2024. május 12. vasárnap Pongrác

Segítséget kapnak a tejágazatban dolgozók

Agro Napló
Mintegy 2,5 milliárd forintos támogatást nyújt nemzeti forrásból az agrártárca a tejtermelõknek annak érdekében, hogy a tejpiacon kialakult nehéz helyzet rendezõdjön. Ezt Máhr András, a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára sajtótájékoztatón jelentette be a fõvárosban január végén.  




 

 

Arról tájékoztatott: a tejtermelők segítséget kaphatnak az uniótól exporttámogatásra és intervenciós felvásárlásra, továbbá több nemzeti intézkedést is hoztak annak érdekében, hogy a tejtermelők és -feldolgozók helyzete javuljon.





A szakállamtitkár a részletekről szólva elmondta: az uniós támogatások része az úgynevezett harmadik országokba irányuló tejtermék-kivitel segítése. Mindez a sovány tejporra, vajra és vajolajra vonatkozik. Erre az EU Bizottság január második felében meghozott rendelete ad módot. Továbbá a tejtermelők úgynevezett standard export-visszatérítést is kérhetnek az intervenciós felvásárlásra, amire március 1-jétől nyílik mód. Ez utóbbi esetben 109 ezer tonna sovány tejpor valamint 30 ezer tonna vaj intervenciós felvásárlására lehet pályázni.





A nemzeti intézkedéseket csokorba szedve Máhr András arról beszélt, hogy az idén a tejtermelők többek közt mentesülhetnek az úgynevezett szarvasmarha-levél és -útlevél költségeitől valamint a szarvasmarha füljelző előállítási költségeitől is. Lehetőség lesz emellett a szarvasmarhatartók számára arra is, hogy részesüljenek az állatbetegségek megelőzésére illetve azok leküzdésével kapcsolatban felmerülő költségek támogatásában.





A tejfogyasztás ösztönzése érdekében az iskolatej-programot is ki kívánják terjeszteni. Továbbá a tejfogyasztás növelése érdekében marketing programot is indítanak, amelynek a költsége 50–100 millió forint lehet. A legrászorultabbak pedig az úgynevezett élelmiszer-segélyprogram keretében – amelyet az unió is támogat – szintén tejet kapnak majd. Erre az idén mintegy 2,1 millió euró, azaz több, mint 500 millió forint áll rendelkezésre.





A tejfeldolgozók pedig az úgynevezett élelmiszer de minimis támogatásból is részesülhetnek. E támogatás részleteit a Tej Termékpálya Bizottság bevonásával készítik el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?