Kölcsönös megfeleltetés - Gazdálkodói kézikönyv

Agro Napló
Gazdálkodói kézikönyvet készítettek a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium továbbá a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal valamint a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal szakértõi a magyar gazdálkodók számára az úgynevezett kölcsönös megfeleltetés elveirõl, annak érdekében, hogy az Európai Unió által megkívánt szakmai feltételrendszerben könnyebben eligazodhassanak.  



A gazdálkodói kézikönyv tartalmazza azokat az előírásokat és követelményeket, amelyeknek meg kell felelniük a gazdálkodóknak annak érdekében, hogy megkaphassák a közösségi agrártámogatások nagyobbik hányadát kitevő uniós pénzeket.

Ez évente mintegy 300–350 milliárd forint. Erre a támogatási hányadra csak azok jogosultak, akik betartják a környezet- és természetvédelem, az élelmiszerbiztonság és az állatvédelem alapvető követelményeit. Emellett az általuk megmûvelt területet megfelelő állapotban tartják. E szakmai követelményrendszert nevezik az unióban kölcsönös megfeleltetésnek, ami az EU Közös Agrárpolitikája reformjának egyik meghatározó részét képezi. A kölcsönös megfeleltetés célja, hogy segítse a fenntarthatóbb gazdálkodást és összhangba hozza a Közös Agrárpolitikát a fogyasztók és az uniós adófizetők elvárásaival.



A most kiadott kézikönyv azért született, hogy a magyar gazdálkodók elkerülhessék az esetleges szankciókat, illetve azokat minimális szintre lehessen szorítani. A kölcsönös megfeleltetésről szóló előírások elsődleges célja azonban nem a szankcionálás, hanem a követelmények betartatása.

(A kézikönyvet MVH-nál regisztrált gazdák ingyenesen, postai úton kapják meg.)

 


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!