A kukorica tápanyag-ellátottságának ellenõrzése növényanalízissel

Agro Napló
A kukorica szakszerû tápanyagellátása a talajvizsgálatok mellett nem nélkülözheti a tenyészidõ alatti növényanalízist. A diagnosztikai célú növényanalízis alkalmazásával ellenõrizni tudjuk a kukorica tápláltsági állapotát, a talaj tápanyag-szolgáltatását, a talajvizsgálati eredményeket, a trágyázás üzemi gyakorlatát. A kukorica tápláltsági állapotának ismerete tájékoztatásul szolgál a tenyészidõ alatti tápelem kiegészítéshez.







Szántóföldi kultúráink trágyaigényét alapvetően a tervezett terméshozam, az egységnyi termés előállításához szükséges fajlagos tápanyagigény és a talajvizsgálatok alapján határozzuk meg. Bármilyen jól kalibráltak is a talajvizsgálati eredmények és precíz a tápanyagszükséglet-becslési módszer, mégsem tudjuk előre pontosan számszerûsíteni a talajok tápanyag-szolgáltatását, a növények tápelem felvételét, mert ezeket olyan tényezők – mint vízellátottság, tápelem kölcsönhatások, talaj-mikrobiológiai tevékenység, növénygenetikai sajátosságok stb. – befolyásolják, melyek hatása előzetesen nem mérhető. Így előfordulhat, hogy szakszerûen tervezett és kivitelezett trágyázás mellett is egyes tápelemekből abszolút vagy relatív tápelem túlsúly vagy -hiány alakulhat ki, melyek esetenként terméscsökkenést és minőségromlást okozhatnak. Mindezekből következik, hogy nem egyszerû a növények trágyaigényének becslése csak talajvizsgálatok alapján. A harmonikus növénytáplálás gyakorlatának így szerves része kell hogy legyen a diagnosztikai célú növényanalízis.



A diagnosztikai célú növényanalízis elvi alapját az adja, hogy valamely tápelem felvehető mennyiségének változása a talajban összefüggésben van a növény tápelem-tartalmának változásával. A növény növekedése, terméshozama és minősége az ásványi elemek koncentrációjának függvénye, melyet meghatározott növényi szervek a fejlődés egyes stádiumában tükröznek. Egy-egy növényi szerv ásványi összetétele kifejezi mindazon tényezők befolyását, amelyek a fejlődés adott fázisáig hatottak a növény tápelem-felvételére.



Fenti elméleti összefüggés alapján a kukorica-trágyázási szaktanácsadásába akkor építhető be a diagnosztikai célú növényanalízis, ha az agrokémiai kutatások eredményeként meghatározásra kerülnek azok a tápelem-tartalom optimumok, határértékek, melyek jellemzik a kukorica harmonikus tápláltságát a vizsgált fejlődési fázisban. Szarvason 1989-ben beállított mûtrágyázási tartamkísérletünkben, 2001–2008 között, 64 trágyázási kezelésben vizsgáltuk a kukorica tápláltsági állapota és terméshozama közötti összefüggéseket és határoztuk meg két fejlődési fázisra (5-6 leveles állapot, címerhányás kezdete) a tápelem-ellátottsági határértékeket (táblázat).

 


 

 



A diagnosztikai célú növényanalízis alkalmazásával a kukorica gyakorlati növénytáplálása egzaktabbá, szakszerûbbé tehető, mert a növényanalízis lehetővé teszi:

• a tenyészidő alatt a kukorica tápláltsági állapotának megállapítását, a tápanyag-ellátottság ellenőrzését;

• a tápelemek közötti kölcsönhatások (antagonizmus, szinergizmus) kimutatását;

• a rejtett táplálkozási zavarok felderítését, látható tápelem hiány- vagy túlsúlytünet azonosítását;

• a fejlődési rendellenességek okának feltárását;

• a talajvizsgálatok és a trágyázási gyakorlat ellenőrzését.





Fenti célokra a kukorica növényanalízise két időpontban javasolható. Az első alkalom 5-6 leveles állapotban lehet, az intenzív tápelem-felvételt és növekedést megelőzően, amikor a diagnosztizált tápelem-hiányt még trágyázással pótolhatjuk. Ekkor a mintázandó növényi rész a középső zónában lévő levél. Másik fejlődési fázis a növényanalízisre a címerhányás kezdete lehet, amikor a csővel szembeni levelet mintázzuk és határozzuk meg tápelem-koncentrációját. A laboratóriumban megállapított levél tápelem-tartalom értékeket összevetve a táblázatban közölt „etalon” határértékekkel megítélhetjük a kukoricaállomány tápláltsági állapotát. Mivel a tápelemek között kölcsönhatások vannak, melyek a talajban és a növényben egyaránt fennállhatnak, ezért a tápelem-koncentráció mellett a tápelem-arányokat is szükségszerû vizsgálni és értelmezni.



A címerhányás kezdetén a kukorica kiegyensúlyozott tápláltságára jellemző fontosabb tápelem-arányok a következők: N/P 8-12, N/K 1.3-1.7, K/P 5-8, K/Ca 4-10, K/Mg 5-15, N/Cu 4000-7000, P/Fe 15-50, P/Mn 20-80, P/Zn 100-250, P/Cu 400-800, Mn/Zn 3-6, K/B 1000-3000.



Kétségtelen a növényanalízis eredményeinek széles körû használhatósága, de ismerve e módszer értelmezésének és alkalmazhatóságának korlátait – például nem alkalmas trágyaadag megállapítására–, így nem helyettesítheti a talajvizsgálatokat. A kukorica trágyázási szaktanácsadási rendszerében a talaj- és növényvizsgálatok csak együttesen, egymásra épülve és egymást kiegészítve adják a szakszerû tápanyagellátás alapját.



Prof. Dr. Izsáki Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyökérfejlődéssel az aszály ellen

Gyökérfejlődéssel az aszály ellen

A tavaly bekövetkezett szárazság sokkolta a növénytermesztéssel foglalkozó szakembereket. Soha nem láttunk még ilyen aszályt, mint 2022-ben. Aki látta...

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?