2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

Segítség a gazdálkodóknak - közraktárt alapít az IKR Zrt.

Agro Napló
Annak érdekében, hogy a gazdálkodók biztonságosabb anyagi körülmények között végezhessék munkájukat, közraktárt alapít az IKR Zrt. – jelentette be Szaxon J. Attila, a társaság vezérigazgatója a közelmúltban egy Pécs-Reménypusztán tartott szakmai rendezvényen.  



Az IKR mint nagy integrátor, azaz termelésszervező a saját tapasztalatai alapján arra jutott, hogy a termelési tevékenység finanszírozását nemcsak áruhitellel, hanem adott esetben készpénzkölcsönnel is segíteni szeretné. Ezzel kívánja a cég még biztonságosabbá tenni a társasághoz szorosan kötődő termelők munkáját. Az IKR Zrt. által szervezett közraktár – amelyben több vállalkozás is részt vállal – várhatóan már az őszi betakarításkor is segítséget tud nyújtani a gazdáknak a finanszírozásban.

 


 

Az IKR vezérigazgatója szerint a magyar gazdálkodók terményeire szükség van nemcsak bel- hanem külföldön is, de általában a gazdák nem tudják mindig kivárni azt a pillanatot, amikor az általuk megtermelt árut a legjobb áron el lehet adni. Azért van szükség a közraktári konstrukcióra, hogy a gazdálkodók ne legyenek kiszolgáltatva a piaci viszonyoknak és az értékesítéssel megvárhassák a számukra legkedvezőbb alkalmat.



Szaxon J. Attila úgy véli: az IKR közraktára biztonságos lesz – okulva a korábbi negatív tapasztalatokból –, ahol valóban megőrzik a termelők áruját. Mindazok, akik az IKR-rel termeltetési kapcsolatban állnak, azok a társaság számára hitelképesnek minősülnek, és kapnak kölcsönt erre az időszakra. Amikor a termény a raktárban elhelyezhetővé válik, az igény esetén a közraktárba kerül, és ezt követően egy új hitelkonstrukció veszi kezdetét azonnal. Ez a terményre vonatkozó közraktári hitelezés. A termeltetésre adott hitellel a gazdálkodó elszámol a bankkal, és ezt követően megkezdődik a terményfedezetû közraktározási hitelezés. Ez a tervek szerint 9–12 hónapig tarthat. Ez idő alatt a termény biztonsággal és jó áron értékesíthető. Így mindenki nyugodt lehet a pénze felől, a bank, az integrátor és a termelő is.



Képgaléria: www.agonaplo.hu/kepgaleria/53

Hanganyag: www.agronaplo.hu/hanganyagok/107

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?