasonlóképpen fontos elem, hogy mindezt fenntartható módon, a rendelkezésre álló természeti erőforrások hatékonyabb felhasználásával érjük el. Ilyen technológia a Monsanto-tól például a szárazságtûrő kukorica – melyről fényképeket, kísérleti adatokat is láthattott a népes publikum – vagy a jobb nitrogénhasznosítással rendelkező kukoricahibridek kifejlesztése. Ugyanilyen fontosnak tartják, hogy vetőmagjaik, technológiáik révén a világ mezőgazdasági termelőinek életminősége javuljon.



Az előadások szünetében Szanyi Istvánnal, a Monsanto Hungária Kft. kereskedelmi igazgatójával beszélgetett az Agro Napló munkatársa.

 

 






– Mit is jelent pontosan a sokszor emlegetett Dekalb innováció?



– A DEKALB innováció egy új hibrid bevezetésében testesül meg, tartalmazza a Monsanto számos kutatási/fejlesztési területének eredményét. A hagyományos nemesítésen felül a genetikai kutatások, géntérképek használata, a markergénes nemesítés, a dihaploid technológia, a biotechnológia segíti a nemesítők munkáját. Ma már elengedhetetlen a statisztikai módszerek, biometria és legfejlettebb komputer technológia alkalmazása. A kivitelezést és analízist modern eszközök egész sora segíti a tenyészkertektől a szántóföldön át a téli tenyészkertekig. Ez a komplex háttér segíti a DEKALB-ot, hogy a termelők számára a piaci igényekhez a leggyorsabban alkalmazkodva, a legjobban megfelelő hibridek kerüljenek a köztermesztésbe.





– A kukoricatermesztés fejlesztési lehetőségeiről hallhattunk előadást prof. Pepó Pétertől. A Monsanto mit tud hozzátenni az egyes „elemekhez”?



– Pepó Professzor Úr rendkívül érdekes előadásában kiemelte, hogy mennyire fontosak az egyes agrotechnikai elemek és ezek racionálisabb alkalmazása, melyek még számos tartalékot rejtenek magukban. Külön felhívta a figyelmet a termőhelyhez és hibridhez adaptált agrotechnika kiválasztásához.



A Monsanto közismerten elkötelezett az agrotechnikai fejlesztésekben, és Magyarországon a legszélesebb kísérleti rendszert mûködteti ezen a téren.

Kiemelten foglalkozunk a következő területekkel: tőszámreakció, vetésidő kísérletek, hibridek mûtrágya reakciója, vízleadás dinamika.



A fenti kísérleteket a gyakorlatban is megtekinthetik a kukoricatermesztés iránt érdeklődő gazdák az Innovációs Centrumokban tartott bemutatóink során. Ezen kívûl a „Számoljon velünk” kiadványunkban is közzétesszük az adatokat, hozzásegítve a DEKALB termelőket, hogy az adott hibridhez, a termelési lehetőségeihez legjobban megfelelő agrotechnikát alkalmazhassák.

 




(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

A magyarországi rizstermesztés egyik kiindulópontja a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepe, ahol hosszú ideje folyik a magyar rizsfajták nemesítése. A...

Már a rizstermesztéssel is baj van

Már a rizstermesztéssel is baj van

A kedvezőtlen időjárás Ázsia rizstermesztő országaiban azzal fenyeget, hogy csökken a világ legfontosabb élelmiszer-alapanyagának termelése, ami még j...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03