Hidrolizált fehérjék a fiatal állatok takarmányozásában

Agro Napló


 

 

A hidrolizált fehérje a fehérjék hidrolízisével kapott polipeptidek, peptidek és aminosavak keverékei. A hidrolizált fehérjék előállításának több lehetséges módja is van, de a gyakorlatban mindösszesen két eljárás terjedt el. A két feldolgozási mód a savbázisos eljárás, valamint az enzimes technológia. Az előbbi eljárás során egy erős sav és egy erős bázis segítségével darabolják fel a fehérjék hosszú aminosav láncolatát. Ennek az eljárásnak az a hátránya, hogy az eljárás nem specifikus, ezért a hasítási pontok véletlenszerûek lesznek, tehát a molekulaszerkezet nem az aminosavakat összekapcsoló kötéseket fogja csak hasítani, hanem akár a takarmányozás során fontos aminosavakat is roncsolhatja, így csökkentve annak emészthetőségét. Az enzimatikus eljárás során olyan proteolitikus (fehérjebontó) enzimeket használnak fel, amilyet például maga az állati szervezet is termel a hasnyálmirigy révén. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy a hasítási pontok csakis az aminosavak határain történnek, így nem sértve meg az aminosavak szerkezetét és megőrizik annak biológiai értékét és magas emészthetőségét.

A Palbio 50 RD és a Palbio 62 SP termékeink sertés bélnyálkahártyájának kivonatából készülnek enzimatikus eljárással, ezért aminosav összetételük rendkívül kedvező a monogasztrikus állattok számára, ugyanakkor az előállítás technológiának köszönhetően magas, 97,5% feletti emészthetőséggel rendelkeznek. Ez az érték kimagaslóan jó hasznosulás egyéb növényi eredetû fehérjék (burgonyafehérje, szójakoncentrátum), vagy hallisztpótló készítményekhez képest. A termék gyógyszeripari gyárban készül a legszigorúbb előírások mellett, mint a heparin gyártásának mellékterméke.

A Palbio termékek hozzájárulnak a fiatal állatok bélnyálkahártyájának integritásának kialakulásához, így javítva az jószágok egészségügyi állapotát és növekedési erélyét. A hidrolizált fehérje etetése szintén pozitív hatással van a bélbolyhok hosszára, aminek a következtében a bélrendszer felszívó felülete jelentősen megnövekszik, így a termék pozitív hatással van a hízlalási periódus takarmányozási eredményeire is.

A Palbio 50 RD és Palbio 62 SP magas emészthetőségének köszönhetően jelentősen javulnak a termelési eredmények és ízletessége miatt stimulálja a takarmányfelvételt a kritikus választási időszakban, illetve takarmányváltások idején. Kiemelkedő eredményeket lehet elérni a fajlagos takarmányfelhasználásban és a napi testtömeggyarapodásban. A fajlagos takarmányfelhasználás javulásának következtében csökkenthető az 1 kg élősúlyra vetített takarmányozási költség. Mivel a fiatal állatok gyomrában a sósavtermelés még nem olyan jelentős, mint a későbbiekben, ezért a könnyû emészthetőség következtében csökken a malacok bélödémásodásainak száma, ami a fehérjeemésztés nehézségeiből fakadhat.

Hazai tapasztalatok alapján malactápszerekben és brojler előindító takarmányokban felhasználva alkalmas a szójakoncentrátumok, burgonyafejére, hemoglobin, halliszt vagy akár a vérplazma kiváltására is, jobb termelési eredmények elérése mellett. Legújabb kísérleteink rámutattak arra, hogy a termékeknek létjogosultsága van a hízlalás további fázisaiban is. Sertéshízlalás során a hízó takarmányokhoz hozzáadva 7–10 nappal lerövidíthető a nevelési periódus és adható le vágóba az állat, így csökkenteni lehet a hizlaldák és a malacnevelő batériák zsúfoltságát.

Természetesen a Palbio termékeket mi is felhasználjuk a saját malactakarmányaink előállítása során, így biztosítva kimagasló termelési eredményeket partnereink számára. A malactakarmányainkat egy olyan spanyol tápszergyártóval közösen fejlesztjük, amely 50 éve kizárólag malactápszerek gyártásával foglalkozik és a siker érdekében évente több száz kísérletet végeznek, így biztosítva a különböző összetevők (enzimek, savanyítők, aromák stb.) optimális hatékonyságát. Malac nevelési programunk segítségével törés nélkül nevelhetőek fel a jószágok.

A Palbio 50 RD és Palbio 62 SP termékünk, a 1774/2002 EK rendelet 808/2003 EK rendelettel módosított feltételeinek megfelelően gyártják és egészségügyileg megfelel az állati termékekre vonatkozó, 1292/2005 EK rendelettel módosított 999/2001 EK rendeletnek, így felhasználható olyan takarmánykeverő üzemekben is ahol kérődző állatok részére gyártanak takarmányt, sőt akár kérődző állatokkal is etethető!

Sándor Gergő–Sándor Zsombor

Pro-Feed Kft.

www.profeed.hu

 


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!