Fajtabemutatók hava: martonvásári kalászos fajtabemutatók 2009

Agro Napló
Az elmúlt évekhez hasonlóan május utolsó hetétõl az országban folyamatosan egymást követték a repce és kalászos fajta- és különféle növényvédelmi-bemutatók. Akadtak olyan napok, amikor 6-8 különbözõ, szántóföldi bemutatóval összekötött rendezvény is megnyitotta kapuját egy-egy régióiban az érdeklõdõk számára.  










Idén csak Magyarországon a marton­vásári – túlnyomórészt őszi búzafajtákból összeállított – fajsorokat 28 különböző helyszínen, hivatott szakembereink segítségével mutattuk be a gazdálkodóknak. Bemutató jellegétől függően 7–11, illetve 22–24 martonvásári fajtát vizsgálhattak meg a gyakorlatban az érdeklődők, ahol a felfutó Mv Kolo mellett az Mv Lucia őszi búza és a Hanzi őszi árpa számított újdonságnak.



A Martonvásári Országos Kalászos Fajtabemutató demonstrációs fajtasora idén jóval több újdonságot sorakoztatott fel mindazok számára, akik fajtakatalógusunk tanulmányozásán és a regionális bemutatók kínálatán túl fizikailag is többet akartak látni a „martonvásári jövő”-ből. Újonnan elismert fajtaként kézzelfogható volt az Mv Toldi és Mv Bodri őszi búza, az Mv Hópehely őszi zab és a Conchita tavaszi sörárpa, továbbá az idei állami elismerések várományosai, a harmadéves fajtajelöltek: Mv Menüett, Mv Petrence, Mv Kolompos és Mv Karizma.





Az idei kalászos fajtabemutatók kiemelt témái voltak



A 2000-ben indított Pannon Búza Program keretein belül az elmúlt évek során ki­dolgozott búzaminőségi határérték előírás-rendszer véglegesítése, a hozzá kapcsolódó védjegy megalkotása, a védjegyhasználatára vonatkozó feltételrendszer elkészítése és a pályázatok fogadásának megkezdése.

A program hivatalos honlapja: www.pannonbuza.hu

A fajtaoltalmi jogokra vonatkozó uniós jogszabályoknak a hazai jogrendbe történő átültetésének megvalósulása (2009. évi XXVII. törvény – egyes iparjogvédelmi törvények módosításáról), mely a 2009. őszével induló gazdasági évtől kezdve feljogosítja a mezőgazdasági termelőt az általa megtermelt terménye saját birtokán belül történő vetési célú felhasználására (farm saved seed = saját termény visszavetésének joga), viszont e jogának gyakorlásával egyidejûleg jogdíjfizetési kötelezettsége keletkezik az elvetett fajta jogosultja (szabadalmasa) felé.

Tájékoztató anyagok: www.vszt.hu/fss+tájékoztató+1.html







Mv Elitmag Kft. – www.elitmag.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek...

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!